Rabarberpaj med tosca

En ny leverans av rabarber i slutet av veckan blev idag till en underbar rabarberpaj, denna gången med ett härligt toscatäcke. Receptet hittade jag hos Fredriks fika och kombinationen av en frasig pajbotten, syrliga rabarber och en härligt knäckig tosca på toppen gav verkligen en underbar smakupplevelse. Rabarber är en av mina absoluta favoriter när det kommer till paj och jag har en del fler recept liggande som jag ska försöka prova framöver. Denna paj kommer vi att göra fler gånger, kanske att det blir med dubbel sats tosca…

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ½ msk vatten

Fyllning
300 gram rabarber
2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse

Tosca
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg, låt degen vila 30 minuter i kylen och sätt ugnen på 200°.
Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter, nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk ugnen till 175° när du tar ut formen.
Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor och blanda de med socker och maizena. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter, tillsätt mandelspånen och rör in de i toscan.
Fyll pajskalet med rabarbern och toppa med tosca, grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg och rabarbern känns mjuk.




Rysk biff stroganoff

Lördag och återigen blev det dags att laga mat i gjutjärnsgrytan, denna gången med en rätt från Ryssland som sägs vara uppkallad efter en adelsfamilj från den ryska kejsarperioden. Den finns i många olika varianter och med allt från biff via kyckling till den mest vanliga i Sverige som görs på falukorv. Receptet hittade jag hos Zeinas kitchen där jag har hittat många välsmakande recept, grund tanken med denna som alla grytor är att den ska få koka ihop sakta och jag lät min puttra på låg värme lite längre än vad som anges i receptet.

400 gram biff (löv- eller ryggbiff passar bra)
1 gul lök
250 gram champinjoner
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl vatten, hett
1 msk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl crème fraiche
1 msk färsk persilja

Skär köttet i strimlor, hacka löken och skiva champinjonerna. hetta upp olja i en stekpanna eller gjutjärnsgryta och stek köttet i omgångar på hög värme under omrörning. Köttet ska stekas och få fin färg, inte kokas som det lätt blir om man har i för mycket åt gången. Lägg sedan köttet åt sidan, stek löken i lite olja tills den blir glansig, tillsätt champinjonerna och fräs tills de har släppt alla vätska och börjar få lite färg.
Blanda ner köttet och tomatpuré och fräs upp hastigt. Rör ner mjölet och stek lite till, tillsätt resten av ingredienserna förutom crème fraiche och persilja, låt grytan puttra i cirka 15 minuter.
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar, låt grytan puttra utan lock i cirka 5 minuter, garnera med persilja (jag valde at garnera med dill istället) och servera med ris och saltgurka.




Knäckig rabarberpaj med mandel

Recept 500 på bloggen och det var ju helt klart tvunget att det skulle bli en rabarberpaj 😀 Jag bakar massas olika pajer och jämför smulpajer och knäckiga, frun föredrar knäckiga pajer en jag är mer inne på en paj där smakerna lyfter varandra och det ger en helt ny dimension till pajen. Detta receptet hittade jag på Sofias godsaker som hos henne går under titeln ”Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel”, att smälta smöret tillsammans med sirap och grädde och sedan låta den småkoka lite gav en härlig kolasmak på degen. Detta recept kan jag starkt rekommendera till er alla.

400-500 gram rabarber
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 dl mandel

Sätt ugnen på 150°, blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret tillsammans med vispgrädde och sirap (det kan gärna stå och bubbla lite och bli ännu knäckigare än vad det kommer bli sen. Blanda ner de torra ingredienserna direkt i kastrullen.
Skär rabarbern i 1-2 cm stora bitar, lägg de i en stor pajform och bred på smeten. Den är relativt tjock så lättast är att klicka ut mindre klickar spritt över pajen som man sedan plattar till med en slev.

Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter, tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås




Amandas favoritfrallor

Jag sitter och letar recept både på lediga stunder men även när jag ska baka för att hitta ett recept snabbt, idag var det en sådan situation. Söndag och inga frallor i frysen till frukosten till veckan, fram med telefonen och börjar leta efter recept på frallor, jag tror jag sökte på ”Fantastiska frallor” eller om det var ”Underbara frallor” och i flödet hittade jag dessa från bloggen Amandas bakblogg. Receptet var redan på kall degvätska och på 25 gram, perfekt för lång jästid, tyvärr startade jag bakningen lite väl sent på grund av att jag var tvungen att laga fixa kvällsmat till familjen. Men men, de var gräddade och klara i stort samtidigt som barnen skulle nattas så det blev bra till slut. Jag valde att ha sesamfrö på toppen då jag gillar smaken de ger till frallorna.

