Saffranssnurror med mandelmassa

Vi har en hel del saffran i skafferiet på grund av dubbelinköp, så vad gör man. Visst kan man spara till nästa år eller använda den till matlagning men när jag såg detta receptet var jag bara tvungen att testa det. Vi har som tradition att besöka Jul på Liseberg varje år och då köper vi alltid hem saffranssnurror som är doppade i strösocker men när vi besökte senast hade de haft en strykande åtgång och vi fick köpa annat till fikat. Receptet har jag haft på lut sedan dess och idag passade jag på när stora dottern var på kalas så fick lilla dottern vara med och baka med mig. Receptet kommer från Lindas goda och dessa kommer att göras fler gånger framöver, jag ändrade receptet till kall degvätska – följ länken ovan för varm degvätska.

150 gram smör (rumstempererad)
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
1 gram saffran
15-16 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Fyllning
150 gram mandelmassa
100 gram smör (rumstempererad)
Rivet skal från apelsin

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills all jäst har lösts upp. Skär smöret i mindre kuber och häll i de tillsammans med strösocker, saffran och mjöl (lite i taget). Knåda degen i 5 minuter och häll sedan i saltet, knåda minst 8-10 minuter till så degen får fina glutentrådar samt släpper från kanterna (häll i mjöl tills degen släpper från kanterna, mjölet som blir över behövs till utbakningen)
Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie till dubbel storlek.

Riv mandelmassan och blanda den med smör och rivet apelsinskal.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel på 40 x 30 cm, bred på fyllningen och vik degen på mitten, kavla ut degen så eventuella luftbubblor försvinner. Skär 3 cm breda remsor och skär sedan nästan ända upp i mitten av varje remsa (så de ser ut som ett par byxor). Tvinna de två ändarna mot varandra och vira sedan runt två fingrar till en knut, se till att ändarna alltid hamnar under snurrorna. Lägg de på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° vilket med fungerar) och grädda de mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Låt de svalna innan de penslas med lite smält smör och strösocker sprinklas över. Går bra att förvara i frysen men då brukar jag pensla med smör och hälla på strösocker efter de har tinat.




Krämig kycklinggryta med kycklingbacon och soltorkade tomater

Jag gillar att laga kycklingrätter, de är både lätta att göra, lätta att få bra smak på och de blir perfekta som matlådor till jobbet. Denna rätten innehåller både kycklingfilé och kycklingbacon och smaken blir ännu bättre med de soltorkade tomaterna i. Receptet hittade jag på Tasteline efter lite sökande, jag fick ändra lite i receptet då barnen inte gillar allt för mycket basilika och spenat. Resultatet blev lika bra och bladspenaten hade jag och frun vid sidan om som smakhöjande sallad.

800 gram kycklingfiléer
2 paket kycklingbacon
10 strimlade soltorkade tomater
40 gram färsk bladspenat
½ kruka färsk basilika
5 dl matlagningsgrädde
3 msk kycklingfond
3 vitlöksklyftor
Maizena majsstärkelse

Skär kycklingen i små bitar och bryn i en varm stekpanna, lägg över de i en gjutjärnsgryta och häll på matlagningsgrädde och fond. Sjud på medeltemperatur, skär kycklingbacon i mindre bitar och stek de i samma panna som kycklingfiléerna. Finhacka vitlöken och stek den och de soltorkade tomaterna tillsammans med kycklingbaconen. Häll över allt i grytan, hacka upp bladspenaten och basilikan och lägg ner i grytan. Smaka av med salt, peppar och strösocker, red grytan till önskad konsistens med majsstärkelse och servera med ris.