Knäckig äppelpaj med kokos

Fortsatt bra tillgång av svenska äpplen och då gäller det att passa på, denna gången blev det sorten Discovery som jag fick tag i. Jag köpte de innan jag visste vad jag skulle göra med de, från börjar tänkte jag göra äppelmos men det blev till slut en knäckig äppelpaj. Receptet kommer från Receptfavoriter och där kallas den Farmors knäckiga äppelpaj med kokos, det står ingen förklaring till vems farmor som har haft receptet dock.
På receptfavoriter hämtar jag ofta för inspiration till vad jag ska baka eller laga mat, massvis med recept och bra beskrivning av tillvägagångssätt. Sidan drivs av matskribenten och kocken Henrik Mattsson.

600 gram äpplen
½ dl sirap eller strösocker
100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl kokos
1 dl havregryn

Sätt ugnen på 175°, blanda ingredienserna till smulpajen i en bunke, smörj pajformen. Skala, kärna ut samt klyfta äpplena i mindre bitar och häll de sedan i den smorda pajformen. Sprid ut äpplena till ett jämt lager, strö över sirap (eller strösocker) och fördela sedan smuldegen över.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter eller tills den fått fin färg, låt den svalna något innan servering.




Krämig fläskytterfilé med pasta och sockerärtor

En del av den mat jag lagar på helgen ska även bli matlådor till jobbet veckan som kommer, då blir det ofta rätter med pasta eller ris. Denna helgen passade jag på att köpa fläskytterfilé och började leta efter intressanta recept att prova, jag hittade en del olika men detta receptet från ICA blev den jag valde. Jag valde att göra en ändring i receptet, matlagningsvin är inget vi har hemma och vin över lag är inget som dricks i vårt hem. Jag valde istället att använda vatten och tillsatte samtidigt en buljongtärning för att få lite mer smak i såsen. Hela familjen gillade rätten och det blev helt tomma tallrikar vilket är väldigt ovanligt med våra barn – toppbetyg

650 gram fläskytterfilé
1 vitlöksklyfta
4 portioner pasta
150 gram sockerärtor
250 ml vätska
1 tsk timjan
2 ½ dl vispgrädde

Skär ytterfilén i strimlor och stek den i olja i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar och pressa i vitlöken, koka pastan enligt anvisning på förpackningen, när det återstår 4 minuter häller du i sockerärtorna så de kokar med pastan det sista.
Häll i vätska tillsammans med timjan i stekpannan med köttet och låt allt koka någon minut, häll i grädden och låt såsen bli varm. Smaka av med salt och peppar innan pasta och sockerärtor hälls i såsen innan serveringen.