Helstekt kyckling på bädd med grönsaker

Detta blev ett prov av en rätt jag har hade tänkt laga till en söndagsmiddag framöver, familjen älskar kyckling och jag gillar när det är rätter som sköter sig själv i ugnen utan tillsyn. Vi hade alla ingredienserna hemma men till middag blev det istället biffar på viltfärs så denna rätt provlagades nu på kvällen och blir matlådor i veckan. Doften som spred sig här hemma när rätten gick in i ugnen var obeskrivlig och när jag delade upp kycklingen smakade jag på den och den var verkligen perfekt i smak. Grönsakerna som har fått både en fin stekyta och smaker från kycklingen var även de underbara. Receptet kommer från Zeinas kitchen och detta kommer att lagas fler gånger.

1 stor kyckling (cirka 1 ½ kg)
Marinad till kycklingen
2 dl ketchup
1 msk soya
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk Garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl apelsinsaft (från färsk apelsin)
3 msk citronsaft
1 msk torkad persilja

Grönsaksbädd
1 kg potatis, gärna färskpotatis
15 champinjoner
2 vitlökar, delade på mitten
10 steklökar, skalade
15 minimorötter (jag hade bara vanliga morötter som jag skar i stänger)
75 gram smör
3 msk olivolja
1 msk örtsalt (eller vanligt salt)
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (går även bra med torkade örter)

Blanda alla ingredienser till marinaden och massera in den i kycklingen, låt ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175°, gör en bädd av morötter, champinjoner, potatis, steklök, vitlök, timjan eller rosmarin i en plåt med hög kant. Lägg smörklickar över grönsakerna och och ringla över olivolja. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och placera plåten mitt i ugnen och låt den sakta tillagas i cirka 2 timmar.




Amerikanska pannkakor

Nu ett tag har barnens mellanmål på eftermiddagen varierat mest mellan frukt och smörgåsar, jag ville testa ett lite mer matigt recept för att se om det hjälper med deras energinivå på kvällen innan nattning. Hela familjen älskade dessa pannkakor som var oerhört enkla att göra, brände dock en del innan jag fick ordentlig koll på plattan och hur snabbt de gräddades. Serverades med banan, jordgubbssylt och lite grädde vid sidan som ett extra lyxig söndagsmellanmål. Receptet hittade jag på ICAs hemsida.

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 krm salt
2 ½ dl mjölk (3 %)
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sedan ner mjölken följt av smör och sist ägget. Allt vispas till en slät tjock smet.

Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ½ dl smet per pannkaka, grädda cirka 1 ½ minut (tills det börjar bli bubblor på ytan), vänd och grädda ytterligare 1 ½ minut.




Bråbergs viltfärsbiffar

Frostade av frysen förra helgen och hittade en del kött som vi behövde ta om hand om, bland annat en del viltkött. Detta receptet är ett litet eget påhitt med inspiration från vanliga köttbullar/pannbiffar med en liten annan kryddning. Idag blev det rådjursköttfärs som användes men jag kan tänka mig att det fungerar lika bra med älg och annan storvilt. Till biffarna serverades potatismos (dagen till ära extra vispat och spritsat på tallrikarna), gräddsås och pressgurka.

1 ägg
½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
500 gram viltfärs
1 tsk dragon
½ tsk svartpeppar
½ tsk vitlökspulver

Blanda grädda och ströbröd i en bunke och låt det svälla i 10 minuter, vispa ner ägget tillsammans med kryddorna och sist viltfärsen. Forma till lagom stora biffar som steks i smör tills de får fin stekyta och färg.




Släta bullar

Snart är det åter dags för semlor och inför det bakade jag och barnen släta bullar, detta receptet är från boken Fika som IKEA släppte 2012. Jag hittade den hos en säljare på internet och köpte hem den både för recepten och sedan hur det man bakar är presenterat. Alla gör sina semlor på olika sätt och jag gör som med mina vanliga bullar, kalljäst, rumstempererat smör och Manitoba cream mjöl i degen för att få fluffiga mjuka släta bullar som passar både till semlor men även att äta som de är.

14 – 16 dl Manitoba cream (går även med vetemjöl special)
1 ½ dl strösocker
125 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling
2 äggulor
1 – 2 msk mjölk

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt, häll i strösocker, kardemumma, ägg och smöret delat i mindre kuber. Mjölet hälls i lite i taget för att få till en perfekt deg, arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin (tills den är smidig och släpper fint från kanterna) och låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla de till släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°, vispa samman äggulorna med mjölken och pensla försiktigt bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen i 7 – 10 minuter och låt de sedan svalna på ett galler.