Ljusa havrebollar

Jag är hemma om vabbar idag och ett par dagar till denna veckan, barnen brukar vilja göra chokladbollar när någon av de är hemma från förskolan och det var tanken idag med. Barnen fick en skål med chokladbollssmet och började rulla bollar, jag kom då att tänka på att det finns ju även ljusa havrebollar som jag föredrar före chokladbollarna. Jag sökte lite snabbt på ätet och första förslaget som kom upp var ett recept från Lindas bakskola som verkligen smakar som de havrebollar man kan köpa i affärerna ibland. Nu står båda satserna i kylen under tiden vi diskar rent och plockar undan, sedan ska vi mysa ner oss i soffan, se på filmoch äta chokladbollar som mellis.

100 gram smör, rumstempererat
1 dl strösocker eller 1 ½ dl florsocker
1 dl kokos
2 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Cirka ½ dl vatten

Blanda alla ingredienser i en bunke, justera mängden vatten så det blir en lite lagom kladdig smet. Rulla bollar i valfri storlek som sedan rullas i kokos. Förvara de i kylen se de blir lite hårdare och håller ihop formen bra.




Örtkryddade köttfärsjärpar

Hos oss brukar vi göra söndagsmiddagen till en liten fest, antingen med lite extra fin dukning eller med extra fin mat. Idag blev det örtkryddade köttfärsjärpar med råstekt skivad potatis, inget speciellt avancerat men ack så gott det var. Järparna stektes först och sedan gjordes såsen på de rester som fanns kvar i pannan, mot slutet fick järparna koka med lite i såsen innan de skulle serveras. såsen gjordes på grädde och smaksattes med lite lingonsylt och kalvfond. Väldigt välsmakande och hela familjen gillade verkligen denna rätt som jag hittade på Allas i veckan när jag letade lite recept. Jag ändrade lite i receptet då jag inte hade något tort bröd uppe och gjorde smeten på ströbröd istället.

1 kg köttfärs
1 ½ dl ströbröd
2 ägg
1 ½ dl mjölk
! ½ dl grädde
3 enbär
½ tsk timjan
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

1 dl vatten
½-1 msk kalvfond
1 dl grädde
½ msk Maizena såsredning
1 msk lingonsylt

Blanda ströbröd, ägg, mjölk, grädde och kryddor och låt det svälla ett par minuter. Häll i köttfärsen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma till små avlånga järpar och lägg de på en vattensköljd skärbräda. stek järparna runt om i smör cirka 6-8 minuter och ta sedan upp de på ett fat.

Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt fond och grädde. Låt koka upp och vispa i Maizena. Smaka av med lingon, salt, peppar och soja. Lägg i järparna i såsen och låt de koka med någon minut.

Strö över lingon och servera med valfri potatis, vi valde råstekt skivad potatis




Pasta Carbonara med kycklingfärs

Ett recept som kombinerar både lite kylskåpsrensning och lite av inköpen från gårdagen, receptet hittade jag för ett tag sedan när jag letade recept. Jag försöker ha lite olika förslag på nya rätter att plocka fram till helgen när hela familjen är hemma och gärna maträtter som kan bli lunchlådor till veckan som kommer. När det kommer till Carbonara så finns det hur många olika recept som helst och vissa anser att en speciell version är den rätta. Min tanke är bara att laga mat som familjen gillar, vissa recept följer jag helt och vissa ändrar jag lite i redan när jag provar första gången. För min del är en Carbonara en krämig pasta med ägg i som toppas med riven parmesan, enkelt och helt underbart gott. Receptet hittade jag på Marias mat.

Pasta för 4 personer
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
400 gram kycklingfärs
2 små paprikor (eller 1 stor)
1 ½ dl grädde
100 gram färsk spenat
2 ägg
Riven parmesan

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, hacka sedan lök och vitlök, smält smör i en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta. Häll i löken samtidigt som du delar kycklingfärsen lite grovt innan den med åker i pannan. Låt allt fräsa och finfördela samtidigt försen med en plastgaffel. Hacka paprikan i små bitar och lägg i den när köttet fått lite färg, fräs någon minut och häll sedan på grädden. Låt allt koka upp innan spenaten hälls i, mängden minskar ordentligt när spenaten blir varm.
När pastan har kokat färdigt ta ½ – 1 dl pasta vatten och häll i grytan med färsen, häll av resten av vattnet och blanda ner pastan i såsen. Stäng av plattan och blanda så pasta och sås blandas ordentligt. Smaka av med salt och peppar och låt rätten svalna något. Knäck ett ägg i taget i pannan och rör om å ägget fördelas jämnt i pannan innan du knäcker nästa.

