Fläderchampagne

Jag fick tag i mer fläderblommor idag när jag och dottern var ute och tog en promenad innan maten skulle serveras idag. Vid en av lekplatserna hittade vi flera fina buskar med fläder så vi kunde inte låta bli att plocka lite blommor, detta i kombination med en sommarbukett blommor till midsommarbordet. Jag hörde om denna dryck från en kollega på jobbet förra året men då hade jag bara nog med fläderblommor att göra saft på, nu när vi hittade extra kände jag att jag bara var tvungen att prova. Receptet jag fick letade jag upp på internet och det kommer från Allt om mat från början.

15 fläderblommor
2 ½ dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 ¼ vatten
½ citron

Rensa fläderblommorna från eventuella insekter men skölj de inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Skölj citronen noggrant, skala av det yttersta gula med en potatisskalare eller rivjärn, pressa ut saften och tillsätt zest och saft i bunken tillsammans med fläderblommorna.

Rör om och låt bunken stå övertäckt i sval rumstemperatur i 1 dygn. sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glasflaskor. fyll inte flaskorna ända upp.

Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar, kontrollera en av flaskorna för att se om det har blivit kolsyrad. Om den bubblar ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du de står kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt, lätta eventuellt något på locket efter några dagar för att släppa ut lite kolsyra så inte flaskorna exploderar av trycket.

Serveras väl kyld, förbruka champagnen inom 3 veckor från tillverkningsdatumet.




Rund smörgåstårta

Midsommar och med barn som inte gillar sill innebär att man får testa andra rätter, 2021 blev det smörgåstårta gjord på hönökaka. Hela tanken att välja att göra en smörgåstårta var att vi kunde kombinera smaker barnen gillade både som fyllning och dekoration. Om de inte gillade smörgåstårtan kunde de äta sig mätta på dekorationen istället. Denna smörgåstårta görs på hönökaka så man får en fin rund smörgåstårta. Vi dekorerade med köttbullar, gurka, ost, vindruvor, isbergssallad, ägg och tomat, fördelen med att göra en egen smörgåstårta är att man kan få fyllningarna och dekorationen precis som man vill. Receptet kommer från Jennys matblogg och färskosten i fyllningen och runt smörgåstårtan gjorde den extra lyxig, det ska vara färskost på varje lager av smörgåstårtan men jag valde att bara använda fyllningen som den var istället.

8 halvmånar hönökaka

Till leverpastejsfyllningen 2 lager
400 gram bredbar leverpastej
3 dl crème fraiche
100 gram färskost (naturell Philadelphia)
4 msk bostongurka

Äggröra
4 finhackade ägg
100 gram färskost (naturell Philadelphia)
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs

Till röran runt omkring
3 dl vispad grädde
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs

Till dekorering
Man kan välja precis vad man själv vill, leta bildförslag på internet eller dekorera med det som finns i kylen. Vi dekorerade vår med köttbullar, ost (gouda är lätt att rulla ostrullar/horn av), skinka, gurka, vindruvor, tomat, isbergssallad, ägg

Förbered smörgåstårtan kvällen innan, rör ihop fyllningarna i olika skålar och lägg ut 2 halvmånar på en bricka eller annat stort serveringsfat. De två understa laren fylldes med leverpastejfyllningen och det översta med äggröran. Röran att ha runt spreds ut så gott det gick, det var lite svårt att få till en jämn kant med hönökaka som bas.

Placeras inplastad i kylen över natten och dekorera den precis innan den ska serveras.