Rostade potatismynt med olja och örter

Jag gillar inte vanlig kokt potatis, tycker inte det smakar speciellt mycket oavsett hur mycket man kryddar. När det är rätter som passar bäst med potatis försöker jag istället laga lite olika varianter på potatisrätter. I helgen var det en rätt som passade bäst med potatis men absolut inte kokt potatis, jag letade en stund innan jag hittade denna rätt på Landleys kök. Barnen gillade speciellt att potatisen såg ut som mynt vilket fick de att gladligen äta fulla portioner i sommarvärmen. Jag drog ner lite på örterna och valde istället att salta med örtsalt och sprinkla över lite dill innan servering vilket gav bra effekt.

1 kg fast potatis
10 vitlöksklyftor (jag valde att halvera detta till 5)
Rapsolja
Salt (valde örtsalt)
Peppar
Hackad dill

Sätt ugnen på 225°. gnugga potatisen ren och skiva de i cirka 8 mm tjocka skivor. Skala vitlöksklyftorna och skär de till halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Ringla olja i en plåt med kanter och fördela hälften av potatisen, krydda och strö ut vitlöken. Häll på resten av potatisen och rör om med händerna så alla blir täckta med olja.

Rosta i ugnen i 30-35 minuter, ta ut formen efter 20 minuter och vänd om potatisen med en stekspade. Finhacka dill och sprinkla över innan servering




Kyckling Kiev

En panerad kyckling som är fylld med smör, persilja och vitlök idag serverad med ugnsstekt potatis blev söndagsmiddag hos oss. Barnens version blev med bara lite vitlök då de inte gillar persilja speciellt mycket. Det är det som är fördelen med att tillaga maten själv, man kan ändra och variera efter tycke och smak. Receptet hittade jag på Arlas hemsida, det finns säkert flera olika varianter här gillade jag att paneringen görs med panko istället för vanligt ströbröd. Receptet är med ett smör som är smaksatt med vitlök och ramslök, jag valde att blanda mitt egna persiljesmör

4 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
4 msk persilja
125 gram smör
Vetemjöl
2 ägg
Panko

Värm ugnen till 175°, krydda kycklingfiléerna med salt och peppar, skär ett djupt snitt i varje. Finhacka persilja och vitlök och blanda det med smöret, fyll sedan öppningen i kycklingfilén med kryddsmöret.
Ta fram tre djupa tallrikar, häll mjöl i en, panko i en och vispa upp äggen och häll de i den sista. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan uppvispat ägg och slutligen i panko. Stek på medelvärme tills filéerna fått fin färg, lägg över de i en ugnsfastform och laga klart mitt i ugnen i cirka 15-18 minuter. Ös ofta med skyn som bildas.

Servera med valfri potatisrätt och kanske lite coleslaw