Vid servering rivs parmesan på toppen, antingen över hela rätten eller över varje portion.




Frukostgifflar

Inför helgen tänkte jag att det skulle va gott med nygräddat bröd till frukosten men då jag hade för lite plats i kylen bakade jag ut de redan idag istället för att jäsa de i kylen över natten. Detta är ett recept på gifflar som man antingen kan äta som de är med valfritt pålägg eller baka de med fyllning, jag valde att baka de utan fyllning denna gången.
Receptet hittade jag hos Lindas bakskola och det var väldigt lätt att följa och göra gifflar. När jag gjorde croissanter första gången fick jag inte till trekanterna på ett bra sätt, här kavlar man ute degen till en rundel som sedan skärs i trekanter. Mycket enkelt och en mycket smidig välsmakande deg, jag gjorde degen på kall degvätska och skriver receptet med en del ändringar.

25 gram jäst
3 dl kall mjölk
1 tsk salt
20 gram smör, rumstempererat
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, smör och mjöl, lite i taget, tills det är en smidig deg som släpper från kanterna. Knåda degen kraftigt i några minuter (7-8 minuter) så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk eller foliefilm till dubbel storlek.

Dela degen i 2 bitar, kavla ut de till rundlar som är cirka ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i 8 trekantiga bitar med en pizzaskärare eller vass kniv. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen, böj rullarna något och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen samtidigt på 230° så ugnen blir ordentligt varm.

Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, grädda gifflarna mitt i ugnen i 12-15 minuter och låt de edan svalna på ett galler.




Fredriks frukostfrallor

Dags att fylla på frysen med frallor inför veckans frukostar på jobbet och denna gången ville jag ha ett recept där sötningsmedlet var honung stället för socker. Efter en stunds letande hittade jag detta receptet på Fredriks fika som han kallar Frukostfrallor – Fluffiga med frön! Resultatet blev verkligen fluffiga goda frallor, istället för att mixa med olika frön på frallorna valde jag att bara använda sesamfrön som är min favorit att ha på toppen på frallor. Vanan trogen bakade jag frallorna med kall degvätska och skriver om receptet med mina ändringar.

25 gram jäst
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kall mjölk
1 msk honung
7 ½ dl vetemjöl special
1 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och mjöl och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt honung och vetemjöl och blanda ihop degen, häll i smöret och arbeta degen ett par minuter innan saltet hälls i. Arbeta degen sedan mist 5 minuter med maskin (10 minuter för hand) tills degen är smidig och elastisk. Jäs degen till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 15 lika stora delar, rulla de till runda frallor och placera de på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter, sätt samtidigt på ugnen på 250°.

Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö valfria frön över, baka mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.




Fransk fläskfilégryta

Söndag igen och det har blivit en liten tradition att vi en av dagarna gör en gryta så vi kan få till matlådor till kommande vecka, denna helgen blev det inte så mycket över. Hela familjen älskade denna gryta som kombinerade sött och syrligt med mjukt och knaprigt – En fullträff helt klart! Receptet hittade jag på Jennys matblogg inför förra helgen och denna kommer att göra fler gånger hemma hos oss. Jag gjorde rätten i min gjutjärnspanna och utnyttjade fettet från baconet att steka löken och champinjonerna i, allt för att få in lite mer sak i rätten och slippa använda smör i onödan.

1 stor putsad fläskfilé
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl crème fraiche
½ dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 dl riven ost
1 paket bacon

Klipp eller skär bacon i små bitar och knaperstek, lägg den på hushållspapper och låt rinna av. Putsa filén och skär i medaljonger, finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp pannan med fettet från baconet och fräs lök och champinjoner gyllene, stek sedan fläskfilén i en stekpanna bredvid. Vispa ihop grädde, crème fraiche, vatten fond och senap i en kastrull och låt sjuda upp. Placera fläskfilémedaljongerna i grytan med lök och svamp när de är färdigstekta och häll sedan såsen över. Låt allt sjuda några minuter innan osten rivs över och allt vänds om tills osten smält. Servera med pasta, ris eller potatis och sprinkla knaperstekt bacon över.