Blåbärsmuffins med pajsmul

Barnen ville att vi skulle baka muffins idag och då speciellt blåbärsmuffins, jag ville lägga till en nivå extra till baket och började leta runt på nätet efter bra recept. Det finns en del sidor som jag ofta återkommer till och när det gäller mjuka kakor blir det ofta att jag kollar in vad Fredrik Nylén har i sin blogg Fredriks fika. Idag hittade jag detta receptet i hans blogg, jag har redan ett recept på blåbärsmuffins med crunch men detta var med lite extra kardemumma i.

2 ägg
2 dl strösocker
1 dl matolja
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär

Pajsmul
50 gram smör
50 gram havregryn
50 gram strösocker
50 gram vetemjöl
1 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 200°, vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt olja och mjölk. Vispa ihop och tillsätt de torra ingredienserna, vispa tills smeten är välblandad. Tillsätt blåbären och rör runt med en slev utan att krossa blåbären. Mät upp ingredienserna till pajsmulet och mosas samman med fingertopparna. Fördela muffinssmeten i 12 muffinsformar, toppa med pajsmul.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills muffinsen fått fin färg, kontrollera med provsticka så de är helt klara.




Mustaschkakor

Receptet heter egentligen julgranskakor och finns i bloggen Brinken bakar, när jag hittade receptet var tanken att göra det till julen. När jag fyllde år i våras fick jag av familjen kakmått i form av mustascher och direkt började jag fundera hur jag skulle kunna använda de formarna.
Min pappa gick bort i prostatacancer i november 2010 så mustaschkampen och hela månaden november är starkt präglad av sjukdomen och kampen mot den. Kakorna har jag och barnen bakat idag och jag ska ta med de till jobbet imorgon och bjuda mina kollegor på kakor till kaffet.

180 gram vetemjöl
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör

Kristyr
1 äggvita
120 gram florsocker

Häll i alla ingredienserna i en matberedare och rör om tills det går ihop till en deg, överarbeta inte degen. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 175°, kavla degen cirka 3-4 m tjock och ta ut kakor med måtten, grädda de i cirka 8-10 minuter. Låt de svalna helt innan kristyren ska på.

Vispa äggvita och florsocker poröst, gärna med elvisp. Blanda i karamellfärgen för att få till önskad färg.

Spritsa först ytterkanterna för att sedan fylla med kristyr över hela kakan.




Skinkstek med kokt rödkål

Söndagsmiddag och vad passar bättre än skinkstek, här en saftig skinkstek som tillagas i ugnen med lök, morötter och äpplen och till det härlig kokt rödkål. Receptet hittade jag på köket.se och det är Per Morberg som lagt upp det, det finns även i hans bok ”Morberg lagar husmanskost”. Kombinationen av den saftiga skinksteken, med såsen som är gjord på skyn från ugnsformen och rödkål till det var en riktig fullträff. Detta är mat som jag gärna lagar och som hela familjen tycker om, det finns inget bättre än en söndagsförmiddag sätta in en stek i ugnen och känna doften som sprider sig i lägenheten. Hela tiden som steken är i ugnen ändras dofterna och man blir sugen och hungrig bara av doften.

Skinkstek
1 kg färsk skinka med svål
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan
3-5 dl grönsaksbuljong

Kokt rödkål
750 gram rödkål
1 liten gul lök
1 äpple
2 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk ättiksprit (12 %)
1 dl grönsaksbuljong

Sätt ugnen på 175°, putsa skinkan och torka av den, ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar, lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp. Skala lök och morot, skär de i bitar, klyfta äpplena och lägg alltsammans i formen. Lägg timjankvistarna på toppen, stek köttet mitt i ugnen i cirka 2 timmar, ös med buljong och grönsaker under stektiden. Låt köttet vila i 10 minuter när det är klart innan det skärs upp. Jag gjorde en sås på vanlig mjölredning och skyn som vätska, lite soja och sedan grädde för att få fram smaken.

Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple, fräs allting mjukt i smör. Tillsätt socker, ättika och buljong, låt sjuda i 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit och socker.

Servera med valfri potatissort, jag valde råstekt skivad potatis.