Påskbakelser

Jag har svårt att komma på rätter som enbart är kopplade till påsken, mycket av den man man oftast äter till påsk är samma som till jul. Fredrik på Fredriks fika verkar ha samma problem när an läser texten på detta recept och jag håller med till fullo. det finns inte mycket annorlunda att laga eller baka till påsk. Bakelsen är en väldigt enkel rätt men oerhört välsmakande. Fredrik har ett recept på rulltårta i sitt blogginlägg, jag använder istället den delen av rulltårtan jag bakade igår som inte gick åt. Jag gillar inte smaken av bara grädde utan jag vispar den med vaniljsocker för att få in lite annan smak i grädden.

Rulltårta
Persikohalvor
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Skär rätt tjocka bitar av rulltårtan (2-3 cm tjocka) och ställ de på högkant på en assiett, vispa grädden med vaniljsockret lite lagom (om man vispar den för hårt blir den svår att spritsa). Spritsa på toppen av rulltårtan rätt rikligt med grädde och placera sedan en persikohalva på varje bakelse så det liknar ett ägg.




Krämig potatisgratäng på grädde

En lite mer lyxig krämig potatisgratäng som passar till de flesta rätter, kombinationen av grädde och crème fraiche ger en både söt och syrlig smak i potatisgratängen. Detta receptet hittade jag på Fridas bakblogg som finns på Allt om mats hemsida. Jag gjorde portionsskålar till familjens medlemmar så jag skriver upp tiderna både för vanlig gratäng men även de portionsskålarna jag använde. Det kändes lite extra lyxigt att kunna sätta fram en portion potatisgratäng på varje tallrik när jag dukade påskbuffé.

1 gul lök
600 gram potatis
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche (jag använde naturell men här kan man variera vilken sort man väljer)
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°, skala och skiva lök och potatis (fräs löken i en panna med smör för en sötare smak), rör ihop pressad vitlök, vispgrädde och crème fraiche i en stor gryta. Häll i lök och potatis, låt koka upp och sjuda i 15 minuter.

Häll över potatisblandningen i en stor gratängform (eller fler mindre) och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 30 minuter (mindre formar kan behöva 15-20 minuter, kolla med en sticka så potatisen är mjuk). Ta ut och strö över ost, ställ tillbaka i ugnen och ta ut formen när all ost har smält.




Påskägg färgade med lökskal

Förra året färgade jag påskäggen med gurkmeja, blåbär och rödbeta till påskafton. I år ville jag testa att färga med något annat och när jag började titta runt på nätet hittade jag ett blogginlägg av Diana Dontsova på Feminas hemsida. Hon färgar äggen med skal från gul lök och rödlök och låter de ligga kvar i vattnet för att färgas i olika nyanser. Denna versionen ger ägg som varierar i färg från rött till lila, jag har en annan version som jag ska försöka mig på under påskhelgen med bara rödlök där tanken är att få en mer marmorerad yta, mer om det senare.

1 liter vatten
1 kapsyl ättika
Skal av gul lök och rödlök (jag hade i kanske lite mer än 1 näva torra skal)

Koka upp vatten, ättika och lökskal, låt koka i 10 minuter. Lägg försiktigt ner äggen och koka de i lagen i cirka 8 minuter (hårdkokta ägg). Stäng av värmen och flytta kastrullen åt sidan. Låt äggen ligga i färgen från 20 minuter och längre. Jag hade inte mer tid än 20 minuter, Diana hade i vissa ägg i upp till 4 timmar och fick en mycket mörkare kulör.
Lyft upp äggen och lägg de på en tallrik med hushållspapper för att torka. Vill man ha blanka ägg kan man putsa de torra äggen med lite matolja.




Påskhare bröd

Dessa bröd såg jag i Facebookgruppen KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept m.m. för en tid sedan och min tanke var direkt att jag skulle baka de till vår påskbuffé. Receptet är upplagt av Isabelle Cornelia och hon delar en hel del finurliga recept i gruppen. De görs på rapsolja och honung vilket känns som en bra variant när resterande mat till påsken lätt kan bli lite väl fet. Barnen ville ha de delade med smör men jag och fru åt de mer som tilltugg och något att doppa i resterna från potatisgratängen. Receptet jag skriver ner är ändrat till att använda kall degvätska jämfört med det som finns i Facebookgruppen.

25 gram jäst
2 ½ dl kall mjölk
1 tsk salt
2 msk socker eller honung
1 ägg
1 ½ dl raps- eller solrosolja
Cirka 8 ½ dl vetemjöl

Blanda jästen med mjölken och rör om tills den är helt upplöst, tillsätt resten av ingredienserna, mjölet sist och lite i taget. Knåda degen väl och låt den sedan jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°, häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lite, dela degen i 24 delar. Av varje del skär man undan en liten bit som ska bli svansen. Resten av degbiten rullas till en lång längd och formas som på bilden ovan. Försök göra öronen lite längre och tryck till på dem med fingrarna längst upp. Pensla hararna med uppvispat ägg, doppa svansen i det uppvispade ägget, sedan i sesamfrö och sätt den sedan på plats på haren. Grädda de i cirka 20 minuter, kolla med en termometer så innertemperaturen är bra (96-98°) när de är klara.