Lågtempererad fläskytterfilé med citronmarinerade rotfrukter och örtsås

Söndagsmiddag och en middag där det mesta sköter sig själv, det är sådan mat jag gillar att laga på helgerna till familjen. Just nu är rotfrukter extra billigt och då kan man passa på att lyxa till det. Idag blandade jag potatis, rödbetor, morötter, kålrot och rotselleri. Receptet hittade jag på Mytaste.se, de har i sin tur hittat det på 56kilo.se där Åse Falkman Fredrikson delade receptet först. Hela familjen gillade rätten, barnen är inte så förtjusta i löksås så de fick en vanlig gräddsås istället. Såsen till rätten var en av de bättre jag har smakar på senare tid, helt underbar och så välsmakande.

1 kg fläskytterfilé

Marinad
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk tamarisoja (jag valde vanlig Kikkoman soja)
1 msk flytande honung
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar

Rotfrukter
1 ½ kg rotfrukter
2 dl olivolja
1 ½ dl vatten
1 citron
2 msk rosmarin och timjan

Sås
2 Schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk rosmarin och timjan
2 msk smör
4 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond

Putsa köttet från senor och hinnor och marinera i kylskåpet några timmar.

Sätt ugnen på 125°, bryn filén i smör i en het panna, den ska bara få färg runt om. Förbered rotfrukterna i en skål, häll över olivolja, vatten och pressad citron. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt ordentligt.
Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om, stick in en stektermometer och ställ formen i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70° (cirka 50-60 minuter)

Finhacka vitlök och schalottenlök som sedan fräs i smör tills det de blir mjuka (de ska inte få färg), tillsätt övriga ingredienser och lät såsen småputtra i 30 minuter. Späd eventuellt med vatten om såsen reduceras för mycket och blir för tjock.

Ta ut köttet när det är färdigt, låt det vila i bakplåtspapper i 10 minuter, höj värmen till 250° och låt rotfrukterna få en knaprig yta.

Servera med en god sallad, svart vinbärsgelé och inlagd gurka.




Långjästa och silkeslena kanelbullar

Nytt recept på kanelbullar här med fördeg, en redning på mjöl och vatten/mjölk, som får jäsa under lång tid i omgångar. Jag gillar att experimentera och testa på nya recept och att samtidigt lära mig nya saker att ta med när jag själv skriver recept. Idag var det relativt varmt i köket så degen jäste ordentligt, här skulle jag redan från början bakat ut bullarna i 2 omgångar då bullarna blev väldigt stora när de jäste. Receptet kommer från Ballingslöv där de delar receptet från bagaren Daniel Larsson från Falkenberg.

500 gram kall mjölk
2-15 gram jäst (mängden beror på hur snabbt du önskar degen ska jäsa)
10 gram mortlade kardemummakärnor
10 gram salt
200 gram strösocker
300 gram tangzong
1200 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream)
250 gram rumstempererat smör

Fyllning
250 gram rumstempererat smör
175 gram valfritt socker
25 gram vetemjöl
30 gram kanel

Tangzong
Vispa ihop 65 gram vetemjöl med 250 gram vatten i en kastrull. Värm på låg värme och rör runt med jämna mellanrum tills ”såsen” blir minst 66°. Låt svalna till rumstemperatur innan den tillsätts i degen.

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, sätt igång maskinen och samtidigt som jästen löses upp i mjölken häller man i socker, salt, kardemummakärnor och tangzong. När allt gått ihop hälls mjölet i och låt maskinen knåda tills allt torrt mjöl är borta. Smöret delas i små klickar/kuber och hälften hälls i först. När degen har knådat in första smöret hälls resten i och sedan får degen knådas för att få mer glutentrådar.
Låt degen jäsa någon timma och stjälp sedan upp den på lätt mjölat bord, vik kanterna på degen mot mitten och vänd på den så det blir till en grovt formad boll. Lägg sedan degen i en ren bunke och låt den jäsa till dubbel storlek. Det kan ta allt mellan 312 timmar beroende på mängden jäst, värmen i rummet och luftfuktigheten.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen och förvara den i kylen fram tills den ska användas, glöm inte ta ut den en stund innan så den hinner bli mjuk.

