Mammas himmelska rabarberpaj

En rabarberpaj med ett härligt marängtäcke över en rabarberkompott till helgens fika, hur bra låter inte det. Det som gör den ännu bättre är att den var väldigt lätt att baka så alla borde kunna testa denna underbara paj. Receptet hittade jag på Tasteline och resultatet blev lika gott som vi hade föreställt oss det. en frasig pajbotten, lite härligt syrliga rabarber och över en sockersöt maräng – det bästa av tre världar. Till det en härlig vaniljsås gjord på vaniljstång för att lyxa till det lite extra. Forman jag gjorde pajen är 23 cm i diameter.

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
100 gram smör

Rabarberkompott
300 gram rabarber
1 dl strösocker

Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker

Blanda vetemjöl och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och blanda med mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg för hand, plasta in degen och låt den vila i kylskåpet en stund (pajdegen blir mycket lättare att kavla ut då).

Sätt på ugnen på 200°, hacka (och skala om du inte gillar skalet) rabarberna och lägg de med sockret i en kastrull. Låt sjuda upp på svag eller medelvärme tills rabarberna har mjuknat och en röra bildats.

Ta ut degen och kavla ut den till en rundel, lägg den i pajformen och se till att trycka in den i alla kanter. Jag naggade botten lite trots att det inte stod något om det i receptet. Förgrädda pajskalet i 10-12 minuter under tiden som kompotten kokar ihop.

Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum och vänd ned sockret, vispa i ytterligare 4-5 minuter till.

Ta ut pajskalet när det fått lite färg, häll i kompotten och bred över marängen så att den täcker hela pajen. Grädda i ytterligare 10-15 minuter (tills marängen fått en fin gyllene färg).

Serveras med fördel lite ljummen med vispad grädde eller vaniljsås




Krämig pasta med kycklingfärs, salvia och citron

Detta är ett recept som jag hittade i veckan när jag spanade efter mat att laga till helgen, jag tycker pasta passar perfekt att servera här hemma och rätten blir ju bara bättre efter ett par dagar när man har resterna till jobbet. Receptet hittade jag på Coops hemsida och blev en riktigt god pasta, jag fick inte tag i färgs salvia utan tog torkad på burk (gick ner till hälften) i övrigt följde jag receptet. Att ibland laga mat på kycklingfärs istället för vanlig blandfärs ger maten en ny dimension och då barnen älskar maten så är det ju bara att fortsätta laga den.

500 gram kycklingfärs
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk färsk finhackad salvia
2 dl vatten
2 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
½ citron, skalet

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingfärsen, salta och peppra när den fått färg och tillsätt sedan hackad purjolök, riven vitlök och salvia. Stek under omrörning någon minut till. Häll på vatten och grädda, lägg i buljongtärningen och låt sjuda under lock i cirka 10 minuter. Koka spagettin/pastan enligt anvisning på förpackningen, smaka av såsen citronskal och vänd sedan i pastan i såsen innan rätten serveras.




Brytbröd på plåt

Idag hade vi pasta till middagen och jag gillar att ha nybakat bröd att doppa i såsen när jag äter pasta, morgonen började således med att jag letade efter recept på bröd som kunde passa till det. Jag var inne på att det skulle vara brytbröd av något slag och efter lite letande hittade jag detta receptet från Lindas bakskola. Jag gjorde två små ändringar, jag bakade bröden med kall degvätska som jag brukar och ändrade jästiden i receptet och jag använde vetemjöl special. Brödet blev väldigt saftigt och gott, extra lyckat blev det att strö flingsalt över.

50 gram jäst
4 dl kallt vatten
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt socker, salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Rulla ut degen till en längd, dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar som rullas till bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk till dubbelstorlek. De ska jäsa in i varandra, sätt samtidigt ugnen på 250°

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö sedan sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt på bröden. Gräddas längst ner i ugnen i 10-14 minuter och låt de sedan svalna på plåten.