Scones

Ett klassiskt bakverk från Storbritannien där scones ofta serveras till frukost eller afternoon tea. Det är ett sötat bröd bakat på bakpulver som inte ska jäsas utan bara blandas ihop, formas och sedan gräddas. Scones kan se ut på många olika sätt, ibland som dessa jag gjorde idag och ibland kan man göra i formar och serveras med marmelad mellan. Receptet hittade jag hos Fredriks fika där jag genom åren funnit en massa inspiration, det finns hur många olika recept som helst och jag har ett par på lut som jag fått av en lärare jag hade i Engelska under min utbildning till medicinsk sekreterare som ska provas framöver.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
20 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 250°, blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke, finfördela smöret i blandningen. Tillsätt till sist mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper, forma en cirkel på cirka 30 cm i diameter med mjöliga fingrar. Skär brödet i 4 lika stora delar.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, serveras ljumna, gärna med marmelad.

Scones med hemkokt rabarbermarmelad



Äppelpaj med mycket knaprig smuldeg

Söndag igen och det fick bli en liten paj att fira in den kommande veckan, denna gången blev det en äppelpaj. Jag letade en bra stund innan jag hittade någon som såg god ut. Jag gillar när det är lite knaprig smuldeg och gärna att det är mycket smuldeg. Jag hittade denna på bloggen lovelylife, upplagd av Linda Hansson, och de var enligt titeln ”Världens godaste äppelpaj”. Receptet kommer från början från bloggen Mokkasin, som tyvärr verkar ha försvunnit från nätet. Nu har jag definitivt inte smakar världens alla recept av äppelpaj men jag kan bara säga som så att vi har fått en ny toppkandidat i samlingen. som lite extra bonus var den väldigt lätt att göra och

4-5 äpplen
Mald kanel
½ msk mortlade kardemummakärnor
250 gram smör
1 ½ dl strösocker + 1 msk
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°, skala och skiva äpplen, lägg de i en smörad form och strö över kanel (efter smak), kardemummakärnor och 1 msk strösocker.
Smält smöret i en kastrull, låt det gärna brynas lite, rör sedan ner socker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop det snabbt och lägg det lite slarvigt på äpplena. Jag toppade med lite mandelspån överst.

Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.




Finsk laxsoppa

Idag var det äldsta dotterns tur att välja mat och hon ville ha lax. Dagen bjöd på solsken och vackert väder när man tittade ut men det blåste förfärliga vindar ute som gjorde att man helst ville vara inne. Som tur var hade jag receptet till denna finska laxsoppa liggande, Lohikeitto på finska som betyder krämig laxsoppa. Soppa för mig är en rätt jag lagar mest på hösten och vädret idag kändes som höst. Receptet kommer från kokoaihop.se och till den hade vi kvar utav gårdagens brioche att doppa i spadet.

1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 gul lök
400 gram fast potatis
2 palsternackor
300 gram lax
Salt
1 ½ dl vispgrädde
1 dl dill

Skala och hacka lök och palsternacka, skala och dela potatisen i lagom stora bitar för att bli färdiga på 10 minuters koktid.
Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med fiskbuljongtärningarna och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, palsternacka och potatis, koka i 5 minuter.
Dela laxen i lagom stora bitar och häll de i kastrullen, salta efter smak. Koka under lock i 3-5 minuter (tills laxen är genomkokt). Tillsätt vispgrädde och dill och rör om innan servering.




Bråbergs köttfärslimpa

Jag har gjort ett par olika köttfärslimpor och haft med här på bloggen och nu har det kommit till den punkten att jag ville testa mina kunskaper och göra en egen version av köttfärslimpa. Jag har blandat min egen kunskap och inspirerats av de recept jag testat och slutligen av de köttfärslimpor jag ätit hos släkt och vänner. Jag kombinerar min köttfärslimpa med lätt fräst bacon och hackade cornichons för att få in lite syrlighet, limpan penslas innan den ska in i ugnen med en blandning av fettet från baconet och soja. Serveras med potatismos, gräddsås och lingonsylt/vinbärsgelé.

1 kg blandfärs
2 paket bacon
15-20 cornichons

Sätt ugnen på 225°, dela bacon i cm breda skivor som steks lite snabbt i en torr stekpanna, spara fettet som blir kvar i pannan. Ta fram ett bakplåtspapper och tryck ut köttfärsen så tunt det bara går. Måtta med formen du ska ha i ugnen så köttfärslimpan får plats. Fördela baconet över köttfärsen, hacka cornichons och sprid ut de över köttfärsen. Salta och peppra innan köttfärslimpan rullas ihop till en fast limpa. Smöra formen lite i botten innan köttfärslimpan läggs i den, blanda lite soja i baconfettet och pensla köttfärslimpan med det. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter, köttfärslimpan ska ha en innertemperatur på 72°




Brioche

Brioche är ett bröd från Frankrike som är väldigt lätt och luftigt, för att få till det behövs lite speciell bakningsteknik. Degen kådas först kraftigt i ett par minuter, efterhand tillsätts smör som knådas in i degen och sedan jäser man degen i kylen under lång tid. Receptet hittade jag på köket.se och det är Johan Sörberg som har lagt upp det, jag et inte om det har förekommit i Hela Sverige bakar men det skulle inte förvåna mig om så vore fallet. Johan bakar i ringar som står på en plåt, jag har inte det utan tog två av mina muffinsformar istället. De flöt ut lite mer än de som Johan gör men smaken satt verkligen perfekt.

480 gram ägg
40 gram jäst
800 gram vetemjöl
20 gram salt
80 gram strösocker
560 gram smör, kallt

Blanda alla ingredienser i en bunke förutom smöret, rör om och knåda minst 5 minuter. Tärna det kalla smöret och blanda lite i taget i degen. Fortsätt knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Ta upp degen och vik in den till en bill, lägg tillbaka den i bunken och plasta bunken. Placera bunken i kylen över natten.

Ta fram degen och dela den i passande storlek, rulla till bollar och lägg i formar. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme, sätt samtidigt ugnen på 190°.

Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i 10-12 minuter.




Pasta med korv och parmesan

Påfyllning av lunchlådor till jobbet i kombination med kylskåpsrensning blev denna lilla snabba rätt, gjord på slattar och grundråvaror. Jag gör ofta pastarätter till jobbet då jag inte gillar smaken av potatis som har värmts i mikrovågsugn, pastan brukar även ta till sig mer smak dag två och tre. Här är det resterna från söndagens kvällsmat i form av stekt varmkorv, liten slatt grädde, crème fraiche i kombination med färsk pasta och parmesan som utgör hela rätten.

5 varmkorvar
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
10-15 cornichons
1 förpackning färsk pasta

Skiva korven i cm tjocka bitar och stek de i en stekpanna, när korvarna fått färg runt om hälls grädde och crème fraiche i tillsammans med fond, dijonsenap och delade cornichons. Låt koka upp och sedan småputtra under tiden den färska pastan kokas, när pastan är färdig lyfts den över i stekpannan tillsammans med ett par slevar pastavatten. Blanda om och servera direkt med lite riven parmesan över.