Muffins – enkelt och snabbt recept

Lillasyster ville inte ha bananmuffins utan vanlig muffins så efter storasysters hjälp i köket kom lillasyster och hjälpte till lika mycket hon. Receptet hittade jag efter lite letande på Aftonbladet och det är ett bra grundrecept som man kan lägga till valfria ingredienser till för att baka andra sorters muffins. Även här bakades muffinsen i en muffinsform för att få bra form på muffinsen. Det blev både en del enkla och en del som dottern fick glasera och dekorera.

100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna lite, sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst, blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll i mjölken i det smälta smöret och häll i det i äggblandningen, använd en slickepott och vänd försiktigt ner lite i taget av de torra ingredienserna med smör/mjölkblandningen. Se till att allt blandas utan att luften försvinner ur smeten.

Fyll muffinsformarna med hjälp av matsked (jag använde min glasskopa som ör som gjord för detta uppdrag) till cirka ⅔ och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, prova med en provsticka om de är klara.




Bananmuffins med choklad

Lite bananer som blivit övermogna behövde tas om hand här hemma, jag har testat rätt många banansockerkakor och tänkte istället försöka mig på lite bananmuffins. Detta receptet fick dottern välja och det hon föll mest för var kombinationen av banan och choklad i samma muffins. Receptet kommer från Elinas & Mickes mat och dottern hjälpte till med alla momenten. Det är så kul att se hur de utvecklas och vågar ta för sig mer i köket när vi bakar.

150 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
2 bananer
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl mjölk
150 gram chokladknappar (både mjölk- och mörkchoklad går bra)

Sätt ugnen på 220° (över och under värme. Inte varmluft), sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker krämigt med hjälp av en elvisp, vispa ner ett ägg i taget. Skala och mosa bananen och blanda ner i smeten.

Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta ner i smeten och vänd ihop. Tillsätt mjölken och vänd ihop till en krämig smet, blanda ner chokladknapparna.
Klicka ut smeten i muffinsformarna. Ställ muffinsplåten i ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna något innan servering.




Farfalle di pollo al sugo bianco

Detta är mitt eget försök på en klassisk italiensk pastarätt, fjärilspasta med kyckling i vit sås, allt låter mycket lyxigare på italienska. Jag gjorde rätten efter egna tankar och det var först efter som jag kollade på nätet och hittade att det blev en lite enklare version av denna klassiker. Barnen som fortfarande är hemma lite småsnoriga gillade verkligen rätten och åt med god aptit, det är om inte annat ett bra tecken på en god pastarätt.

4 portioner fjärilspasta
450 gram kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
Parmesan

Koka pastan några minuter kortare än tiden som anges på förpackningen, under tiden steks kycklingfärsen tillsammans med finhackad vitlök tills den börjar få färg och bli lite smulig. Häll i 2-3 dl av pasta vattnet och lyft sedan över pastan till stekpannan när den är klar i grytan. Låt allt koka upp och när vätskan börjar minska häller du på grädde och kycklingfond och låter allt puttra ett par minuter tills såsen har rätt konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker, riv parmesan över innan servering.