Plättar

På middagen idag frågade äldsta dottern om jag kunde göra plättar till kvällsmaten, jag lovade att kolla om vi kunde göra det (jag har ingen plättlagg men som tur var hade farmor en). Receptet jag hittade till detta kommer från ICA och är en smet med mindre mjöl i än vad man använder till pannkakor. Smeten behöver inte vara så tjock då plättarna håller ihop bra ändå och det blir fluffiga och fina. Nu återstår att se om det blir att införskaffa ett eget plättjärn, barnen var rätt trötta och åt inte så många som jag hade befarat.

2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ – ¾ tsk salt
1 msk smör

Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet, vispa ner resten av mjölken och salt. Smält smöret och blanda ner det i smeten, låt smeten vila cirka 10 minuter i kylen innan du börjar steka plättarna.

Hetta upp ett plättlaggen på medelvärme och en vanlig stekpanna bredvid, lägg i lite smör och häll smet i laggen. När ytan stelnat och undersidan fått fin färg vänds plättarna och steks färdiga i stekpannan bredvid och staplas sedan på en tallrik.

Servera med banan, sylt och vispad grädde




Rådjurspanna

Grunden i denna rätt är ett recept jag hittade på Jennys Matblogg som heter Skogspanna, jag har ändrat lite i ingredienserna och lite i hur rätten lagas. Grunden är ryggbiff av rådjur och champinjoner som får småputtra med grädde och crème fraiche. Resultatet blev väldigt lyckat, perfekt mört kött och fantastisk smak på såsen som allt kokade i. Resterna blir lunchlådor till veckan som kommer till både mig och frun några dagar, perfekt att göra storkok på helgen att ta med till jobbet som lunch.

Rådjurs ryggbiff (jag hade 2 mindre bitar i frysen som jag använde)
200 gram färska champinjoner
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk ox- eller kalvfond
2 msk lingonsylt
Maizena

Dela köttet i medaljonger som steks i smör för att få en fin yta, under tiden skivar du champinjonerna i lagom tjocka skivor. Vänd köttet och efter några minuter plockas köttet upp och får vila under tiden champinjonerna steks, det ser mycket ut med 200 gram champinjoner men de minskar rätt mycket i storlek när vätskan försvinner under stekningen. Ett tips är att salta lite på champinjonerna så vätskas de ur fortare. När champinjonerna fått färg och vätskat ut sig helt hälls köttet tillbaka och man tillsätter grädde, crème fraiche, soja och fond. Låt allt sjuda ett par minuter innan såsen smakas av med lingonsylt, salt och peppar och låt rätten sedan sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.

Servera med potatismos eller ugnsbakad potatis och morötter.