Kladdig kladdkaka by Louise

Idag var det kladdkakans dag och då får man ju försöka sig på att baka en kladdkaka. Jag är inte speciellt bra på att göra det, brukar bli en torr chokladkaka istället utan kladd. När jag började leta efter recept ville jag använda choklad i smeten istället för kakao och relativt snabbt hittade jag detta recept på köket.se av Louise Johansson som lagt upp. Hon har testat sig fram med en massa olika recept för att hitta det bästa och det är det hon lagt upp. Receptet innehåller choklad med hög kakaohalt och minimalt med mjöl för att den ska bli så krämig som möjligt, ett extra tips är att vara extra noggrann med tiden i ugnen.

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
150 gram mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°, hacka chokladen och lägg den i en bunke, smöra och bröa en springform. Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen har smält.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör om försiktigt tills allt löst upp.
Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 18 minuter, kakan ska stelna och spricka på ytan, inuti ska den vara lös och kladdig.

Ställ den åt sidan och låt den kallna i formen, garnera med valfria bär och sikta florsocker över.




Birgittas butterkaka

En av mina absoluta favoritinspiratörer är Birgitta Rasmusson, hon var en helt underbar kvinna som hade förmåga att lyfta de som behövde det och som kunde leverera underbara kommentarer. Denna gången fick jag lust att testa göra en butterkaka, eller systerkaka som vissa kallar den. Jag vet själv inte om det är någon direkt skillnad mellan de två, men då Birgitta benämner sin butterkaka då gör jag det med. Vanan trogen använde jag kall degvätska och ändrar i receptet efter hur jag gjorde, i länken finns originalreceptet. Jag hade ingen marsan eller annan vaniljkräm hemma utan fick letat upp ett recept på vaniljkräm på de ingredienser jag hade hemma vilket jag hittade i bloggen ”I gott sällskap

25 gram jäst
75 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk
1 tsk kardemumma
¼ tsk salt
½ dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Kanelfyllning
50 gram smör
4 mk strösocker
2 tsk kanel

Vaniljkräm
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker

Pensling och glasyr
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Dela smöret i kuber och häll i det tillsammans med socker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet därefter arbetas degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, förbered fyllning och vaniljkräm under tiden.

Rör smör, socker och kanel till en jämn smet.

Blanda alla ingredienserna förutom vaniljsockret i en kastrull, vispa i ägget sist så blir det mindre klumpigt. Rör med en visp till allt är blandat. Värm på svag/medelvärme på spisen tills det tjocknar, rör i botten hela tiden så att det inte bränner. Låt kallna i kastrullen och rör sedan i vaniljsockret.

Arbeta degen med resten av mjölet och saltet i bunken, ta upp den på ett mjölat bakbord och knåda den blank. Kavla ut degen till en rektangel (30×45 cm) och bred på kanelsmöret. Rulla samman degen från långsidan, den ska rullas så det blir lite luft mellan lagren så den har lättare att jäsa. Skär rullen i cirka 4 cm breda snitt, smöra en springform och ställ degbitarna glest i formen. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, sätt ugnen på 200° i detta skede.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm och pensla sedan väl med uppvispat ägg (kan kanske bli lättare att pensla först och sedan spritsa i vaniljkrämen i mitten av varje bulle)

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, låt kakan svalna innan kanten tas bort (lättast att ta bort den om kakan inte har kallnat helt). Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsocker i vatten)




Kalkonfärsgryta med färska champinjoner

Ytterligare en rätt på kalkonfärs vilket har blivit en verklig favorit här hos oss, denna gången blir det utan recept utan mer mina tankar och min erfarenhet som gjorde receptet. Söndagsmiddag och rester som ska bli lunchlådor så då passar ofta en gryta eller pastarätt, idag blev det en gryta smaksatt med kalkonfärs, champinjoner, dijonsenap och grädde. Hela familjen gillade maten så denna kommer utan tvekan att återkomma som middag hos oss framöver. För att toppa upp upplevelsen lite extra blev det hemgjord svart vinbärsgelé och heminlagd gurka som tillbehör.

300 gram champinjoner
1 stor gul lök
1 kg kalkonfärs
5 dl grädde
2 – 2 ½ msk dijonsenap
2 msk koncentrerad vilt- och kantarellfond
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Skär svampen i halvor eller kvartar, hacka löken och fräs allt i smör tills champinjonerna har vätskat ur sig. Plocka upp svamp och lök ur pannan, lägg i lite mer smör och bryn färsen utan att smula sönder den alltför mycket. Krydda med salt, svartpeppar och timjan. När färsen fått färg hälls svampblandningen tillbaka igen, rör samman grädde, senap, fond och majsstärkelse som sedan hälls i grytan. Rör om och låt grytan puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter.




Kraschad potatis med vitlökssmör

Jag gillar att testa nya saker att laga och speciellt när det gäller potatis, jag är verkligen inte förtjust i kokt potatis. Har fått det för mycket under uppväxten och ofta var det dåligt kokt, dåligt saltat och tråkig konsistens. När vi ska ha potatis här hemma brukar jag försöka alternera mig och göra nya saker, under gårdagen satt jag och tittade på Jamie Oliver som tillagade jullunch. Till kalkonen gjorde han krossade potatis i ugn med lite vitlökssmör penslat på toppen, jag kommer ihåg att jag sett recept på det i någon blogg och min tanke var att det kommer bli perfekt till dagens middag. Receptet hittade jag efter en stunds letande på Zeinas kitchen.

12 potatisar (jag fyllde en lagom stor form med så potatis så vi hade fler potatis)
100 gram smör
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad eller färsk rosmarin

Koka potatisen mjuka med skal, jag kokade de i 8 minuter, häll av vattnet och se till att vattnet på potatisen får rinna av. Sätt ugnen på 200°, smält smöret och blanda med pressad vitlök, salt och peppar. Lägg potatisen på en oljad plåt/ugnsform och krascha de med en gaffel eller potatisstöt. Pensla dem med vitlökssmöret och strö på rosmarin. Baka de gyllene mitt i ugnen i cirka 15 minuter,