Drottningpaj med smultäcke

Jag fick en julklapp som jag ännu inte har testat, en ny pajform med perforering som ska ge frasigare pajbottnar, vi gör för det mesta efterrättspajer som inte har någon botten. Idag kände jag att det kunde vara dags och när jag tittade i frysen hittade jag både blåbär och hallon, jag ville göra pajen lite extra lyxig så jag gjorde en halv sats av smuldegen från Lisa Lemkes smulpaj och gjorde denna kombinationen. Pajdegen jag hade i botten är egentligen till matpajer, men då både fyllningen och smuldegen innehåller sötma kände jag att det borde fungera och resultatet blev riktigt lyckat. en mycket frasig och spröd pajbotten som i kombination med fyllningen och smuldegen blev en riktigt bra enhet. Pajdegen har jag inget recept att gå på utan den har jag experimenterat fram på egen hand.

125 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
150 gram blåbär och hallon
½ sats av Lisa Lemkes smuldeg
75 gram kallt smör
1 dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker
¼ tsk bakpulver
½ tsk salt
¼ msk vaniljsocker
1 dl havregryn
¼ msk kardemumma

Dela smöret i minder kuber, häll i mjölet och blanda med fingrarna till en smulig deg, häll i lite av vattnet och knåda ihop degen med fingrarna, fyll på med mer vatten tills degen går ihop till en smidig deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 150°.

Ta fram degen och kavla ut den så den täcker botten och kanterna på formen du ska använda, nagga den i botten och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda alla ingredienserna till smuldegen utan havregryn i en bunke. Nyp ihop allt till en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som blandas i.

Höj värmen till 200°, häll i blåbär och hallon, fördela smuldegen över så det blir jämnt fördelat och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills den får en fin färg.




Hönökaka

Hönökaka är en av vår äldsta dotters favorit och hon äter hellre et än de bröd och frallor jag bakar numera. Jag har letat lite då och då efter ett recept på Hönökakan, men hittills har det inte sett rätt ut eller så har jag inte känt att jag vill testa receptet. Idag när jag satt och kollade vad jag skulle baka för bröd hittade jag detta receptet hos Nina Hermansen och hennes blogg Niiinis kitchenlife. Texten hon skrev om det att hela hennes familj älskade det gav mig en aning om att detta kanske kan vara ett bra recept och svaret här hemma var lika positivt, hela familjen älskar det. Jag ändrade lite och gjorde degen på kall degvätska och skriver upp receptet med de ändringarna.

50 gram jäst
100 gram smör
2 msk olivolja
4 dl vatten
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om så jästen löses upp, häll i sirap, salt och olivolja. Blanda med maskinen och tillsätt mjölet, lite i taget, arbeta degen tills det är en relativt lös deg som lossnar från väggarna. Jäs degen till dubbel storlek under plastfolie eller bakduk.

Dela degen i 4 delar och låt de jäsa i 15 minuter under en bakduk, ställ in en baksten i botten på ugnen alternativt en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 275°, om ugnen bara går till 250° går det med bra.

Kavla ut degbitarna till runda kakor, cirka 1 cm tjocka, och låt de sedan jäsa under bakduk i ytterligare 15 minuter.

Nagga de innan gräddningen och grädda de sedan i 5-10 minuter eller tills de får fin färg. Se upp mot slutet så de inte bränns.




Chicken nuggets

Denna rätt kanske borde kallas panerade kycklingbitar då de inte är friterade men det är ju i princip samma sak. Söndagens middag med plockmat innehåll även vårrullar, gurkstavar och minimorötter, en härligt slapp middag där alla åt med fingrarna. Receptet till denna rätt hittade jag i bloggen Zeinas kitchen i veckan och resultatet blev lite lagom stark smak där kycklingensmaken kom som en härlig bonus.

4 kycklingfiléer
2 ägg
3 dl ströbröd
½ msk curry
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt eller örtsalt
1 msk paprikapulver

Sätt ugnen på 200°, skär filéerna i bitar på cirka 5×5 cm, knäck äggen i en djup tallrik och vispa lätt, häll ströbröd och blanda med kryddorna i en annan tallrik. Doppa kycklingbitarna i äggsmeten och rulla sedan i ströbrödsblandningen, se till att bitarna är helt täckta av ägg och ströbrödsblandningen. Värm en stekpanna med lite olja och stek de tills de får en fin färg, cirka 2 minuter per sida. Lägg sedan i ugnen på en plåt och baka mitt ugnen i cirka 10 min.




