Hemgjord senap

Jag själv använder inte senap, men delar av övriga familjen gör det, framför allt till korv med bröd. Jag har en längre tid varit sugen på att göra egen senap, det verkar inte så svårt när man läser receptet. Tanken är att kunna ha en egen julsenap på julbordet, men för att komma dit måsta jag lära mig grunderna. Receptet är en nerbantning av ett recept jag har hittat när jag började leta efter hemgjord senap och kommer från Petersborgs gård lyssna även på P4 Meny som har gjort ett reportage på Petersborgs gård. Första försöket blev en grovmald senap med 50 % gula senapsfrön och 50 % bruna, jag får nog göra några till försök då den blev väldigt stark i smaken. Styrkan satt som tur var inte kvar allt för länge utan försvann rätt fort, enligt uppgift både i P4 meny och i receptet så är styrkan störst precis när senapen är ny för att sedan minska.

30 gram gula senapsfrö
30 gram bruna senapsfrö
60 gram vatten
25 gram vinäger
40 gram strösocker

Börja med att mala senapsfrö i en mortel, ta lite i taget. Enligt poddavsnittet kan man även mala senapsfröna i en kvarn men jag ville inte använda min kaffekvarn till senapsfrö. Det gick relativt lätt att mala i morteln, kanske skulle jag behövt en större mortel men slutresultatet blev riktigt bra. Värm vatten till cirka 70 ° och blanda i det i senapsfröna, rör om och känn hur doften från senapen ändrar karaktär och blir starkare. Låt senapen dra ett par minuter innan du häller i vinägern, det är i detta skedet som styrkan på senapen bestäms. Senapsfröna reagerar i vatten och ämnet sinigrin bildas, när du häller i vinägern stannar processen upp och den styrka senapen har i det ögonblicket blir slutresultatet. För att få en lite sötare smak på senapen går det åt relativt mycket socker, sockret gör även senapen fastare. När allt är blandat är det dags att hälla upp senapen på burk och sätta på locket, för att hållbarheten ska bli lite bättre kan man kyla ner burken i vattenbad. Jag gjorde så liten sats att jag struntade i den biten.

Lite tips:
* En mellanstark senap innehåller 60-70% gula senapsfrön och 30-40 % bruna senapsfrön
* Gula senapsfrön har en smak som liknar kål, den är snabb och vass, bruna senapsfrön har en smak av pepparrot, smaken kommer efter en liten stund och sitter kvar längre än den gula.
* Ju finare malda fröer desto starkare senap
* Senapsfrön ska inte kokas, då försvinner smaken och måste ersättas
* Om blandningen av senapsfrö och vatten får stå ett tag försvinner den starka smaken, ämnena i senapen är lättflyktiga. Man tillsätter vinäger eller ättika för att sänka pH -halten och då bevaras smakämnena.




Kalkonfärsbiffar i gräddsås

Lördagsmiddag och jag ville testa något nytt, som tur är fick jag tag i lokalproducerad kalkonfärs i veckan och när jag började leta efter recept hittade jag snabbt detta receptet. Jag hittade det på 56kilo.se och det var egentligen ett recept med en basilikasås, barnen är inte förtjusta i basilika så jag ändrade lite i såsen (se markering i ingredienserna). Jag har bara ätit helstekt kalkon innan, vi hade ofta det hemma mellan jul och nyår och hela släkten på besök. Kalkonfärsen hade en liten smakton som påminner om viltkött, mycket gott och väldigt uppskattat av hela familjen.

1 kilo kalkonfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk salt
2 krm peppar

250 g champinjoner
2 schalottenlökar
3 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 ½ msk kycklingfond
1 kruka basilika, bladen (valde bort)
1 dl riven parmesan (valde bort)

Hacka gul lök och vitlök fint, fräs de i smör tills de blir mjuka. Blanda med övriga ingredienser till biffarna och lägg fyra lagom stora bollar i en stekpanna med smör. Pressa ner med en stekspade så de blir lagom tjocka. Stek de på båda sidorna tills de är färdiglagade i mitten.
Skiva champinjonerna och finhacka schalottenlöken, fräs de mjuka i smör. Rör ner grädde, crème fraiche och fond. Låt koka upp, smaka av med salt, peppar och socker.

Servera biffarna med såsen och koktpotatis.




Lördagsfranska

Jag har lite olika recept på formfranska/rostbröd här på bloggen men när jag hittade detta receptet var jag bara tvungen att testa detta, Receptet kommer från Sara Wennerström som driver Solhaga Stenugnsbageri och bloggen Sara bakar. Receptet är både på frallor och formfranska, här en fyrflätad formfranska. Nästa omgång ska jag testa att baka ut i en form på 1 ½ liter istället för 2 liter som denna gången. Jag tycker brödet blev lite för lågt för att det ska passa att göra toast på men det passar perfekt till rostbröd.

30 gram jäst
500 gram vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 gram vetemjöl
1 äggula
10 gram honung
25 gram smör
20 gram salt

Knåda in allt utom saltet på låg hastighet i cirka 8-10 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska bli riktigt elastisk, lägg den i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt degen vila i lådan i 120 minuter, vik samman degen en gång under tiden.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Dela dessa två delar i fyra delar och rulla ut varje del till en lång korv, fläta sedan limpan. Smörj en brödform med smör eller olja, spruta vatten på flätan och doppa den i vallmofrö, alternativ sprinkla vallmofrö över.

Sätt ugnen på 250°, låt bröden jäsa ytterligare en gång i cirka 30 minuter (jag lät de jäsa på spisen så de fick lite värme från ugnen samtidigt). När du sätter in bröden sänker du värmen till 225°, grädda i 20 minuter, ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter så att hela brödet får en gyllenbrun färg och tunn skorpa.