Ostfylld falukorv på grönsaksbädd

Ugnsbakad falukorv här fylld med ost, äpple och ananas tillagad på en bädd av blomkål, morötter och purjolök. Jag fick lite dålig värme i ugnen så den ser lite blek ut men smaken var helt underbar. Receptet hittade jag på recept.se och när yngsta dottern önskade falukorv till middag plockade jag fram detta receptet. Serverades med klyftpotatis och lite enkel svampsås och hela familjen gillade verkligen kombinationen med äpple, ananas och ost i skårorna på falukorven.

1 falukorv
1 burk ananasringar
1 äpple
8 skivor ost
3 morötter
1 blomkål
1 purjolök
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175°, ansa, skala och dela grönsakerna till grönsaksbädden i grova bitar. Fördela i en ugnsform (25×35 cm), ringla över olivolja, salta och peppra och vänd runt så allt blandas. Lägg falukorven mitt på grönsakerna, skär 8 snitt i falukorven, klyfta äpplet, dela ananasringarna i mitten och hyvla ost. Ta en äppelklyfta, ananasring och vira ostskivan runt och tryck ner i snittet i falukorven. De äppelklyftor som blir över spred jag ovanpå grönsaksbädden.

Tillaga i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, höj värmen till 200° mot slutet så att du får en fin färg på korv och ost.




Frallor på pizzadeg

När vi gör pizza sätter jag egen deg, på 7 gram jäst blir det två pizzor stora som en vanlig ugnsplåt, i helgen räckte det med råge att göra en pizza och då fanns hälften av degen kvar. Innan har jag testat göra pizzabullar med resterna men nu ville jag testa något annat. Jag har sett både frallor och baguetter bakade på pizzadeg så jag testade att göra frallor. De blev något kompakta men smaken är helt underbar efter en jäsning i kylskåpet på strax över 48 timmar.

Rester av pizzadeg

Värm ugnen till 200°, ta fram degen och rulla frallor i lagom storlek av degen. Placera de på plåt med bakplåtspapper och grädda de i 18-20 minuter. Låt de kallna på galler




Pasta med bacon, skinka och champinjoner

Dags att använda lite rester från kylen och samtidigt se till att vi har mat att ta med till jobbet i veckan och det jag finner lättast att laga med rester är pasta. Efter pizza i helgen fanns det både strimlad skinka och riven ost i kylskåpet, kompletterade med lite bacon, grädde och champinjoner för att få en snabb pastasås. Det som är bra med en pastasås på rester är att det mesta man hittar i kylskåpet kan man lägga i, jag hade lite salami kvar efter pizzan med som skars i strimlor och stektes tillsammans med resten. I kylskåpet fanns även lite färsk tagliatelle som kokades lite snabbt innan den fick puttra ihop med pastasåsen.

1 paket bacon
50 gram strimlad skinka
50 gram strimlad salami
1 burk champinjoner
3 dl vispgrädde
150 gram riven ost
1 förpackning färsk tagliatelle
Salt
Peppar

Hetta upp en stekpanna och skär samtidigt bacon i bitar på cirka 1 cm, dela och lägga de i den varma pannan. Häll i den strimlade skinkan tillsammans med champinjonerna. Låt det steka på medelvärme under uppsikt samtidigt som du kokar upp vattnet till pizzan. Strimla salamin och stek med den i slutet i pannan, häll på grädden och låt allt koka upp. Koka tagliatellen i 2 minuter och lyft sedan över den till pastasåsen för att koka färdigt där, häll i ett par skedar pasta vatten med för att få i stärkelsen i såsen. Smaka av med salt och peppar och häll i osten, rätten är färdig att servera när osten smält in i såsen.




Chokladtårta med smörkräm

En tårta gjord efter födelsedagsbarnets önskemål till 100 % innebar denna gången en hjärtformad tårta med chokladtårtbotten. Vaniljkräm och banan/jordgubbar som fyllning, rosa smörkräm att spackla med och sedan strössel och jordgubbar på toppen. Receptet på chokladtårtbotten hittade jag på Nadjaskitchen, vaniljkrämen kommer från ICA och smörkrämen kommer från Alla Goda ting. Slutresultatet blev kanske lite för sött och barnen skrapade av smörkrämen och åt resten, detta var andra gången jag försökte mig på att göra en tårta med smörkräm och jag får nog öva mer för att få till fina goda tårtor.

