Frasiga våfflor

Barnen önskade våfflor till kvällsmat och det kändes som en bra lösning till dagens kvällsmat, jag ville dock testa en lite mer matig våffla än de jag brukar göra. Jag började leta och hittade recept på belgiska våfflor och våfflor med ägg som skulle separeras och blandas i smeten vid olika tillfällen. Jag har för mig jag hört kollegor som testat Tareq Taylors våffelrecept och vad jag kom ihåg skull den vara både god och matig. Slutsatsen efter kvällsmaten var att två våfflor räckte gott till oss var, mycket god och matig våffla som kommer att göras igen.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl standardmjölk
2 ½ dl mineralvatten
125 gram smör
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det kallna lite.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke, tillsätt mjölken lite i taget under ständig vispning tills du får en slät smet (jag fick mer en kräm en smet). Blanda sedan ner mineralvatten, smält smör, salt, socker och vaniljsocker. Låt smeten vila en stund innan du börjar grädda våfflorna.

Grädda våfflorna i smort våffeljärn tills de är gyllenbruna. Efter ett par tre våfflor behövs man sällan smörja våffeljärnet mer.




Pasta penne med köttfärs och champinjoner

En väldigt enkel och oerhört välsmakande pastarätt som hela familjen älskade, perfekt att servera en regnig lördag i november. Jag försöker hitta alternativa lösningar när det kommer till pasta och köttfärs, för tillfället lite för trött på att alltid göra köttfärssås. Receptet hittade jag nu i veckan när jag satt och letade efter inspiration på Coops hemsida. Numera när jag göra pastarätter blir det alltid min gjutjärnsgryta som används, så även denna gången. Jag fick den i julklapp från mitt förra arbete för många år sedan och den stod länge oanvänd i grytskåpet men när jag väl började använda den och inse hur bra det var att laga mat i den så används den flitigt.

400 gram pasta penne
400 gram köttfärs
250 gram färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde eller crème fraiche
1 köttbuljongtärning (eller 2 msk fond)
Parmesan

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, stek färsen i smör tills den är brun och smulig. Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek), finhacka vitlöken och häll i de med köttet. Stek under omrörning i ytterligare 3 minuter. Häll i 2 dl av det kokande pastavattnet samt grädde (eller crème fraiche), riv ner buljongtärningen eller blanda i fonden och låt rätten sjuda i cirka 5 minuter. Häll i pastan och blanda runt, riv parmesan över portionerna innan de serveras.