Äppelpaj med mycket knaprig smuldeg

Söndag igen och det fick bli en liten paj att fira in den kommande veckan, denna gången blev det en äppelpaj. Jag letade en bra stund innan jag hittade någon som såg god ut. Jag gillar när det är lite knaprig smuldeg och gärna att det är mycket smuldeg. Jag hittade denna på bloggen lovelylife, upplagd av Linda Hansson, och de var enligt titeln ”Världens godaste äppelpaj”. Receptet kommer från början från bloggen Mokkasin, som tyvärr verkar ha försvunnit från nätet. Nu har jag definitivt inte smakar världens alla recept av äppelpaj men jag kan bara säga som så att vi har fått en ny toppkandidat i samlingen. som lite extra bonus var den väldigt lätt att göra och

4-5 äpplen
Mald kanel
½ msk mortlade kardemummakärnor
250 gram smör
1 ½ dl strösocker + 1 msk
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°, skala och skiva äpplen, lägg de i en smörad form och strö över kanel (efter smak), kardemummakärnor och 1 msk strösocker.
Smält smöret i en kastrull, låt det gärna brynas lite, rör sedan ner socker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop det snabbt och lägg det lite slarvigt på äpplena. Jag toppade med lite mandelspån överst.

Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.




Finsk laxsoppa

Idag var det äldsta dotterns tur att välja mat och hon ville ha lax. Dagen bjöd på solsken och vackert väder när man tittade ut men det blåste förfärliga vindar ute som gjorde att man helst ville vara inne. Som tur var hade jag receptet till denna finska laxsoppa liggande, Lohikeitto på finska som betyder krämig laxsoppa. Soppa för mig är en rätt jag lagar mest på hösten och vädret idag kändes som höst. Receptet kommer från kokoaihop.se och till den hade vi kvar utav gårdagens brioche att doppa i spadet.

1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 gul lök
400 gram fast potatis
2 palsternackor
300 gram lax
Salt
1 ½ dl vispgrädde
1 dl dill

Skala och hacka lök och palsternacka, skala och dela potatisen i lagom stora bitar för att bli färdiga på 10 minuters koktid.
Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med fiskbuljongtärningarna och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, palsternacka och potatis, koka i 5 minuter.
Dela laxen i lagom stora bitar och häll de i kastrullen, salta efter smak. Koka under lock i 3-5 minuter (tills laxen är genomkokt). Tillsätt vispgrädde och dill och rör om innan servering.