Chokladtårtbotten enligt detta recept
Vaniljkräm enligt detta receptet
Smörkräm
200 gram mjukt smör
Cirka 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl kokande vatten
Hushållsfärg

Koka upp vattnet, vispa smöret med florsocker och vaniljsockret tills det blir riktigt krämigt. Häll i ett par droppar hushållsfärg för att få rätt färg och sedan vattnet i en stråle samtidigt som du vispar med elvisp, lite i taget. Fortsätt tills du får en konsistens som du är nöjd med, allt vatten behöver inte användas.

Dela tårtbotten i tre delar, montera den med första fyllningen av vaniljkräm och sedan andra fyllningen en blandning av mosade bananer och jordgubbssylt. Ställ tårtan i kylen så den blir lite kall innan spacklingen.

Första omgången med smörkräm är lite annan än de följande, här gäller det att se till att eventuella smulor inte kommer ut i den yttre smörkrämen. Jag tog ungefär en tredjedel av smörkrämen och hade den i en separat bunke till första varvet. Detta varv brukar kallas ”crumbcoating” och ibland försegling. Det viktiga här är att redskapen tvättas eller byts inför nästa varv för att slippa få med smulorna. Lägg på ett tunt lager smörkräm runt tårtan och på toppen, sätt sedan tillbaka tårtan i kylen i cirka 30 minuter så den blir kall igen och släng eventuella rester av den delen smörkräm.
Ta fram tårtan och gör nya lager så länge det finns smörkräm kvar och kyl ner tårtan mellan varven. Jag sparade en liten slatt smörkräm för att spritsa en liten kant på toppen så inte strösslet skulle trilla ner över kanten.

Dekorera tårtan så som du vill ha den, en kul effekt kan vara att ha olika färger på smörkrämen när man dekorerar toppen eller använder frukter som dekoration. Valet är fritt och helt upp till dig som monterar tårtan.




Pasta med lax och torsk

Ett nytt försök att använda lax i matlagningen, denna gången tillsammans med torsk, ärtor och spenat, denna versionen blev lite matigare än vad jag har testat innan. Tyvärr föll torsken isär och det var bara laxen som var i tärningar när rätten serverades, smaken var dock väldigt god och torsken fick såsen att bli härligt tjock. Jag kommer att fortsätta testa använda lax i matlagningen då barnen gillar det, jag har hittat en del recept som jag har tänkt prova framöver.

1 förpackning upptinad fryst laxfilé
1 förpackning upptinad torskryggfilé
5 dl matlagningsgrädde
3 schalottenlökar
1 dl gröna ärtor, frysta
250 gram babyspenat
4 portioner pasta (helst tagliatelle)
Salt och peppar
1 ½ msk Maizena redning

Koka upp vatten i en stor gryta och salta det ordentligt när det börjar koka, häll i pastan och koka den enligt anvisningen på paketet.
Skala och finhacka schalottenlök som sedan ska fräsas i smör i en gjutjärnspanna tills den blir lite mjuk. Häll på matlagningsgrädden, dela fisken i mindre kuber som sedan steks i en stekpanna tills de fått färg runt om.
Sänk värmen när såsen kokar upp och häll sedan i laxbitarna, häll i ett par skopar pastavatten i såsen för att få med lite stärkelse. När det är ett par minuter kvar på pastan hälls de frysta ärtorna i tillsammans med spenaten och Maizena.
Häll av pasta vattnet och blanda pastan i såsen innan servering.




Chokladtårtbotten

Äldsta dottern ville detta året ha en chokladtårta när hon fyllde år, jag hade inget recept på lager så jag fick kolla runt lite på nätet. Visserligen kan man ändra receptet som jag brukar använda (3-lika) men jag ville testa ett nytt recept att ha som jämförelse till det andra. Satsen bör bli rätt lagom i en vanlig springform (den jag använder till tårtbottnar är 24 cm i diameter) men nu vill dottern ha en hjärtformad tårta så det blev att baka den i två formar. Receptet kommer från Nadjaskitchen som jag ramlade in på för ett tag sedan. Jag har börjat kolla runt efter lite nyttigare mat och på hennes blogg finns det massvis med lockande recept att testa.

6 ägg
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt, jag vispade nästan 8 minuter får att få till riktigt luftig smet. Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Häll seten i forman och grädda den i 35-40 minuter, håll koll mot slutet så den inte blir bränd. Alla spisar är olika och olika formar behöver mer eller mindre tid, testa med provsticka så tårtbotten är färdig. Låt tårtbotten svalna helt i formen innan den delas horisontellt i lika delar.