Pastasås med kallrökt lax

Pastarätter brukar jag ofta laga minst en gång varje helg då det för det mesta blir över till lunchlådor och maten blir god att värma dagen efter. Denna laxpasta hittade jag för ett tag sedan på Zeinas kitchen när jag satt och letade andra saker, det som lockade var att den är gjord med kallrökt lax. De andra recepten jag har med lax så är det laxfiléer man använder, jag gillar att testa nya saker och utvärdera om man kan utveckla rätten eller inte. Jag själv är ingen stor fanatiker av lax, jag älskar fisk men lax lämnar jag gärna om det finns annat att erbjuda. Här kom såsen fram med bra smak som tonade ner laxsmaken till en nivå så till och med jag tog lite extra när tallriken blev tom.

200 gram kallrökt lax
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
1 dl färskost (går att ersätta med grädde eller crème fraiche)
2 dl vatten
Zest från 1 citron
2-3 dl ärtor (går att ersätta med spenat, sparris eller annan grönsak som man gillar)
2 msk finhackade örter (jag använde dill och persilja)
300 gram pasta

Koka pastan, precis innan du silar av den tar du tillvara på 2 dl av pastans kokvatten (står som 2 dl vatten i ingredienslistan).
Hacka vitlöken fint, hetta upp olja och stek vitlöken glansig. Häll i crème fraiche, färskost, pastavatten, citronzest och örter. Låt småkoka utan lock i 15 minuter, häll i ärtorna och lät koka i 2-3 minuter till.
Vänd till sist ner kallrökt strimlad lax och pastan. Rör runt och smaka av med salt, peppar och parmesan.




Rabarbersylt

Jag har testat göra massvis med saker med rabarber men detta blev första gången som jag kokar sylt på rabarber. Jag själv gillar syrligheten som man får från rabarberna, det ska bli intressant att se vad barnen tycker om denna sylt, de vill oftast bara ha jordgubbssylt. Receptet hittade jag på Skillnadens trädgård, en blogg som Sara Bäckmo driver där hon delar med sig av både odlingstips och recept. Enligt receptet blir sylten lite lös i konsistensen så det får kanske förberedas med lite servetter när barnen ska få provsmaka den.

1 kilo rabarber
8 dl socker
Saft av en citron

Rensa och skiva rabarberna fint, blanda de med socker och saften från citronen i en stor gryta. Rör om och låt stå och safta sig i cirka 1 timme, sätt på plattan, koka upp och låt puttra i 45 minuter. Lyft bort skum som bildats under kokningen, förvärm väl rengjorda burkar i 125° och häll sylten i burkarna när den är färdigkokad. förvara gärna burkarna ståendes upp och ned




Svartvinbärsgelé

Till kött gillar jag att ha gelé, gärna vinbärsgelé, förra året testade jag att göra gelé på röda vinbär för det var det jag fick ta i. I år fick vi tag i både röda och svarta så då fick det bli att testa koka gelé på svarta vinbär istället. Receptet jag använder denna gången kommer från Mitt kök och är upplagt av Elisabeth Johansson. Gelén är inte provsmakad än då jag vill att den ska sätta sig ordentligt innan jag provar den. Jag har en del recept där man använder gelé som smaksättning i sås eller grytor som denna gelé kommer att provas i men även till stek eller annat kött.

1 liter svarta vinbär
1 dl vatten
Cirka 4-5 dl gelésocker

Skölj bären under rinnande vatten, lägg de i en kastrull och häll över vattnet. Koka bären under lock i 15 minuter, rör och mosa bären mot kanten. Häll sedan upp bärmassan i en silduk och låt vätskan rinna av, denna delen tar tid, jag lät vätskan rinna av under 1 ½ timme.
Förvärm väl rengjorda burkar i ugnen på 125°, mät mängden vätska och häll tillbaka den i kastrullen, rör ner 1 dl gelésocker på deciliter saft, koka upp och skumma av gelén. Häll upp gelén i de varma burkarna, sätt på lock och förvara gelén i kylen.




Blandsaft

När det är skördetid gäller det att passa på att ta vara på frukter, bär och grönsaker, i veckan fick vi tag i lokal producerade vinbär, jordgubbar och rabarber. En del jordgubbar och vinbär åts direkt men för att de inte skulle bli dåliga fick jag safta och sylta en del. Först på listan var det saft och då blandsaft med det som finns att använda, valet blev jordgubbar, röda vinbär och rabarber där huvuddelen blev jordgubbar. Receptet jag kokade saften på kommer från Tasteline och det är upplagt av Linnea Swärd, det är ett recept som man själv kan alternera smaken genom att välja de bären man har tillgång till.

2 liter blandade bär
6 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen saft (här valde jag att minska mängden då jordgubbarna var söta)

Rensa och skölj 2 liter bär, koka upp 6 dl vatten i en rymlig gryta, häll i bären och låt det sjuda i 10 minuter. Mosa bären efterhand mot grytans kant, montera en silduk med ställning på en gryta och häll över saften i silduken när den kokat färdigt. Låt saften rinna av i 30 minuter, diska grytan noga till nästa del av kokningen.
Mät upp mängden saft och häll tillbaka i den diskade grytan, tillsätt 6 dl strösocker per liter avrunnen saft. Förvärm flaskor i ugnen på 125°, koka upp och sjud i 10 minuter, skumma med hålslev under tiden saften sjuder.
Häll upp saften på flaskor och förslut direkt, förvaras svalt.




Knäckig blåbärspaj med vit choklad

När det är semester måste man få chans att lyxa till kvällsfikat även en måndag. Vi hade en hel del blåbär kvar efter helgen så det behövdes dessutom bara lite extra handling så fanns allt hemma. Receptet hittade jag på Hannas bageri som drivs av Hanna Rydström Noring. Kombinationen av blåbär, vit choklad och till det ett härligt kolasmakande knäckigt täcke blev en verklig smaksensation som serverades med vaniljkräm.

500 gram blåbär
½ dl florsocker
1 msk potatismjöl
150 gram vit choklad
150 gram smör
½ dl ljus sirap
2 msk mjölk
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175° och smöra en pajform, blanda ihop blåbär, florsocker och potatismjöl i en bunke och häll sedan ut och fördela blandningen i pajformen. Grovhacka den vita chokladen och strö över blåbärsblandningen.

Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner i smörblandningen. Klicka sedan över blåbärsblandningen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills pajen blivit gyllenbrun.




Kyckling garam masala

Ledig helg och början på semestern med nära 30 grader mitt på dagen, vad gör man då till middag? Jag valde det snabba alternativet och vi hade lätt lunch med sallad, gurka, mackor och kräm, med det valet var kvällsmaten desto viktigare. Jag hade kyckling och crème fraiche hemma så jag funderade på om jag skulle ta och göra en pasta med kyckling i. Tyvärr så har det varit rätt mycket av den sortens rätter det sista och jag vet att barnen mest äter sås och pasta då. Valet blev att försöka kolla vad som fanns i kylen i övrigt och kolla vilka kryddor som fanns tillgängliga i kryddskåpet.

600 gram kycklingfilé
1 ½ tsk Garam masala
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk kalvfond
Salt
Peppar

Dela kycklingen i mindre bitar, gärna längre strimlor. Värm en gjutjärnsgryta på spisen och häll i olja, fräs kycklingen tills den fått färg, häll på garam masala och vatten och låt det koka upp. Häll i crème fraiche och låt puttra nåra minuter tills kycklingen är färdiglagad.

Garnera med färska örter och servera med ris och tunnbröd.