Lussebullar med fördeg

En av säsongens första traditioner gick av stapeln idag, vi bakade lussekatter här hemma. Jag testade ett nytt recept i år, mest för att jag ville testa baka lussekatter med fördeg och se om det blir någon skillnad. Planen var frän början att testa ett recept jag sett från Roy Fares men valet föll på detta som jag hittade på köket.se. Det är proffskonditorn Magnus Johansson som lagt upp det och med tanke på hans meritlista var jag bara tvungen att prova hans recept. Lite av de tips som han tar upp valde jag att använda direkt.
Mortla saffran med lite socker och låt det ligga i en skvätt vodka eller konjak (jag dricker inte alkohol så jag valde en annan version se recept)
Blötlägg russinen så de inte torkar ut lussebullarna
Se till att alla ingredienser är rumstempererade
Smält inte smöret, arbeta in rumsvarmt smör istället (gör jag alltid när jag bakar biullar)

Saffran
1 msk kokande vatten
1 msk strösocker
2 gram saffran

Fördeg
500 gram mjölk, rumstempererad
500 gram vetemjöl special (använde Manitoba cream)
40 gram jäst
200 gram strösocker
1 gram saffran (hela satsen med vatten och socker)

Deg
1 tsk salt
500 gram vetemjöl special (Manitoba cream)
200 gram smör, rumstempererat

Dekoration
Blötlagda russin
Uppvispat ägg

Blanda, vatten, strösocker och saffran åt låt det stå och dra i minst 20 minuter, ställ samtidigt fram mjölken, jästen och smöret.

Fördeg
Se till att alla ingredienserna till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i 15 minuter. låt sedan fördegen jäsa under bakduk eller folie i cirka 30 minuter.

Efter jäsningen
Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen, knåda den till en seg och elastisk deg. Knåda in smöret i degen, lite i taget. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 1-2 timmar (allt beror på värmen i rummet och hur kall degvätska du har använt)

Sätt ugnen på 210° (varmluft) 30 minuter innan jästiden är över, grädda de i 5-8 minuter och pensla de med uppvispat ägg när du tar ut de ut ugnen.




Fläskytterfilé med krämig sås

Söndagsmiddag och en maträtt som helst ska kunna användas till matlådor under veckan som kommer kan vara en utmaning. Med denna rätten blev det istället en utmaning att få ihop till mer än två matlådor, hela familjen gillade denna och det blev inte så mycket kvar när alla var mätta och belåtna. Jag anser att det inte är något problem, bättre att familjen äter ordentligt av det jag lagar, det finns matlådor i frysen och jag kan alltid slänga ihop något i mitten av veckan för att vara på den säkra sidan. Receptet hittade jag på Victorias provkök och rätten serverades med ugnsrostade rotfrukter, lingonsylt och inlagd gurka.

600-700 gram fläskytterfilé
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche
1 msk soja
1 ½ msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 krm sambal oelek
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 200°, bryn fläskytterfilén runt om i en stekpanna med smör tills den fått fin stekyta, Hacka lök och vitlök, ha i ett par klickar smör i samma stekpanna som fläskfilén stektes i. När löken börjar bli genomskinlig hälls övriga ingredienser i förutom vetemjölet. Koka upp under omrörning till en sås och red med lite vetemjöl om du vill ha en krämigare konsistens på såsen. Häll sedan såsen över fläskfilén och sätt in formen i ugnen i cirka 30-40 minuter, Innertemperaturen ska vara 65° på tjockaste stället i filén när den är klar.

Ta ut formen ur ugnen och låt köttet vila ett par minuter innan det skärs upp, lägg sedan tillbaka det i såsen. Serveras med ugnsrostade rotfrukter av eget urval eller annan potatisrätt.




Muffins – enkelt och snabbt recept

Lillasyster ville inte ha bananmuffins utan vanlig muffins så efter storasysters hjälp i köket kom lillasyster och hjälpte till lika mycket hon. Receptet hittade jag efter lite letande på Aftonbladet och det är ett bra grundrecept som man kan lägga till valfria ingredienser till för att baka andra sorters muffins. Även här bakades muffinsen i en muffinsform för att få bra form på muffinsen. Det blev både en del enkla och en del som dottern fick glasera och dekorera.

100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna lite, sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst, blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll i mjölken i det smälta smöret och häll i det i äggblandningen, använd en slickepott och vänd försiktigt ner lite i taget av de torra ingredienserna med smör/mjölkblandningen. Se till att allt blandas utan att luften försvinner ur smeten.

Fyll muffinsformarna med hjälp av matsked (jag använde min glasskopa som ör som gjord för detta uppdrag) till cirka ⅔ och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, prova med en provsticka om de är klara.




Bananmuffins med choklad

Lite bananer som blivit övermogna behövde tas om hand här hemma, jag har testat rätt många banansockerkakor och tänkte istället försöka mig på lite bananmuffins. Detta receptet fick dottern välja och det hon föll mest för var kombinationen av banan och choklad i samma muffins. Receptet kommer från Elinas & Mickes mat och dottern hjälpte till med alla momenten. Det är så kul att se hur de utvecklas och vågar ta för sig mer i köket när vi bakar.

150 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
2 bananer
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl mjölk
150 gram chokladknappar (både mjölk- och mörkchoklad går bra)

Sätt ugnen på 220° (över och under värme. Inte varmluft), sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker krämigt med hjälp av en elvisp, vispa ner ett ägg i taget. Skala och mosa bananen och blanda ner i smeten.

Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta ner i smeten och vänd ihop. Tillsätt mjölken och vänd ihop till en krämig smet, blanda ner chokladknapparna.
Klicka ut smeten i muffinsformarna. Ställ muffinsplåten i ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna något innan servering.




Farfalle di pollo al sugo bianco

Detta är mitt eget försök på en klassisk italiensk pastarätt, fjärilspasta med kyckling i vit sås, allt låter mycket lyxigare på italienska. Jag gjorde rätten efter egna tankar och det var först efter som jag kollade på nätet och hittade att det blev en lite enklare version av denna klassiker. Barnen som fortfarande är hemma lite småsnoriga gillade verkligen rätten och åt med god aptit, det är om inte annat ett bra tecken på en god pastarätt.

4 portioner fjärilspasta
450 gram kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
Parmesan

Koka pastan några minuter kortare än tiden som anges på förpackningen, under tiden steks kycklingfärsen tillsammans med finhackad vitlök tills den börjar få färg och bli lite smulig. Häll i 2-3 dl av pasta vattnet och lyft sedan över pastan till stekpannan när den är klar i grytan. Låt allt koka upp och när vätskan börjar minska häller du på grädde och kycklingfond och låter allt puttra ett par minuter tills såsen har rätt konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker, riv parmesan över innan servering.




Schackhjärtan

Dessa kakor såg jag i flödet på Instagram inför julen förra året, schackrutor som är gjorda som flätade hjärtan. Idén kommer från Brinken bakar en blogg som jag ofta kollar runt på för inspiration till min bakning. Har du inte kollat innan är det dags att göra det och kolla speciellt på hennes underbara teknik när hon spritsar kakor. Idag var jag hemma sista dagen med tillfrisknande barn så då fick jag lite tid att baka när de lekte tillsammans. Jag kommer att göra ett försök till innan jul då jag inte blev helt nöjd med hur de ser ut, goda var de och hela familjen lät sig väl smaka av kakorna.

Ljus deg
180 gram vetemjöl
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg
180 gram vetemjöl
15 gram kakao
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kalt smör
1 msk kallt vatten

Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg, eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.
Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen.
Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.