Dillgurka

Ett nytt recept på inlagd gurka som jag var tvungen att prova, fast det blev med3 ändringar mot det receptet jag hittade. Jag skivade gurkan så den blir lättare att få användning av, jag använde äppelcidervinäger och jag adderade lite senapsfrön då jag gillar det när jag gör inläggningar med gurka. Vi har en planta med frilandsgurka (kallas även Västeråsgurka) som växer lite bättre än de andra och som ger oss bra skörd redan, jag ville göra en snabb inläggning så inte gurkorna går till spillo. Jag hittade ett recept på sidan attlevasunt.se där frilandsgurka varvades med vitlök och dill och en lag kokades och hälldes på.

Cirka 1 kg frilandsgurkor
3 dl vitvinsvinäger (jag valde att använda äppelcidervinäger istället)
1 liter vatten
½ dl salt
5 skalade vitlöksklyftor
6-7 dillkvistar
1 tsk dillfrön

Lägg gurkorna i isvatten i diskhon eller en stor bunke, låt de ligga där i minst 1 timme. Sterilisera en 1 ½ liters glasburk eller 2 burkar på cirka 7 dl genom att först diska de noga och sedan låta de torka i ugnen (120 °) i 15 minuter. Koka upp vinäger, vatten och salt och låt sjuda ett par minuter.

Skiva gurkorna och fyll glasburk med gurka, vitlök och dill (både frön och stjälkar). Här hällda jag i lite senapsfrön innan den heta lagen skopades över. Sätt på lock med gummiring och låt svalna.

Låt stå minst ett par veckor innan den provsmakas (blir bättre om den får stå lite längre än så)




Carnitas

För att bredda våra vyer lite mer blev det ingen standard tacos i fredags utan istället Carnitas idag, vad är då carnitas? Carnitas betyder ”små bitar kött” och det är en mexikansk rätt som i tillagningen påminner om pulled pork. Fläskkarré som tillagas på låg värme under 3-4 timmar och som ger en helt underbar saftig och smakrik köttbit som delas i mindre bitar. Receptet hittade jag på vinia som säljer vin och öl men även lägger upp lite maträtter som passar till vissa viner.

Cirka 1 ½ kg fläskkarré i bit
1 gul lök
2 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk mald kummin
1 tsk vitlökspulver
4 ½ dl vatten
2 msk färsk limejuice
1 apelsin

Sätt ugnen på 150 °, lägg fläskfilé, lök (halverad), lagerblad, oregano, kummin, vitlökspulver, 1 ½ tsk salt, 1 tsk peppar, vatten samt limejuice i en ugnsfast form med lock (gärna en gjutjärnsgryta med lock). Vätskan ska nästan täcka köttet, pressa apelsinen i grytan och lägg sedan ner skalen.
Koka på medium värme och låt puttra ett tag, sätt sedan in grytan i ugnen och tillaga köttet tills det går att dela med en gaffel. Detta tar cirka 2 ½ timme, vänd köttet efter cirka 1 timma.

Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt ur köttet med en hålslev och lägg i en skål. Avlägsna apelsinbitar, lök samt lagerblad från vätskan, höj värmen på spisen och koka ihop vätskan tills cirka 2 ½ dl kvarstår.
Sätt ugnen på grill och lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg över köttet till plåten och dela köttet med e gaffel i grova bitar. Häll över såsen, det ska inte bli blött. Sätt in plåten på högsta nivån i ugnen och låt grilla tills kanterna fått färg, ska inte bli bränt! Det tar cirka 5 minuter.

Servera med valfria tillbehör och varma tortillas.