Pasta med lax och torsk

Ett nytt försök att använda lax i matlagningen, denna gången tillsammans med torsk, ärtor och spenat, denna versionen blev lite matigare än vad jag har testat innan. Tyvärr föll torsken isär och det var bara laxen som var i tärningar när rätten serverades, smaken var dock väldigt god och torsken fick såsen att bli härligt tjock. Jag kommer att fortsätta testa använda lax i matlagningen då barnen gillar det, jag har hittat en del recept som jag har tänkt prova framöver.

1 förpackning upptinad fryst laxfilé
1 förpackning upptinad torskryggfilé
5 dl matlagningsgrädde
3 schalottenlökar
1 dl gröna ärtor, frysta
250 gram babyspenat
4 portioner pasta (helst tagliatelle)
Salt och peppar
1 ½ msk Maizena redning

Koka upp vatten i en stor gryta och salta det ordentligt när det börjar koka, häll i pastan och koka den enligt anvisningen på paketet.
Skala och finhacka schalottenlök som sedan ska fräsas i smör i en gjutjärnspanna tills den blir lite mjuk. Häll på matlagningsgrädden, dela fisken i mindre kuber som sedan steks i en stekpanna tills de fått färg runt om.
Sänk värmen när såsen kokar upp och häll sedan i laxbitarna, häll i ett par skopar pastavatten i såsen för att få med lite stärkelse. När det är ett par minuter kvar på pastan hälls de frysta ärtorna i tillsammans med spenaten och Maizena.
Häll av pasta vattnet och blanda pastan i såsen innan servering.




Chokladtårtbotten

Äldsta dottern ville detta året ha en chokladtårta när hon fyllde år, jag hade inget recept på lager så jag fick kolla runt lite på nätet. Visserligen kan man ändra receptet som jag brukar använda (3-lika) men jag ville testa ett nytt recept att ha som jämförelse till det andra. Satsen bör bli rätt lagom i en vanlig springform (den jag använder till tårtbottnar är 24 cm i diameter) men nu vill dottern ha en hjärtformad tårta så det blev att baka den i två formar. Receptet kommer från Nadjaskitchen som jag ramlade in på för ett tag sedan. Jag har börjat kolla runt efter lite nyttigare mat och på hennes blogg finns det massvis med lockande recept att testa.

6 ägg
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt, jag vispade nästan 8 minuter får att få till riktigt luftig smet. Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Häll seten i forman och grädda den i 35-40 minuter, håll koll mot slutet så den inte blir bränd. Alla spisar är olika och olika formar behöver mer eller mindre tid, testa med provsticka så tårtbotten är färdig. Låt tårtbotten svalna helt i formen innan den delas horisontellt i lika delar.