När degen har dubblat i storlek stjälps den upp på ett lätt mjölat bakbord och kavlas till en rektangel på cirka 90 cm lång och 50 cm bred. Smeta ett jämnt lager fyllning över hela degen, vik först övre kanten mot mitten och därefter den undre delen så det blir ett 3-slag.
Mjöl lätt ovansidan och ta fram en degspade eller en pizzaslicer, skär cirka 1 cm tjocka remsor (90-10 gram) och snurra de till en knut. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och täck med folie. Låt kanelbullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur eller i kylen. Förvärm ugnen till 230° i minst 30 minuter innan bullarna ska gräddas.

Vispa ihop 3 äggulor med lite vatten och en nypa salt, pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter och låt de kallna på plåten.




Hel kyckling i ugn

Ibland är det gott att ha lite rester i kylskåpet som man lite snabbt kan slänga ihop till en sallad, vi gillar att ha kött i våra sallader som vi tar med till jobbet och vad passar bättre då än härligt saftig kyckling i småbitar att blanda i salladen. Perfekt om man inte har chans att värma maten där man för tillfället jobbar eller om man är på resande fot och bara vill ha en snabb rätt att äta vid en paus i körningen. Receptet kommer från Klara och magen och resultatet blev en saftig och välsmakande kyckling,

1 hel kyckling
1 dl vatten
1 hel lök
3 msk oregano
3 msk basilika (torkad)
3 msk gurkmeja
2 tsk havssalt
3 tsk granulerad vitlök (valda att ha i vitlöksklyftor istället)

Sätt ugnen på 125°, lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta. Skala löken och klyfta den, jag hade ett par morötter kvar i kylskåpet som delades i bitar och följde med i gjutjärnsgrytan, jag valde bort granulerad vitlök och hade istället i vitlöksklyftor, jag hade ingen gurkmeja hemma utan kryddade bara med oregano, basilika och havssalt. Häll vattnet i botten av grytan, sätt in en termometer intill benet i en av kycklingens största delar. Enligt receptet skulle köttet ha 72° men jag valde att köra det till 82° istället för att vara på den säkra sidan. Sätt på locket och placera gjutjärnsgrytan i ugnen. När termometern anger måltemperaturen tar du ut gjutjärnsgrytan och kontrollerar att du har samma temperatur på fler ställen på kycklingen.
Ta ut kycklingen ur gjutjärnsgrytan och låt den svalna i 30 minuter innan den delas i lagom bitar att ha i sallad.




Pulled pork grundrecept

Vi har nu ett par gånger gjort pulled pork med underbart resultat, barnen älskar det och det blir alltid en massa över till veckans matlådor till jobbet. Receptet jag brukar använda är en kombination av ett recept från Scan, en barbecue rub från bbqlovers och min egen version av tillagning. Jag skriver ner både tillagningen som Scan anger den och hur jag istället gör. Den rub jag brukar använda kallas North Carolina BBQ rub och den blir lagom stark så barnen med kan äta köttet.

1 karré i bit (cirka 600-800 gram)
2 msk BBQ rub
½ dl hoisinsås
½ dl sötsur sås
Salt

2 msk paprikapulver
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk spiskummin, malen
2 msk chili, malen
1 msk vitlökspulver
2 msk svartpeppar, malen

Scan:
Gnugga in kryddmixen i karrén och låt den stå framme i rumstemperatur i 1 timme. Lägg karrén i en gryta och sätt på locket, sätt in i ugn i 100° i 7-8 timmar.
Ta ut och låt svalna lite, repa karrén med gafflar eller händer. Blanda med hoisinsås, sötsursås och salt, låt den gärna vila över natten.

