Schackhjärtan

Dessa kakor såg jag i flödet på Instagram inför julen förra året, schackrutor som är gjorda som flätade hjärtan. Idén kommer från Brinken bakar en blogg som jag ofta kollar runt på för inspiration till min bakning. Har du inte kollat innan är det dags att göra det och kolla speciellt på hennes underbara teknik när hon spritsar kakor. Idag var jag hemma sista dagen med tillfrisknande barn så då fick jag lite tid att baka när de lekte tillsammans. Jag kommer att göra ett försök till innan jul då jag inte blev helt nöjd med hur de ser ut, goda var de och hela familjen lät sig väl smaka av kakorna.

Ljus deg
180 gram vetemjöl
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg
180 gram vetemjöl
15 gram kakao
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kalt smör
1 msk kallt vatten

Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg, eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.
Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen.
Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.




Norska kokosklickar

När barnen är hemma på grund av vab blir det ofta samma maträtter som lagas, dels för att de gillar den maten och dels för att det är enkel mat att laga. Idag var en sådan dag och barnen ville ha Pasta Carbonara till middag vilket då innebär att jag hade 4 äggvitor att ta hand om. Jag har ibland gjort maränger på äggvitan som blir över och även gjort sockerkaka på bara äggvita men idag ville jag testa något nytt. Efter lite letade med hjälp av google hittade jag dessa kakor på allt om mat som jag bara var tvungen att testa.

2 äggvitor
1 ½ dl florsocker
4 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 180°, vispa äggvitorna till ett styvt skum, sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i äggvitan. Tillsätt koks och vänd in den på samma sätt.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper, grädda kakorna gyllenbruna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt de svalna på galler.




Fluffiga tekakor

Ett nytt recept på tekakor som jag bara var tvungen att testa, visserligen med rätt mycket smör i men de blev verkligen goda och underbart fluffiga. Jag valde att göra receptet på kall degvätska som jag brukar göra, jag tycker det blir mer smak i brödet om man jäser det längre. Jag tyckte degen blev för lös med bara 13 dl vetemjöl så jag knådade in allt mjölet innan jäsning, det fungerade perfekt då tekakorna blev väldigt fluffiga och välsmakande. Receptet kommer från bloggen Lätta och goda recept.

50 gram jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
3 msk sirap
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt

Finfördela jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirap, salt, äggula samt mjölet och börja knåda degen. Tillsätt smöret i klickar och arbeta sedan degen kraftigt i 5 minuter (jag valde att knåda den dubbla tiden för att få bra glutentrådar). Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite, dela degen i 20 lika stora delar och forma de till bollar. Låt de ligga till sig i 5 minuter på bakbordet. Kavla ut de till runda kakor som är cirka ½ cm tjocka, nagga de med en gaffel och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa i 30-45 minuter, sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° så sätt ugnen på så hög värme som det går) efter halva jästiden.

Grädda de mitt i ugnen i 6-8 minuter.