Vaniljsemlor

Semlor finns numera i massvis med olika varianter och inte bara de gamla vanliga med bulle, mandelmassa och grädde. Denna varianten hittade jag i den lokala matvaruaffären när jag skulle veckohandla och tänkte jag var tvungen att testa hemma. Det finns många som inte gillar mandelmassa så det kan ju vara smart att ersätta den med något annat istället. Överlag kan jag tycka att semlor är lite i sötaste laget, detta då jag inte riktigt gillar smaken av vispad grädde. Nu adderas än söt vaniljkräm till semlan och kombinationen är kanske ännu sötare då mandeln ryter av lite mer mot grädden, men man måste ju prova innan man kan säga något om dem. Här gjorde jag bara 4 semlor att ha som eftermiddagsfika en lördag efter några timmar i pulkabacken.

Släta bullar enligt recept
Vaniljkräm enligt recept
2 dl vispgrädde

Skär ett trekantigt lock i varje slät bulle och gröp ut lita av inkråmet. full på med lite vaniljkräm i gropen. Vispa grädden lite lagom, om man vispar den för hårt kan den bli svår att spritsa, och spritsa den ovanpå vaniljkrämen, lägg på locket och sikta florsocker över innan servering




Bråbergs chili con carne

Det fanns önskemål om chili con carne som mat nu i helgen och jag tänkte som om jag kunde få till en härligt mustig chili con carne som passar hela familjen. Från mig som gilla stark mat via frun med IBS som gör hennes mage känslig mot stark mat och barnen som inte gillar stark mat alls. Som en extra utmaning gillar jag och frun att koka med paprika i grytor och tycker det ger bra smak i maten, barnen däremot vill ha rå paprika och plockar bort paprika som är mjuk från lång kokning. Detta gjorde att paprikorna fick inte vara med utan det blev mer paprikapulver istället för att lyfta smaken. Det vi i Sverige kallar chili con carne har inget med den ursprungliga rätten utan det är en mycket försvenskad version av ursprungsrätten. Hemligheten bakom min version är bra ingredienser och en lång koktid, smakerna kommer fram på ett helt fantastiskt sätt när man kokar på svag värme under längre tid. När jag har gjort chili con carne innan har jag gjort den på vita bönor i tomatsås, denna gången använde jag svenskodlade vita bönor och kidneybönor i spad som fick koka med de sista 5 minuterna, vilken skillnad på smak. Ingen med bönor i tomatsås här efter detta försöket.

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 kg köttfärs
4 tsk paprikapulver
3 burkar finkrossade tomater
1 burk vita bönor i spad
1 burk kidneybönor i spad
Chilisås
Salt & svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint och fräs den mjuk i lite olja utan att den får färg i en stekpanna, häll över löken i en gjutjärnsgryta när den är färdig. Häll i lite mer olja och stek köttfärsen i omgångar, krydda köttfärsen med 2 tsk paprika pulver. Häll över köttfärsen i gjutjärnsgrytan och placera den på plattan, häll i krossade tomater, resten av paprikapulvret och smaka av med salt och peppar. Rör om och sänk värmen, låt den puttra ett par timmar med bara lite omrörning då och då så inget fastnar i botten på grytan. Samtidigt som du kokar riset som ska serveras till tar du fram bönorna och sköljer av de i vatten, när det är 5 minuter kvar av koktiden på riset hälls bönorna i chilin för att värmas innan serveringen.
Smaka även av med paprikapulver, salt och peppar




Vaniljkräm på grädde

Vaniljkräm är något vi ofta använder som fyllning i tårtor och det har alltid varit den som finns i pulverform, idag kom jag på att jag hade sett ett recept på vaniljkräm/fyllning på ICAs hemsida som jag bara var tvungen att prova. Krämen var riktigt lätt att göra och den smakade verkligen helt annat än den man gör med pulver, det lutar åt att inför kommande tårtmonteringar får jag koka egen vaniljkräm att använda.

1 ½ dl mjöl
1 ½ dl vispgrädde
3 msk strösocker
2 äggulor
2 msk majsstärkelse
1 vaniljstång

Blanda mjölk, vispgrädde, socker och äggulor i en kastrull, vispa ner majsstärkelsen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och lägg de tillsammans med vaniljstången i kastrullen. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknat ordentligt. Ta upp vaniljstången och låt sedan krämen kallna innan den ska användas. Om den blir lite för tjock att använda kan den blandas ut med lite vispad grädde innan den används.




Kalljäst baguette

Till helgens middagar passade det bra med baguette att antingen äta till eller att doppa i såsen och äta vid sidan om. Denna gången ville jag ha en baguette med lite knaprig yta och segt inkråm och efter lite letande hittade jag dessa på Fridas bakblogg som passade perfekt. Mina blev inte lika fina som de på bilderna men smaken var verkligen perfekt med ett lite segt inkråm som liknade surdegsbröd med fina bubblor i. Denna baguette kommer jag att öva på fler gånger då barnen gillade den med. Receptet är ändrat för att bakas med kall degvätska.

50 gram jäst
6 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
2 ägg
15-16 dl vetemjöl special

Lös jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen har lösts sig. Tillsätt sedan salt, ägg och mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös men smidig deg i 8 minuter på hög hastighet. Låt degen jäsa under bakduk eller folie till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250° och sätt in en baksten eller plåt mitt i ugnen, stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Vrid ut baguetterna och lägg på bakplåtspapper som är placerat på en brödspade. Gör inte för mycket med degen utan var rädd om degen så du inte punkterar luftbubblorna som bildats under jäsningen.
Sätt en oöm plåt i botten av ugnen och kasta in ½ dl vatten direkt efter du satt in bröden. Stäng luckan på en gång så att ångan blir kvar i ugnen. Låt baguetterna gräddas i 250° de 5 första minuterna, sänk sedan värmen till 200° och grädda baguetterna i ytterligare 15 minuter. Vänd de gärna mot slutet och grädda undersidan lite extra. Låt de svalna på ett galler.