Baguette som på bageri

Den texten fick mig att stanna till och läsa receptet lite extra, knapriga minibaguetter som man kan baka hemma, Visst låter det nästan för bra för att vara sant, men det skulle visas sig stämma oerhört bra. Receptet hittade jag på Allt om mat och den är upplagd under Zofias kök. Denna gången hade jag lite mer tidsbrist än vad jag brukar ha när jag bakar så dessa baguetter bakades med ljummet vatten som i receptet, jag kommer att testa de med kall degvätska framöver med för att se om det blir någon skillnad i smak eller textur.

25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk matolja
1 tsk salt
1 tsk honung
12-13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen lösts helt. Häll i salt och rör om samtidigt som honung och olja hälls i. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta egen tills den går ihop, arbeta in resten av mjölet och knåda degen ett par minuter, den ska bli elastisk och släppa helt från kanten på bunken. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter under bakduk eller folie.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora bitar, rulla de till runda bullar och låt de vila i 5 minuter.
Platta ut lite lätt och vik mot dig först ett treslag, tryck till kanten ordentligt och rulla sedan ihop baguetten. Forma den till en liten baguette och lägg de på en plåt medbakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (50-60 minuter beroende på värmen i köket).

Sätt ugnen på 225° i god tid innan baguetterna ska gräddas.

Gör ett snitt i mitten av brödet, strö över vetemjöl över baguetterna, samtidigt som plåten sätts in i ugnen slängs ett par isbitar in längst ner i ugnen (ångan gör att brödet får en fin hård skorpa)

Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter, eller tills de får en gyllenbrun färg, låt de svalna på plåten utan bakduk.




Äppelmuffins med havrecrumble

Muffins med smak av äpple och kardemumma till det en härlig smulig topping som smakar kanel och som bryter av texturen. Dessa muffins blev verkligen lyckade och kommer att bakas fler gånger framöver, receptet hittade jag på köket.se och receptet kommer från Roy Fares bok Sweet! I boken har Roy samlat 50 av sina favoritrecept när det kommer till desserter och sötsaker. Roy är en av mina favoritbagare då jag tycker han bakar intressanta saker, saker som kanske inte alltid är så enkla men med hjälp av hans recept fungerar det hur bra som helst att baka.

100 gram smör
2 ägg
260 gram strösocker
420 gram vetemjöl
6 gram vaniljsocker
15 gram bakpulver
10 gram malen kardemumma
3 dl mjölk
3 äpplen

Havrecrumble
75 gram smör
85 gram strösocker
60 gram havregryn
7 gram kanel
30 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 180°, smält smöret och vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. rör ner lite i taget av de torra ingredienserna växelvis med mjölken. Blanda tills det blir en slät smet, rör sedan ner smöret och blanda väl till en jämn smet. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt (eller använd dig av dubbla muffinsformar på en vanlig plåt), skala, dela och kärna ur äpplena, skör de i klyftor. Fyll muffinsformarna till ¾ och tryck ner 2 äppelklyftor i varje muffinsform.

Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg, fördela smuldegen över muffinsen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.




Smulpaj med det lilla extra

Nu börjar det komma mer och mer svenska äpplen på träden och då passar det ypperligt bra att laga en äppelpaj, denna med det lilla extra. Massvis med smuldeg, äpplen som är smaksatta med kanel och kardemumma och som lite extra sirap som ger en smak av kola och knäck. Receptet kommer från Zeinas kitchen där jag ofta sitter och letar inspiration och recept att prova. Detta receptet kommer ag att göra fler gånger då smaken blev helt underbar och pajen blev perfekt, nästa gång ska jag testa blanda lite olika äppelsorter för att få in lite syrliga toner.

150 gram smör
2 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
½ dl socker

4 äpplen
1 msk kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Ca ¾ dl ljus sirap
1 msk citronsaft (kan uteslutas om du vill)

Blanda ihop alla torra ingredienser till smuldegen, dela smöret i mindre kuber som hälls i och blanda tills du får en smuldeg. Värm ugnen till 175°
Skala, kärna ur och skiva äpplen tunna, lägg i en pajform eller mellanstor ugnsform. Strö över kanel och kardemumma, blanda och ringla sen över sirapen. Häll över citronsaften och blanda allting lite lätt innan smuldegen fördelas över pajen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter och servera med vaniljsås eller vaniljglass.




Morotsfrallor brytbröd

Ett nytt försök att baka frallor och denna gången blev det morotsfrallor som får jäsa ihop på plåten. Jag gillar morotsfrallor då det både ger smak till brödet och brödet blir saftigt. I receptet från Lindas bak- & matskola används både grahamsmjöl och rågsikt för att ge lite mer textur till frallorna. Vanan trogen så bakades dessa med kall degvätska och jästiden ändras här för att kunna baka det med kall degvätska. Sedan jag lärde mig att baka bröd på kall degvätska har jag gått över helt till det, resultatet blir alltid fluffigt och med extra smak.

