Potatisplättar

Vad kan man göra med de kalla överblivna potatisarna från gårdagens middag? Hittills har det mest blivit stekt potatis av resterna men jag vill alltid testa nya saker. När jag satt och letade recept för ett tag sedan hittade jag ett recept på potatisplättar som lät lockande och enkla. Här skulle de inte göra på potatismos utan på vanliga kalla potatis som pressas och blandas med ägg, mjölk och vetemjöl. Barnen gillade de och jag kommer nog att ha dessa som en liten bonus att slänga fram till kvällsmat ibland. Receptet kommer från Jennys matblogg

4 medelstora kokta kalla potatisar
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt

Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen. Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet.
Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3, man kan även göra dessa i en plättlagg om man har det hemma. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.




Skogspanna med fläskfilé & lingon

Hösten har verkligen tagit ett grepp om Sverige med regn och rusk, vad passar då bättre en en härlig gryta med fläskfilé, kantareller, champinjoner och grädde. I receptet används bara kantareller men då jag hade en del champinjoner kvar fick de följa med i grytan. Receptet kommer från Jennys matblogg och jag har gjort en annan version av den med rådjurskött och crème fraiche i såsen. Hela familjen åt med god aptit av maten, jag serverade rätten med råstekt skivad potatis och svartvinbärsgelé. Att använda lingonsylt som kryddning i såser/grytor lyfter oftast rätten till en underbar nivå som kan vara svår. om inte omöjlig, att nå med bara kryddor.

1 näve kantareller (jag använde cirka 150 gram kantareller och samma vikt med champinjoner)
2 putsade fläskfiléer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soja
2 msk ox- eller kalvfond
2 msk lingonsylt
Maizena (jag valde att reducera såsen genom att koka den längre tid)

Dela svampen i lagom stora bitar, stek de i smör tills vätskan har försvunnit. Under tiden skärs fläskfilén i medaljonger som sedan delas i tre delar. Plocka ur svampen och fräs fläskfilén tills den får en fin yta, nästan genomstekt. Häll tillbaka svampen och häll i grädde, soja och fond, låt grytan sjuda upp. Smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Låt allt sjuda på låg värme undertiden som tillbehören lagas. Om såsen är för lös kan du använda lite maizena för att få den konsistens som du vill ha på grytan.




Formfranskor, mini

I går när jag satt och kollade genom lite recept jag hade sparat hittade jag en del från Fredrik Nylén som driver Fredriks fika, jag behövde dubbelkolla ett recept på bloggen och jag passade på att kolla vad han har gjort det senaste. Efter bara lite skrollande hittade jag receptet på dessa mini formfranskor, jag har formen som han använde och kunde inte motstå att göra ett eget försök. Resultatet blev härligt mjuka och fluffiga frallor som kommer bli perfekta att ha med till frukosten på jobbet i veckan som kommer. Det bör gå att baka ut de i vanliga muffinsformar med eller som vanliga frallor, men formen var det som jag föll för.

50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 gram smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 msk strösocker
Cirka 13 dl vetemjöl special

Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 °, smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör om tills jästen lösts helt innan smör, strösocker och en del av mjölet hälls i. Arbeta degen hela tiden och när degen släpper fint från bunken behövs det inte mer mjöl. Häll till sist i saltet och knåda degen i minst 5 minuter med maskin (10 minuter för hand). Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa i 30 minuter

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda degen och dela den i 2 lika stora delar. Rulla varje del till längder och dela varje längd i 8 lika stora bitar, Rulla ihop/vik varje degbit till en liten limpa.
Sätt ugnen på 225°, smörj formarna med smör eller olja, lägg i bröden och låt de jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (jag gjorde hälften med sesamfrön och hälften med vallmofrön), baka mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt de svalna i formen.