Festbröd

Ett stort bröd som består av en massa frallor som får jäsa ihop kan bli en väldigt fin dekoration, jag hade tänkt att detta skulle vara med på dagens lunch men tiden rann ur händerna så jag gjorde det till kvällsmaten istället. Jag har gjort något liknande till midsommar ett år men detta är ett nytt recept och frallorna blev väldigt frasiga och fina. Receptet kommer från bloggen Älskar att baka som ligger under allt för föräldrar.

20 gram jäst
5 dl ljummet vatten (jag valde kallt vatten)
1 msk honung
Cirka 800 gram vetemjöl (jag valde vetemjöl special)
1 msk salt

Blanda alla ingredienser förutom saltet, knåda degen i 10 minuter. Häll i saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Täck över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Knåda degen lätt igen och dela i 24 delar, knåda och runddriv delarna och placera de på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de precis bredvid varandra och låt de sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Pensla med mjölk och strö över valfria frön, jag valde sesam och vallmo, grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 225°




Chokladmousse

Ibland lyxar vi till det lite extra med efterrätt på söndagarna och denna söndagen ville jag överraska med något jag aldrig gjort till familjen innan. Hela familjen gillar choklad och först tänkte jag göra chokladfondant, men efter lite letande hittade jag denna mousse istället. Receptet kommer från bloggen bara en kaka till och det blir en härligt mjuk och smakfull mousse. Fördelen är att den blir bara bättre av att stå lite längre i kylskåpet så dagens efterrätt gjorde jag iordning i går när de andra röjde inför nattningen. Receptet är för 8-10 portioner, jag halverade för att få en lagom sats till oss 4 i familjen.

200 gram choklad med cirka 55 % kakaohalt
3 ägg
4 ½ dl vispgrädde
4 rågade msk florsocker
Cirka 2 ½ msk rom (kan uteslutas)

Vispa grädden i en bunke. Vispa äggen och florsocker i en anna bunke, ska vispas länge så det blir ljust och fluffigt.
Smält chokladen över vattenbad, häll sedan ner det i äggsmeten under vispning.
Rör ner den vispade grädden och smaksätt med rom (behövs inte), vispa lite tills så allt blandas ordentligt. och häll upp i portionsskålar. Låt de kallna i minst 6 timmar, garnera med bär och servera med en klick grädde.




Långbakad hel kyckling i ugn med gräddsås

Söndag och farsdag, då får det bli lite lyxigare middag med massvis med smak och gärna som hela familjen gillar. Kycklingen och grönsakerna lagas tillsammans och av skyn gör man såsen, lätt och enkelt men med så mycket god smak. I receptet serveras kycklingen med kokt potatis men jag föredrar att göra annan sorts potatis så det blev klyftad ugnsstekt potatis. Receptet hittade jag på recept.se, en sida jag det senaste har hittat mycket inspiration till min matlagning.

1 hel kyckling
2 msk mjukt smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk herbes de Provence
5 vitlöksklyftor
5 röda steklökar eller vanlig steklök
2 schalottenlökar
500 gram morötter

Sås
4 dl sky och vatten
1 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
1 ½ msk majsstärkelse
3 msk vatten

250 gram broccoli

Sätt ugnen på 225°, mosa samman smör, salt, peppar och örter. Massera in blandningen runtom hela kycklingen och glöm inte försöka få in lite under skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, lagom stor så att grönsakerna får plats runtom. Skala lökar och morötter, skär morötterna i grova bitar. Fördela alltsammans runt kycklingen. Ringla över olja och blanda runt lite med salt och peppar.
Stek kycklingen i mitten av ugnen så den får fin yta, cirka 25 minuter. Ös lite med sky och sänk värmen till 150°. Låt sedan kycklingen steka färdigt i nedre delen av ugnen i cirka 1 – 1 ½ timme. Ös med skyn någon gång, kontrollera så kycklingen är helt klar innan den tas ut från ugnen.

Lyft undan kycklingen och sila av buljongen ner i en måttkanna, fyll på med vatten så det blir 4 dl vätska och häll över i en kastrull. Lägg tillbaka kycklingen i formen med grönsakerna och täck med folie,

Häll i grädde och soja i kastrullen, låt koka upp och red sedan såsen med majsstärkelse utvispad i lite kall vätska. Låt såsen sjuda några minuter och smaka sedan av den med salt, peppar och socker.

Förväll broccolibuketterna och låt de rinna av, lägg de runt kycklingen i formen och dekorera med timjankvistar.