50 gram jäst
6 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
3 msk olja eller smör
2 tsk salt
3 dl finrivna morötter
4 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen lösts upp helt. Till sätt olja (eller om du väljer smör), morötter, grahamsmjöl och rågsikt (lite i taget). När degen gått ihop knådas den några minuter innan saltet hälls i och degen knådas lika länge igen. Täck över bunken med bakduk eller folie och jäs till dubbel storlek.

Dela degen i 12 jämstora bitar, forma avlånga bröd av bitarna och lägg de i 2 rader i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vetemjöl eller valfri frön (jag valde sesamfrön), sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa i 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, låt de svalna på galler.




Orange Chicken

Friterad kyckling som serveras i en apelsinsås med ris, sesamfrö och salladslök, så enkelt och gott, en härlig asiatisk rätt man aldrig blir trött på. Med relativt enkla ingredienser kan man få till en välsmakande kinesiskt rätt hemma och behöver inte beställa den på restaurang. Jag fick tag i färdig delad kyckling som jag använde denna gången, storleken på bitarna skiftade rätt mycket och min tanke är att testa med filéer nästa gång som jag själv skär i lagom stora bitar. Receptet hittade jag i bloggen Elina & Mickes mat och rätten görs på apelsinsaft, jag har sett andra som görs på apelsinmarmelad för att få till konsistensen på såsen. I detta receptet kommer konsistensen på såsen av majsstärkelse och reducering. Enligt receptet ska friteringen göras i frityrolja, jag valde att använda rapsolja istället då jag inte hade någon annan olja.

600 gram kyckling
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ dl majsstärkelse

2 dl apelsinsaft från 2-3 apelsiner + zest från 1 apelsin
½ dl strösocker
2 msk risvinäger
1 ½ msk japansk soja
1 msk hackad färsk ingefära
1 msk hackad vitlök
1 tsk chili flakes
1-2 msk majsstärkelse + vatten
20 gram smör

Ris
Skivas salladslök
Sesamfrö

Skär kycklingen i cirka 2×2 cm stora bitar, vispa ägget i en skål, blanda vetemjöl och majsstärkelse i en annan skål och vänd först kycklingbitarna i ägg, sedan i paneringen och lägg de på ett fat.

Hetta upp frityroljan till 180°, glöm inte ha ett grytlock redo om oljan blir för varm. Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar (tar 2-3 minuter) och lägg de på ett galler eller en tallrik med hushållspapper. Fritera inte för många kycklingbitar samtidigt då de lätt fastnar i varandra och oljan sjunker för mycket i temperatur.

Riv zesten från 1 apelsin och ställ åt sidan, pressa 2 dl apelsinsaft i en skål. Tillsätt strösocker, risvinäger, ingefära, soja, vitlök och chiliflakes i skålen, rör om tills socket har lösts upp. Hetta upp en panna med smör, häll i såsen och låt den koka upp. Blanda majsstärkelse med vatten och tillsätt såsen, låt sjuda tills såsen tjocknat. Häll i zesten och rör runt och häll sedan i kycklingen och vänd runt den så alla bitar blir helt täckta av såsen.

Hacka salladslök som dekorering tillsammans med sesamfrö.




Himmelsk rulltårta

Vi brukar varje midsommar göra en tårta som kallas himmelsk jordgubbstårta där man blandar grädde, färsk ost, florsocker och jordgubbar som används både som fyllning men även att spackla tårtan med. Smakkombinationen är helt underbar och lyfter hela upplevelsen till något riktigt extra. Receptet kommer från bloggen Baka med Frida (där även receptet på den himmelska jordgubbstårtan finns. Här gör man och lätt och fluffig rulltårta med en både vetemjöl och potatismjöl i smeten vilket ger en helt perfekt kombination och smakupplevelse.

3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

2 dl vispgrädde
85 gram färskost
¾ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 gram finhackade jordgubbar

Sött ugnen på 225° och klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp, tillsätt mjölk samt de torra ingredienserna och rör ihop till en klumpfri smet.
Häll smeten på plåten och bred ut till ett jämnt lager, grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter (tills rulltårtan får en gyllene färg. Tag ut och häll upp rulltårtan på ett nytt bakplåtspapper som har ett lager strösocker över. Ta försiktigt bort bakplåtspappret som rulltårtan bakades på, om det inte vill lossna kan man spruta lite kallt vatten för att den ska släppa lättare.

Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllningen förutom jordgubbarna till ett fast fluff, blanda i de finhackade jordgubbarna och bred fyllningen på tårtbotten när den har svalnat. Rulla ihop den från långsidan till en fast rulltårta. Dekorera den med grädde och jordgubbar eller ät den precis som den är.