Soltorkade tomater

Eller kanske inte soltorkade utan ugnstorkade tomater kan nog vara ett bättre namn på detta tillbehör. Receptet är väldigt enkelt men då vi ofta använder soltorkade tomater i pastasåser och köttgrytor ville jag testa att göra egen. Jag utgick från vad som brukar vara med i burken när man köper färdig soltorkad tomat i butiken och testade mig fram lite. Resultatet blev över förväntan och när tillfälle ges kommer jag att göra mer, nu var det en felbeställning inför midsommar som gjorde att vi hade 10 tomater att ta hand om som annars hade fått gå i komposten.

10 tomater av normal storlek
2-4 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja

Sätt ugnen på 125° och dela tomaterna i mitten, lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper. Strössla med havssalt över och sätt in plåten i ugnen, jag hade de i ugnen i nästan 4 timmar innan jag fick önskat resultat. Prova dig fram, det viktigaste är att inte ha för varmt i ugnen, tomaterna ska torka och inte brännas.

Låt tomathalvorna kallna innan de läggs i en burk, skala vitlöken och lägg i den innan olivolja slås över tills det täcker tomaterna. Förvara i kylen.




Amerikanska blåbärsmuffins

Ett härligt recept på blåbärsmuffins som blir härligt fluffiga och mjuka inuti men samtidigt med en bra skorpa upptill. Receptet hittade jag på Zeinas kitchen när jag letade recept, det var äldsta dottern som ville baka blåbärsmuffins och då kan ju inte pappa neka henne till att göra det. Dessa ska göras som stora muffins, men jag har bara en muffinsform med stora muffins så vi minskade volymen och fick ut 24 muffins istället.

2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
1 dl rapsolja
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 tsk bakpulver
2 ½ tsk vaniljsocker
3 ½ dl blåbär (färska eller djupfrysta)

Sätt ugnen på 200°, placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt (jag tog mindre formar och dubblade antalet muffins till 24). Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt och pösigt, blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan skål. Vänd i mjölk och rapsolja i äggblandningen, sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt. Därefter vänds blåbären i försiktigt så de inte går sönder (spara lite blåbär till garnering), smeten ska vara tjock och kladdig.
Jag använder alltid en glasskopa för att lättare få i smeten i formarna, speciellt när den inte är lätt att hälla direkt från bunken. Garnera med lite blåbär, om du vill strö på lite socker eller kanel.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna en stund innan servering.




Kycklingköttbullar

Ett eget försök till att göra kycklingköttbullar i ugn, det var lite svårt att få färg på de i ugnen så jag stekte de lite snabbt i slutet för att få till en bra stekyta. Receptet är gjort utan något annat än tanke på smak och konsistens på kycklingbullarna. Jag valde att använda rödlök av den anledningen att det var det som fanns hemma, nästa gång kanske det blir vanlig gul lök istället. Smaksättningen är enkel för att lyfta smaken från färsen i slutprodukten och jag höll mig till enbart salt och ytterst lite vitpeppar.

8 msk ströbröd
2 dl mjölk
900 gram kycklingfärs
1 tsk salt
1 ägg
1 lök

Hacka löken fint och stek den tills den börjar bli lite mjuk, sätt ugnen på 175°. Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla några minuter, blanda sedan i resten av ingredienserna och blanda till en fast smet. Fukta händerna med vatten och forma smeten till kycklingbullar, lägg de i en långpanna och stek de i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut långpannan från ugnen och stek kycklingbullarna lite snabbt så de får färg innan de serveras med potatismos, sås och lingon.




Chokladparfait

Gjorde maränger i torsdags och hade en del äggulor att ta hand om, leta en del och hittade relativt snabbt detta recept på parfait som såg lockande ut. Barnen såg lite skeptiska ut när jag blandade en smet som jag hällde i en sockerkaksform och frös in, resultatet blev dock väldigt bra och detta kommer att testas igen fast med annan smaksättning. Receptet hittade jag på arla.se hemsida och resultatet blev väldigt välsmakande och härligt krämig, hela familjen gillade verkligen denna efterrätt.

2 ½ dl grädde
3 äggulor
1 dl florsocker
1 msk kakao

Vispa äggulor och florsocker poröst, rör därefter ner kakaon. Vispa grädden i en annan skål och blanda sedan i äggsmeten, häll i en form som rymmer cirka 1 liter. Frys i 4-5 timmar.

Låt den stå i kylen i 30 minuter innan servering.




Pyttipanna

En rätt som är lätt att göra då man oftast har ingredienserna hemma, perfekt när man behöver tömma kylskåpet på rester. Receptet är på tre sorters kött men jag gjorde rätten på bara skinka då det var det vi hade i kylskåpet. Receptet kommer från köket.se och det är Per Morberg som lagt upp det, han skriver även ner hur man kan göra pytten gräddstuvad. Vi serverade pyttipannan med stekt ägg och inlagda rödbetor och en fräsch grönsallad.

800 gram kokt potatis (8-10 stycken)
2 gula lökar
150 gram rökt fläsk
150 gram skinka
150 gram korv
Salt
Peppar

Tärna potatis, lök och köttet och stek bitarna i smör. Gärna i en stor stekpanna annars får man steka i omgångar. Smaka av med salt och peppar. Servera med stekt ägg eller äggula och inlagda rödbetor




Fläderchampagne

Jag fick tag i mer fläderblommor idag när jag och dottern var ute och tog en promenad innan maten skulle serveras idag. Vid en av lekplatserna hittade vi flera fina buskar med fläder så vi kunde inte låta bli att plocka lite blommor, detta i kombination med en sommarbukett blommor till midsommarbordet. Jag hörde om denna dryck från en kollega på jobbet förra året men då hade jag bara nog med fläderblommor att göra saft på, nu när vi hittade extra kände jag att jag bara var tvungen att prova. Receptet jag fick letade jag upp på internet och det kommer från Allt om mat från början.

15 fläderblommor
2 ½ dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 ¼ vatten
½ citron

Rensa fläderblommorna från eventuella insekter men skölj de inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Skölj citronen noggrant, skala av det yttersta gula med en potatisskalare eller rivjärn, pressa ut saften och tillsätt zest och saft i bunken tillsammans med fläderblommorna.

Rör om och låt bunken stå övertäckt i sval rumstemperatur i 1 dygn. sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glasflaskor. fyll inte flaskorna ända upp.

Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar, kontrollera en av flaskorna för att se om det har blivit kolsyrad. Om den bubblar ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du de står kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt, lätta eventuellt något på locket efter några dagar för att släppa ut lite kolsyra så inte flaskorna exploderar av trycket.

Serveras väl kyld, förbruka champagnen inom 3 veckor från tillverkningsdatumet.