Kyckling stroganoff

Ytterligare en rätt som kommer att bli perfekt att värma i veckan på jobbet, denna gången blev det en stroganoff på kycklingfilé istället för biff eller falukorv som det brukar vara. Denna version på den ryska klassikern stroganoff hittade jag på Zeinas kitchen en blogg som jag ofta skrollar runt i för att hitta inspiration till middagar. I receptet används både dijonsenap och worcestershiresås som smaksättning och tillsammans med saltgurkorna man serverar rätten med blev resultatet helt perfekt. Att som i receptet låta tomatpuré steka med innan vätska tillsätts har jag sett i flera matlagningsprogram, det görs för att få en sötare tomatpuré. Det är dock inte bara sötman som kommer fram utan mer tomatsmak kommer att märkas i slutresultatet.

500 gram kycklingfilé
1 gul lök
250 gram champinjoner
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1 msk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
3 dl crème fraiche
2 dl hett vatten
1 msk färsk persilja

Skär kycklingen i bitar, hacka löken och skiva champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den börjat få färg, vänd i kycklingen och stek under omrörning tills kycklingen får färg (cirka 5 minuter). Tillsätt champinjonerna och fräs allt tills champinjonerna har vätskat ur sig helt. Vänd i tomatpuré och fräs på hastigt och sprinkla därefter på mjölet.
Häll på vatten, worcestershiresås och dijonsenapen, rör om och låt allt puttra i cirka 15 minuter, blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra utan lock i cirka 5 minuter, garnera med persilja och servera med ris och saltgurka.




Fläskfilégryta med ost & senapssås

Söndag och dags för både middagsmat och en förhoppning om rester som kan bli matlådor till veckan som kommer. Jag brukar laga minst en pastarätt på helgerna då de rätterna oftast blir riktigt goa om inte godare när man värmer de ett par dagar senare, de har dragit till sig mer smaker. Receptet till denna pastarätt hittade jag på Jennys matblogg och resultatet blev en riktigt välsmakade rätt, barnen som inte gillar svamp fick pilla bort de men då de var kvartade champinjoner var det lätt att hitta de i såsen. de gillar inte knaperstekt bacon heller men jag vände in det i såsen och då märkte de inget.

1 stor putsad fläskfilé
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl crème fraiche
½ dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk Dijonsenap
1 dl riven ost
1 förpackning bacon

Klipp bacon i små bitar och fräs det knaperstekt, lägg dem på hushållspapper och låt rinna av.
Putsa filen och skär den i medaljonger. Finhacka löken och klyfta champinjonerna, hetta upp en panna (eller en gjutjärnsgryta) med smör och fräs lök och svamp gyllene. Stek därefter fläskfilén klar och krydda med lite salt & peppar.
Vispa ihop grädde, crème fraiche, vatten, fond och senap i en kastrull och låt sjuda upp. Häll sedan detta över fläskfilén och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
Strössla över bacon innan serveringen.




Jordgubbssockerkaka

En enkel sockerkaka som förgylls med färska eller frysta jordgubbar blir en perfekt sak att ta fram till fikat. Idag hjälpte barnen till med bakningen och hela stunden blev lite av en familjesammankomst då barnens farmor är den som grundreceptet kommer från och formen vi bakade i kommer från barnens farmors mor. Resultatet blev en väldigt god sommarsockerkaka som hela familjen gillade.

2 ägg
2 dl strösocker
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk
10 jordgubbar (färska eller frysta)

Sätt ugnen på 175° och smält smöret, vispa ägg och socker tills det blir vitt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver, smöret och mjöl. Vispa tills det blir en jämn smet.
Hälls meten i en smörad och bröad form, placera jordgubbarna jämt fördelade i formen och sätt mitt i ugnen. Låt grädda i 40 – 45 minuter, kolla med en provsticka så sockerkakan är färdig i mitten.