Ciabatta

Ett avlångt bröd som ser ut som en lite större fralla, gärna med hård skorpa och mjukt innankråm, påminner lite om en surdegsfralla i textur och smak. Ciabatta är italienska och betyder ”toffel” och när man ser formen på ciabatta förstår man liknelsen. Brödet ska jäsa länge för att få till den underbara texturen och göras med fördeg som ska jäsa 2-12 timmar i rumstemperatur, jag hade en totaljästid på 18 timmar innan utbak och efter det 90 minuter till innan gräddningen. Fördegens uppgift är att förhöja smaken, ge mer volym och förlänga hållbarheten på brödet. Receptet hittade jag i bloggen Zeinas kitchen när jag letade efter andra italienska recept.

Fördeg
½ tsk torrjäst elelr en liten bit färsk jäst
1 dl ljummet vatten
1 ½ dl vetemjöl special.

Degen
4 dl ljummet vatten
5 dl durumvete, jag hade ingen durumvete hemma utan valde att använda Tipo ”00” istället
5-6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 tsk torrjäst eller 25 gram färsk jäst + 3 msk ljummen mjölk eller vatten

Blanda alla ingredienser till fördegen tills du får en lös smet och täck sedan bunken med en plastpåse. Låt den stå i rumstemperatur i 2-12 timmar. Ju längre den får stå desto mer ”liv” blir det i den.

Lös upp jästen med ljummen mjölk eller vatten och låt den stå i 5 minuter. Tillsätt sedan alla ingredienserna till degen förutom saltet, fördegen ska med blandas i detta skede. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin i 5 minuter, degen ska vara kladdig. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 2-3 minuter. Täck bunken med plastpåse och låt den jäsa i 1-1 ½ timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag jäste degen i 4 timmar i kylskåpet och sedan 1 timme i rumstemperatur. När degen jäser i kylskåpet måste man se till att täcka bunken ordentligt med plastpåse så inte degen torkar ut.

Stjälp upp degen försiktigt på ett ordentligt mjölat bakbord, degen kommer att vara mjuk och elastisk. Knåda inte degen utan dela den i 2 lika stora biter, om degen fastnar i degskrapan (eller vad du använder att dela degen med) skölj av den i kallt vatten så släpper egen lättare. Antingen formar du 2 limpor eller så skär du ut 12 frallor. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och täck med bakduk, låt bröden jäsa i 1 ½ timme.

Värm ugnen till 225°, grädda bröden mitt i ugnen, frallor i cirka 15 minuter och limpor i cirka 25 minuter. Låt de svalna på galler utan att täckas med bakduk.




Äppelpaj med mandelsmul

Lördag i mars och efter en lång arbetsvecka som slutade med vabb så blev det en paj till kvällens fika, idag fick innehållet i skafferiet avgöra vad det blev för paj. Det fanns lite mandelmassa kvar sedan semlorna gjordes så det och äpple fick bli sökkriterierna på Google. Första receptet jag snubblade in på var detta från ICA och deras tidning Buffé. jag fick tag i riktigt fina svenska äpplen i den lokala butiken av sorten Santana som gav både lite syrlighet och sötma till pajen.

6 äpplen
½ tsk malen kanel
½ tsk stötta kardemummakärnor
200 gram mandelmassa
1 dl havregryn
75 gram smör

Sätt ugnen på 175°, dela, kärna ur och klyfta äpplena, lägg de i en ugnsfast form och strö över kardemumma och kanel. Varva riven mandelmassa och havregryn ovanpå äpplena och hyvla sedan smöret över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter.




Ziti

Ziti är en ugnsbakad pastagratäng med köttfärssås, denna versionen kallas Zeinas Ziti och det är en version där man inte krånglar till det. Allt serveras tillsammans i en stor ugnsform och säg den familj som inte gillar ugnsbakad köttfärssås och pasta med ost. Smaken är helt bedårande god och med valet av ost kan man se till att rätten får mer smak eller blir mer barnvänlig. Jag hade bara riven mozzarella hemma så det fick bli det idag. Toppade rätten med lite halverade cocktailtomater både för att det såg fint ut och för att det fanns kvar i kylskåpet.

500 gram köttfärs
1 gul eller rödlök
2 selleristjälkar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
Färsk basilika
2 förpackningar krossad tomat
400 gram pasta (jag använde Farfalle då barnen gillar den pastasorten)
2 dl crème fraiche
Cirka 200 gram riven ost

Hacka lök och selleri i små tärningar, riv morötterna på den grova sidan av ett rivjärn och skiva vitlöken fint. Hetta upp olja i en stekgryta och stek lök, vitlök, selleri och morötter tills de mjuknar och får lite färg. Vänd i färsen och stek någon minut, tillsätt oregano, basilika och paprikapulver. Stek under omrörning innan de krossade tomaterna hälls i tillsammans med salt och peppar, låt såsen koka under lock i 20-30 minuter.

Värm ugnen till 200° (över och undervärme), koka pastan al dente, precis innan du silar av pastan tar du 1 dl pastavatten och häller i köttfärssåsen. Häll pastan i en ugnsform, häll över crème fraiche och tillsätt cirka 50 gram riven ost. Blanda noga innan köttfärsen hälls över pastan, rör runt lite lätt och strö över riven ost över allting. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter, låt rätten svalna något innan servering.




Treveckorssallad

En härlig sallad med lång hållbarhet som görs på vitkål, morötter, paprika och lök med helt underbar smak. Jag har hört talas om denna salladen ett tag en inte haft chans att testa den innan nu, de ska vi ha som komplement till lunchlådorna som tas med varje dag till jobbet. Denna version hittade jag på Zeinas kitchen, men den finns säkert i flera snarlika modeller med i stort sätt samma ingredienser. Totalt blev det 3 stora glasburkar och f små när allt var klart så vi harr tillbehör att ta med för ett bra tag framöver.

1 kg vitkål
800 gram morötter
½ halv purjolök eller 1 rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika

Dressing
1 ½ dl vinäger (antingen vit vinäger eller äppelcidervinäger)
½ dl strösocker
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
1 msk salladskrydda
1 msk örtsalt

Strimla alla grönsaker, gärna i en matberedare eller med en mandolin, lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med lite mer salt och vinäger. Fyll på rengjorda glasburkar och förslut ordentligt, låt de stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i 2-3 veckor.