Jordgubbsbullar

Eller som Fredrik Nylén på Fredriks fika kallar de – sommarbullar. Vad är då sommarbullar? Jo bullar med jordgubbsfyllning och i dessa är det en hemkokt jordgubbskompott som blir fyllning. Enligt receptet kan man ven använda vanlig jordgubbssylt, jag tycker ofta den är för söt och valde då att göra den jordgubbskompott som Fredrik också hade gjort (följ länken ovan). Degen var riktigt lättarbetad, jag fick inte till speciellt fina snäckor (jag gör oftast snurror) men smaken är riktigt fin. Receptet var med pärlsocker på toppen, jag valde att kombinera mandelspån och pärlsocker. Detta gjorde jag för att bullen inte skulle bli för söt och för att jag gillar mandelspån på bullar. Min vana trogen valde jag att göra degen kalljäst och ändrar receptet efter det.

50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
13 dl vetemjöl special (jag valde att använda Manitoba cream)

Fyllning
Cirka 3 dl jordgubbskompott

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt smöret i småbitar tillsammans med strösocker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet sist och arbeta degen i cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk eller folie till dubbel storlek.

Knåda degen lite lätt på ett mjölat bakbord, kavla ut till en stor rektangel (eller dela degen i två delar om ditt bakbord inte är tillräckligt stort). Bred ett tunt lager fyllning på degen, rulla ihop långsida mot långsida och skär cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i bullformar på en plåt, låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen i god tid på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, låt de kallna på galler innan de är reda att provsmakas




Kanelbullar med fördeg

Jag har sett en hel del recept där man gör en fördeg innan degen sätts och idag kände jag för att göra ett eget försök. Receptet jag använde kommer från Brinken bakar och bilderna såg väldigt fina ut, fyllningen fick jag inte riktigt att bli som jag ville då den rann ur bullarna allt för lätt. Det kan ha berott på värmeböljan som råder, jag kommer att testa de igen när det är lite kallare. Smaken var riktigt bra och de blev verkligen fluffiga och fina, jag bakade min vana trogen med Manitoba cream från Ramlösa kvarn istället för vanligt vetemjöl special. Jag vet inte om det var tillvägagångssättet eller mjölet som hade störst inverkan, men goda och saftiga blev bullarna vilket som.

Fördeg
250 gram rumstempererad mjölk
25 gram jäst
250 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream)

Deg
250 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream)
4 gram salt
6 gram mortlade kardemummakärnor
100 gram rumstempererat smör
100 gram strösocker

Fyllning
200 gram rumstempererat smör
175 gram strösocker
10 gram vaniljsocker
20 gram kanel
1 msk Maizena majsstärkelse
50 gram riven mandelmassa (kan uteslutas)

Blanda fördegen till en slät smet och låt den jäsa i cirka 1 timme.

Mortla kardemumman och häll sedan ner alla ingredienserna i den jästa fördegen. Arbeta i köksmaskin i minst 10-15 minuter och låt sedan degen vila övertäckt i 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan kavla den utan den drar ihop sig, gör fyllningen under tiden.

Blanda samman alla ingredienserna utan mandelmassan, se till att det är rumstempererat så det är lätt att breda ut. Vispa inte utan bara rör ihop ingredienserna.

Dela degen i två delar, kavla ut en del till en rektangel och bred på hälften av fyllningen jämt över hela degen. Strö över mandelmassa (jag tog mitt rivjärn och rev på den grövre delen rakt över degen). Forma bullarna som du vill ha de, jag gjorde snurror.
Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa underbakduk i cirka 2 timmar, det kan ta allt från 1-3 timmar, allt beror på värmen i rummet och luftfuktigheten. De sväller upp lite i ugnen med så om de inte jäser riktigt som du vill blir de saftiga och fina i ugnen.
Sätt ugnen på 225° (210° varmluft), pensla bullarna med ägg (blanda i lite vatten och salt för att kunna pensla lättare) och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna i cirka 8 minuter, håll koll alla ugnar är olika.




Krämig pasta med korv och champinjoner

En härligt gräddig pastasås där korv, champinjoner, lök och persilja står för smakerna och som toppas med riven parmesan. en härlig smakkombination som dessutom blir helt underbart god att värma dagen efter. Som vanligt blev det min gjutjärnsgryta som maten lagades i, så enkel att använda och så härligt när hela rätten får plats i samma gryta. Receptet kommer från matskafferiet och jag kan enbart hålla med om uppmaningen i receptet. ”Att tänka på är att använda en riktig korv med hög kötthalt”.

400 gram penne
2 korvar av hög kötthalt
½ gul lök
250 gram färska champinjoner
Färsk persilja
100 gram parmesan
2 dl grädde

Koka upp vattnet och koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen, skiva champinjoner, hacka löken fint samt korven grovt. Hetta upp en stekpanna (eller gjutjärnsgryta) med olivolja och fräs allt tills det fått lite färg. Smaka av med salt och peppar, hacka lite persilja grovt och häll i samtidigt som grädden hälls i. Låt sjuda i cirka 10 minuter.
När pastan är färdig rör du ner den i såsen och river parmesan över, låt sjuda i 1-2 minuter innan servering. Toppa med lite parmesan och persilja och servera.




Jordgubbsmuffins

En saftig muffins med härlig smak av jordgubbar som är härligt kletig inuti, precis som en muffins ska vara. Det var min äldsta dotter som kom på att vi skulle passa på att baka jordgubbsmuffins nu när vi har massvis med jordgubbar hemma och jag var inte sen att hoppa på det tåget. ett enkelt recept där båda döttrarna hjälpte till med alla delar och som final fick hälla i smeten i formarna med hjälp av min underbara glasskopa. Receptet kommer från matskafferiet.

2 stora ägg
1 ½ dl strösocker
100 gram smör
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
Lite rivet citronskal
1 nypa salt
200 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175° (varmluft eller 200° vanlig ugn), vispa ägg, strösocker och vaniljsocker så det blir fluffigt och pösigt. smält smöret i en kastrull och rör sedan ner det i bunken samtidigt som du häller ner mjölken och det rivna citronskalet. I en separat bunke blandas vetemjöl, bakpulver och salt, rör sedan ner blandningen i bunken. Dela jordgubbarna i lagom stora bitar och blanda i de med en slev. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i cirka 20 minuter (om det är stora muffins, annars kan 15 minuter räcka), känn med en provsticka för att se om de är färdiga.