5 dl vatten (eller mjölk)
25 gram jäst
720 gram vetemjöl (jag valde vetemjöl special)
50 gram mjukt smör
2 tsk salt
1 msk strösocker

Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästens lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och mjöl, kör degen i maskinen tills allt smör in inknådat, knåda degen sedan i cirka 10 minuter för att få fina glutentrådar och en mjuk, smidig och elastisk deg. Täck med bakduk eller folie och jäs till dubbel storlek.

Dela degen i 12 delar, rulla till runda bollar som placeras på en plåt med bakplåtspapper, låt de jäsa i 40 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250° en bra stund innan frallorna ska gräddas så ugnen blir ordentligt varm. Pensla frallorna med uppvispat ägg (eller om man föredrar det mjölk) och toppa med valfria frön (det går lika bra att låta frallan vara utan topping och bara uppvispat ägg.

Grädda i 10-15 minuter, kolla med termometer så de är färdiga (96-98° innertemperatur) och låt de sedan svalna på plåten.




Pastagratäng på kycklingfärs

Söndagsmiddag och planering för matlådor till jobbet brukar bli pasta för oss, även så denna söndag. Jag gillar att plocka fram gjutjärnsgrytan och sakta koka ihop en härlig pastarätt och att sedan gratinera den i ugnen höjer bara nivån av smaker. Här kombineras parmesan med gratängost i gratineringen som blandas med crème fraiche innan formen åker in i ugnen. Receptet kommer från Fredriks fika och jag gjorde den som det står i överskriften med kycklingfärs. Resultatet blev en välsmakande gratäng som blev väldigt krämig, som extra bonus var den väldigt lätt att göra och det blev många portioner av den.

400 gram valfri pasta
400 gram kycklingfärs
1 gul llök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl vatten
Parmesan

2 dl crème fraiche
100 gram riven ost
Körsbärstomater

Sätt ugnen på 250°, koka pastan 2 minuter kortare än det står på anvisningen på paketet. Fräs färsen i olja tills den fått lite färg, hacka under tiden lök och vitlök fint, tillsätt lök och vitlök och låt det fortsätta fräsa ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, timjan, salt, peppar och vatten och låt såsen sjuda i 5 minuter. Häll av pastan och blanda med köttfärssåsen, alternativt lyft över pastan med tång eller pastaslev. Blanda ordentligt och fyll en ugnsform på cirka 20×30 cm, jag passade på att riva över lite extra parmesan innan nästa steg.
Blanda crème fraiche med den rivna osten och bred på över, dekorera med halva körsbärstomater.

Grädda gratängen tills den fått fin färg, 8-10 minuter och servera den gärna med en god sallad.




Roy Fares bästa bullar

Det var väldigt länge sedan vi bakade kanelbullar och när dagen blev lite blåsig och tråkig passade vi på att baka jag och barnen. Jag har ett recept som jag oftast använder när jag bakar som jag har provat fram, det blir mjuka välsmakande bullar där degen är helt underbar att arbeta med. Ibland kan det vara kul att testa ett nytt recept för att se om man kan plocka någon del eller om det blir en ny favorit. Detta receptet kommer från Roy Fares och jag hittade det på köket.se när jag letade efter bullrecept med mandelmassa i fyllningen. Det var ett relativt enkelt recept med bara en jäsning och bullarna blev goda, eventuellt plockar jag med fyllningen och testar på mitt eget favoritrecept. I receptinstruktionen står det att man ska pensla bullarna med sockerlag, jag hoppade över den delen då jag inte det tillför något till bullarna förutom en glansig yta. Jag ändrade från vanligt vetemjöl till Manitoba cream från Ramlösa kvarn, det går bra att använda vetemjöl special istället.

30 gram jäst
250 gram mjölk
570 gram vetemjöl (jag använde Manitoba cream från Ramlösa kvarn)
3 gram salt
5 gram malen kardemumma
90 gram strösocker
55 gram ägg (1 ägg)
110 gram smör, rumstempererat

200 gram mandelmassa
10 gram vaniljsocker
30 gram malen kanel
150 gram smör rumstempererat

Smula jästen i en bunke, värm mjölken så den blir ljummen och blanda den med jästen. Rör om så jästen löses upp helt innan resterande ingredienser förutom smöret hälls i. Kör ihop degen långsamt och när degen gått ihop ökar du hastigheten och tillsätter smöret, lite i taget. Knåda degen i 10 minuter med maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bakbord och låt vila i 20 minuter.
Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel, tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen så den blir 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas på mitten. Bred ut kanelfyllningen och vik sedan degen dubbel. sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa till dubbel storlek (1 ½ – 2 timmar) under bakduk.

Sätt ugnen på 190° varmluft när det är 30 minuter kvar av jästiden så ugnen blir ordentligt varm. Blanda 1 ägg, 1 tsk vatten och en nypa salt som vispas upp. Pensla bullarna och strö pärlsocker över. Grädda i 9-11 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.