Rabarberpaj med tosca

En ny leverans av rabarber i slutet av veckan blev idag till en underbar rabarberpaj, denna gången med ett härligt toscatäcke. Receptet hittade jag hos Fredriks fika och kombinationen av en frasig pajbotten, syrliga rabarber och en härligt knäckig tosca på toppen gav verkligen en underbar smakupplevelse. Rabarber är en av mina absoluta favoriter när det kommer till paj och jag har en del fler recept liggande som jag ska försöka prova framöver. Denna paj kommer vi att göra fler gånger, kanske att det blir med dubbel sats tosca…

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ½ msk vatten

Fyllning
300 gram rabarber
2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse

Tosca
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg, låt degen vila 30 minuter i kylen och sätt ugnen på 200°.
Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter, nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk ugnen till 175° när du tar ut formen.
Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor och blanda de med socker och maizena. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter, tillsätt mandelspånen och rör in de i toscan.
Fyll pajskalet med rabarbern och toppa med tosca, grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg och rabarbern känns mjuk.




Rysk biff stroganoff

Lördag och återigen blev det dags att laga mat i gjutjärnsgrytan, denna gången med en rätt från Ryssland som sägs vara uppkallad efter en adelsfamilj från den ryska kejsarperioden. Den finns i många olika varianter och med allt från biff via kyckling till den mest vanliga i Sverige som görs på falukorv. Receptet hittade jag hos Zeinas kitchen där jag har hittat många välsmakande recept, grund tanken med denna som alla grytor är att den ska få koka ihop sakta och jag lät min puttra på låg värme lite längre än vad som anges i receptet.

400 gram biff (löv- eller ryggbiff passar bra)
1 gul lök
250 gram champinjoner
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl vatten, hett
1 msk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl crème fraiche
1 msk färsk persilja

Skär köttet i strimlor, hacka löken och skiva champinjonerna. hetta upp olja i en stekpanna eller gjutjärnsgryta och stek köttet i omgångar på hög värme under omrörning. Köttet ska stekas och få fin färg, inte kokas som det lätt blir om man har i för mycket åt gången. Lägg sedan köttet åt sidan, stek löken i lite olja tills den blir glansig, tillsätt champinjonerna och fräs tills de har släppt alla vätska och börjar få lite färg.
Blanda ner köttet och tomatpuré och fräs upp hastigt. Rör ner mjölet och stek lite till, tillsätt resten av ingredienserna förutom crème fraiche och persilja, låt grytan puttra i cirka 15 minuter.
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar, låt grytan puttra utan lock i cirka 5 minuter, garnera med persilja (jag valde at garnera med dill istället) och servera med ris och saltgurka.