Sötsur sås

För vår familj finns det två olika såser när vi äter kinamat, antingen min frus favorit som r sötsur sås och min som är currysås, barnen gillar inte curry så idag när vi skulle ha plockmat med dipp fick det bli sötsursås. Jag kollade runt på en massa olika sötsura såser men ingen liknade den vi får på vår lokala kinesrestaurang, den innehåller ananasbitar. Efter en bra stunds letande hittade jag en på kokaihop.se som förutom ananas även innehåller paprika, såg lite udda ut men såsen blev riktigt god och passade perfekt till dagens mat.

1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk skivad ananas i juice
2 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
3 dl vatten
2 msk Maizena majsstärkelse

Skala lök, ta bort kärnorna ur paprikorna och dela dessa sedan i mindre bitar, dela ananasen i 2×2 cm stora bitar. Hetta upp lite olika i en kastrull och fräs lök och paprika mjuk, lägg sedan i ananasen. rör ner tomatpuré, vitvinsvinäger, socker, ananasjuice och vatten. Rör ut majsstärkelsen i ett par matskedar kallt vatten, häll ner det i kastrullen under omrörning och låt sedan såsen koka tills den tjocknar.




Vegetariska vårrullar

Vi hade bestämt att vi skulle ha mat man kunde äta med fingrarna idag, mest för att barnen gillar det lite extra men det kan även vara en kul idé. Då blev valet att ha lite olika dippsåser och sedan rätter man kan dippa med, förutom gurkstavar och babymorötter blev det vårrullar och Chicken nuggets. Receptet på dessa vårrullar hittade jag hos Zeina Mourtada och hennes blogg Zeinas kitchen tidigare i veckan när jag började planera söndagsmiddagen. Receptet är på vårrullar med köttfärs i, jag valde att göra helt utan kött eller köttersättning och la i mer av den vegetariska blandningen i varje rulle istället. Jag hittade inte rätt version av vårrulledeg utan fick tag i risark att rullar de i, de blev verkligen inte perfekta men smaken satt där. Jag får leta lite bättre nästa gång så kanske jag hittar rätt.

1 paket glasnudlar
1 liten bit vitkål
2 morötter
120 gram färska böngroddar
Vårrulledeg
Soja
Krydning
1 msk fisksås
2 msk söt soja
2 msk ostronsås
1 msk curry (om man vill ha det i, kan uteslutas)
Pensling
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten

Först ska nudlarna kokas, koka upp vatten, lägg i nudlarna och låt de ligga i det heta vattnet i 4 minuter, sila av och skölj snabbt i kallt vatten. Klipp nudlarna med en sax och låt de ligga i durkslaget. Skala morötterna och riv de sedan på den grova sidan av ett rivjärn, vitkålen går med att riva men jag tycker det är enklare att använda en osthyvel och hyvla ner vitkålen. Stek morötter och vitlök i lite olja under omrörning, när den börjat mjukna läggs nudlar och böngroddar i och allt blandas. Smaksätt med fisksås, soja och ostronsås, smaka av allt eftersom så ingen av dessa såser tar över. rör om allt ordentligt och låt sedan fyllningen svalna innan de ska fyllas vårrullarna.

Läs instruktionerna hur du ska hantera vårrulledegen, lägg en rand av fyllningen i mitten rulla ihop, vik in sidorna och pensla fliken som blir klar med majsstärkelse och vatten innan vårrullen sluts.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek på medelhög värme i cirka 3 minuter på varje sida, låt rinna av på ett papper och servera sedan med valfri dppsås.




Krämig tacopasta

När vår familj äter taco blir det alltid tacofärs över, oavsett hur lite eller hur mycket färs vi steker. Den senaste tiden har det mest blivit att den färsen används till paj som vi tar med till lunch på vardagarna men denna helgen ville jag testa något annat, något nytt. På Zeinas kitchen hittade jag ett recept på en krämig tacopasta som lät helt underbar med relativt få ingredienser och allt, även pastan, kokades i samma gryta. En rätt helt i min smak där man både tar hand om rester och minskar ner på disken med, toppbetyg för det. Receptet beskrivs med köttfärs, har du som jag tacofärs över tas kryddningen bort.

400 gram pasta (gärna farfalle)
400 gram köttfärs
1 gul lök
1 påsa tacokryddor
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpuré
150 gram riven ost (jag hade mozzarella i kylen)
Cirka 6-7 dl vatten
Salt och peppar

Hacka löken och stek i olja, vänd i färsen och bryn under omrörning. Tillsätt tacokrydda, stek lite till och vänd sedan i krossad tomat, tomatpuré och vatten. Smaka av med salt och peppar och låt sedan såsen puttra under lock i cirka 20-30 minuter. Häll i pastan och sänk värmen, lägg på locket på grytan och låt allt sjuda långsamt tills pastan mjuknat. Om det känns torrt i grytan efter en stund kan du späda med lite mer vatten. När pastan har mjuknat vänds osten i, rör om så den smälter och servera den direkt med finhackad koriander eller persilja