Formfranska med frasig skorpa

Jag är medlem i Facebookgruppen ”KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept mm.” en grupp med för tillfället 92 000 medlemmar där bakverk med tillhörande recept postas och delas. Allt med en fantastiskt lätt attityd och kamratskap, vill ni ha massvis med tips så ansök om medlemskap. Idag postade en medlem ett recept på rostbröd/formfranska som hon hade hittat på Youtube där Jack Sturgess driver hemsidan Bake with Jack som såg helt underbart ut. Hon hade lagt till pumpa-, solros- och linfrön men jag valde att baka brödet bara på vetemjöl special, jag gick tillbaka till att baka med Manitoba cream från Ramlösa kvarn.

640 gram rumsvarmt vatten
24 gram jäst
1000 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream från Ramlösa kvarn)
16 gram salt
30 gram olivolja

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i övriga ingredienser och blanda ihop till en smidig deg med maskin, knåda degen i cirka 8 minuter så den blir smidig och får fina glutentrådar. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i två lika stora delar, forma varje del till en tajt boll genom att dra kanterna mot mitten och sedan lägga skarven nedåt (syns i Youtubeklippet, jag använde samma teknik som när jag spänner en surdeg innan den ska vila inför gräddningen). Låt de vila under bakduk i cirka 15 minuter.

Forma varje del till en limpa, jag valde att göra ett treslag och sedan rulla ihop degen hårt till en rulle, och placera limpan i smorda brödformar (jag använde brödform på 1 ½ liter). Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 1 timme.

Förvärm ugnen i god tid till 200°, ställ även en oöm form på botten av ugnen.

Koka upp några deciliter vatten som hälls i den varma ugnsformen, sätt snabbt in bröden och stäng luckan fort för att inte släppa ut ångan. Grädda bröden i cirka 40 minuter, om brödet fått mycket färg efter 30 minuter kan temperaturen sänkas till 180°. Prova med termometer för att vara säker på att bröden är klara (ska vara mellan 96-98°), ta ut bröden ur formarna och låt de svalna på galler.




Friterad apelsinkyckling

Ibland händer det när vi vill vara lite lyxiga att vi köper mat ute, oftast blir det asiatiskt då jag inte har riktigt kunskapen att laga den sortens at fullt ut. Detta är ett försök att göra en Orange chicken, jag fick leta rätt länge innan jag hittade detta receptet hos Ladykatt på Kokaihop.se. Jag fick inte till riktigt den påtagliga apelsinsmaken som jag är van vid från köpematen och inte heller kycklingen. Rätten i sig var god men man fick ha på lite stark sås får att få till en bättre smak. Jag har några amerikanska recept sparade som jag ska testa framöver för att se om jag kan lyckas med en av våra favoriträtter.

2 stora kycklingfiléer
1 apelsin
1 ägg
1½ dl vetemjöl
3 ½ dl vegetabilisk olja
1 ½ dl vatten
1 msk strösocker
1 msk maizena
3 msk vatten

Dela kycklingfiléerna i bitar på cirka 3 x 3 cm, placera de i en medelstor skål, riv skalet och pressa ut saften av en halv apelsin, knäck i ett ägg, salta och peppra efter behag. Blanda allt väl och ställ skålen i kylen i minst 15 minuter.
Häll upp de marinerade kycklingbitarna i ett durkslag och strö över vetemjöl, skaka av överskottet av mjöl,
Häll olja i en fritös eller en större kastrull och värm den till 180°. Fritera kycklingbitarna i omgångar i 3-4 minuter (tills de fått en gyllenbrun färg). Ta upp de med en hålslev och lägg de på hushållspapper för att torka.

Häll vatten, cirka 2 msk apelsinsaft och socker i en kastrull. Låt det koka upp, gör redning av maizena och vatten häll i såsen och rör tills den blir slät och får bra konsistens.
Tillsätt de friterade kycklingbitarna och rör om, servera med jasminris.




Bananrulltårta med kanelsmörkräm

Det var länge sedan jag bakade något med banan men idag fick jag chansen igen. Valet stod mellan att göra en banankaka som jag har testat innan eller att leta efter ett nytt recept. Då jag gillar att testa nya recept blev valet att söka på nätet efter något lockande att baka. Rätt snabbt hittade jag denna rulltårta som jag hittade på kryddburken och kombinationen av rulltårta med banansmak och smörkräm smaksatt med kanel lockade mig. Jag gillar inte smörkräm i vanliga fall, ofta är det allt för mycket smörkräm i bakverken och smörsmaken tar över. Att som här smaksätta den med kanel och vaniljsocker gav en helt annan upplevelse, toppbetyg från oss.

50 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 dl vetemjöl
2 mogna bananer
½ dl mjölk

150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 äggula

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och låt det svalna. vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kanel och sikta ner det i äggsmeten. Vänd runt ordentligt så allt blandas. Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt de tillsammans med smöret och mjölken.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, vik upp kanterna så storleken blir cirka 30×40 cm (jag använde en långpanna som hade det måttet istället). Grädda i 15 minuter och stjälp sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Lossa bakplåtspappret som rulltårtan bakades på, om det sitter fast kan du testa att pensla bakplåtspappret med kallt vatten. Låt rulltårtan svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt äggulan och vispa 1 minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop den från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Låt rulltårtan stå i kylskåpet en stund innan du skär upp den.




Tareq Taylors falukorv i ugn

Ett av våra favoritprogram på tv är Trädgårdstider där man får se bland annat Tareq Taylor både botanisera i trädgården men även laga underbar mat åt de andra programledarna. Här är hans version på falukorv i ugn som han gör på en bädd av morötter och purjolök. För att dryga ut rätten lite mer hade vi även rödbetor, palsternacka, kålrot och potatis då hela familjen älskar dessa ugnsrostade rotfrukter. Att tillaga hela rätten i en form är både smidigt och det sparar in på arbetet efter middagen.

1 falukorvsring
2 morötter
1 purjolök
1 rödbeta
2 palsternackor
½ kålrot
20 fasta potatisar
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 äpple
1 gul lök
1 msk senap
10 skivor lagrad ost

Sätt ugnen på 175°, skala rotfrukterna och dela de i bitar som sedan läggs i en långpanna. Häll på salt och olivolja och blanda runt så alla rotfrukter täcks av oljan.
Skär snitt i falukorven varannan centimeter och två tredjedelar igenom falukorven, placera sedan falukorven ovanpå rotfrukterna. Dela löken i två halvor och skär sedan den i tunna halvmåneformade skivor. Dela äpplet på samma sätt, ta bort kärnhuset och skär även äpplet i tunna skivor. Lägg ihop en skiva lök och en skiva äpple som sticks ner i skårorna på korven. Ringla över senapen och lägg osten på toppen.

Ställ in plåten i ugnen och baka i 25-30 minuter, känn med provsticka så de hårdare rotfrukterna (kålrot, potatis och palsternacka) är färdiga. Ta ut och toppa med lite persilja innan servering.