Lägg köttet tunt på en plåt och rosta i ugn på 225° i 10-15 minuter, rör om då och då. Smak av med hoisinsås, sötsursås. Servera med grönsaker, inlagd rödlök och gärna i hamburgerbröd eller med tortillabröd.

Min version:
Sätt ugnen på 125°, ta fram karrén och låt den stå framme i rumstemperatur i 1 timme, undertiden blandar man ruben (går jätte bra att spara i en tom kryddburk att använda senare). Gnugga in karrén ordentligt med kryddblandningen och lägg den i en ugnsfast form. Placera formen i nedre delen av ugnen och lätt köttet sakta tillagas i cirka 4 timmar.
Ta ut köttet och lyft över det till ett fat med lite kant, låt den svalna något innan du repar karrén med gafflar eller händerna. Blanda köttet med hoisinsås, sötsur sås och lite salt för att få lite extra god smak, jag har även serverat den utan detta steg och köttet smakar gott även då.

Pulled pork har vi både till potatis och sås, till taco/tortilla och till hamburgare.




Helstekt kyckling med gräddsås

Enligt texten i receptet jag hittade på ICAs hemsida så är detta ett recept från 50-talet, det enda som i texten får mig att ana att det stämmer är avsaknaden av modernare kryddor. Här är det salt, peppar och hönsbuljongtärning som sätter smak på hela rätten. Men vilken upplevelse, perfekt mjukt och saftigt kött, en sås som lyfter rätten till en helt ny nivå, till detta stekta småpotatis, inlagd gurka och hemgjord svart vinbärsgelé. Man får räkna med att rätten tar lång tid att göra, men den sköter sig mestadels för sig själv i ugnen.

1 hel färsk kyckling
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Salt
Peppar

3 dl vispgrädde
2 tsk svart vinbärsgelé
2 tsk majsstärkelse

Sätt ugnen på 225°, placera kycklingen i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Sätt i formen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills kycklingen fått fin färg. Sänk till 150°, ta ut formen och häll vatten i den och smula i buljongtärningen. Sätt in formen i ugnen och låt kycklingen stå tills innertemperaturen är 82° vid innerlåret (cirka 1 timme). Ös kycklingen ett par gånger under tiden den tillagas.

Sila buljongen från formen i en kastrull, koka ihop buljongen i cirka 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare 20 minuter. Vispa ner gelé och smaksätt med salt och peppar.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, häll i redningen och koka upp under omrörning.

Skär ut kycklingfiléerna och låren från skrovet, skiva ner dessa bitar och plocka sedan bort så mycket kött du kan från skrovet.

Servera med kycklingen med såsen, potatis, kokta morötter, inlagd gurka, svart vinbärsgelé och en enkel sallad.




Rårakor

En lyxig förrätt som även passar som lunch eller middag, snabb att göra och dessutom med en härlig smak. Idag var det fredag och jag ville lyxa till det lite på kvällsmaten, jag har haft detta recept liggandes ett bra tag men inte haft en tanke på att testa det. Idag hade vi en del potatis liggandes som behövdes tas om hand om så då blev detta receptet perfekt. Jag hittade det på Lindas Bak- & matskola och med enbart en ingrediens förutom olja att steka i och salt och peppar som krydda så är det en rätt som är oerhört enkel. Jag var lite lat och valde att riva potatisen med en matberedare och de blev lite för fint rivna, nästa gång ska jag testa att riva de förhand och få det lite grövre.

2 potatisar per person
Salt
Peppar

Skala potatisen, om skalet är tunt och rent kan man ha det kvar, och riv den grovt. Krama vätskan ur potatisen i ett durkslag, värm olja i en stekpanna. Lägg i lite av potatisen i pannan och platta till den till en tunn pannkaka. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg. Salta och peppra innan servering.