Jorsgubbsparfait

För ett par veckor sedan gjorde jag chokladparfait och det föll i så god jord att jag var tvungen att pröva en till sort. Barnen älskar förutom choklad- och vaniljglass även jordgubbsglass, så det fick bli jordgubbsparfait. Receptet kommer från Norrmejerier, jag gjorde en liten ändring och använde istället för mosade jordgubbar lite av den jordgubbssylt jag kokade för några veckor sedan. Jag har lite fler recept på olika parfait med olika smaker, några till hoppas jag kunna göra under året.

3 äggulor
¾ dl florsocker
2 dl vispgrädde
Jordgubbssylt efter behag

Vispa äggulor och florsocker poröst, tillsätt sylten. Vispa grädden i en separat skål och rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda väl och häll sedan upp den i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Täck över formen och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Ställ parfaiten i kylen i 30 minuter före servering,




Pitabröd

Idag testar jag ett nytt bröd, pitabröd med recept från Zeinas kitchen, tanken är att de ska vara del av en picknick nu till helgen. De kommer att fyllas med en nudel- och kycklingsallad och lite fräscha grönsaker, sedan är tanken att några ska användas till frukost till sista veckorna på jobbet innan sommarsemestern. Det fina med pitabröd är att man kan fylla de med precis det man själv vill, bara fantasin sätter gränser (inom rim och reson). Enligt beskrivningen går dessa pitabröd bra att frysa och håller sig i upp till 4 månader, perfekt att ha och värma när man behöver.

25 gram färsk jäst (eller 2 tsk torrjäst)
5 dl ljummet vatten
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
Cirka 14 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke, häll på ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp. Häll i de övriga ingredienserna, knåda degen ordentligt minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg, den får inte bli för kompakt. Stjälp ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning), tryck ut 15 bollar, lägg under två bakdukar, detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila under bakduken i 10 min.

Kavla sedan bollarna till ett runt bröd på cirka 15 cm i diameter, de ska inte vara för tunna. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min, det är viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till 275°, vänta i 15 minuter efter temperaturen är uppnådd så hela ugnen är jämnvarm.

Sätt fram 4 plåtar med bakplåtspapper i ett plåtställ, vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten (jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet).
Grädda mitt i ugnen, när brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade, låt gräddas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade.
Lägg brödet under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken.

Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i micron innan servering.




Nudel- och kycklingsallad

Jag vet inte om sallad är rätt ord eller om den borde heta rör istället, god är den vilket som och både lätt och snabb att göra. Mestadels har vi haft den som antingen förrätt eller som sallad att ha med till jobbet för att berika maträtten man valt från frysen för dagen. Receptet är ett eget efter inspiration av sallader/röror som ibland kan finnas med när man äter lunchbuffé, man kan göra den på halvfabrikat om man vill, nu gjorde jag den från grunden idag för att få ner receptet på pränt.

2 portioner nudlar (jag hade äggnudlar hemma, fungerar med vilka nudlar som helst)
2 portioner currysås (antingen egengjord eller halvfabrikat)
1 burk majs, gärna lite spröda och krispiga
1-2 kycklingfiléer (beror på hur stora de är)

Stek kycklingen så den både får färg, stekyta och blir genomstekt, låt den svalna lite samtidigt som du kokar såsen och nudlarna. Skiva eller dela kycklingen i bitar, häll i alla ingredienserna och blanda väl. Förvaras i kylskåp och blir extra god ett par dagar efter den är gjord.




Currysås

En snabb, enkel men ändå välsmakande currysås som görs på 5 ingredienser, ibland behövs inte mer att åstadkomma bra saker. Currysås använder inte vi speciellt ofta, barnen gillar inte smaken av curry så det blir när jag lagar mat till bara mig och frun som det kan bli tal om currysås. Nu i helgen blir det utflykt och till det skulle det vara med matsäck, gärna något mättande och som man inte behöver värma. Denna såsen är en av de ingredienserna som ska användas till picknicken. Receptet kommer från Mitt kök.

2 msk smör
2 tsk curry
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl kycklingbuljong

Smält smöret i en kastrull och häll i curryn, låt det fräsa en stund innan du häller på kycklingfonden. Koka upp och häll på mjölk och grädde, låt såsen koka upp igen och smaka av med salt och peppar.