Rödlök och dillsill

Årets nya sill till julbordet blev en egen kombination som jag hoppas kommer bli lyckad. En kombination av sommarens dill med julen kryddnejlika och till det lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar. Basen är som alltid 1-2-3 lag på ättiksprit, strösocker och vatten och nu står den i kylskåpet bredvid en lingonsill inför julbordet på julafton. Numera börjar det bli en tradition att jag gör en eller två inläggningar till jul och det är ett roligt sätt att testa nya sillinläggningar på.

1 rödlök
1 dl dill
1 förpackning inläggningssill á 420 gram
4 hela kryddnejlikor
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
2 lagerblad
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp lagen med ättiksprit, strösocker och vatten, låt den koka på medelvärme någon minut och låt sedan lagen svalna.

Skala rödlöken och skär den i smala ringar, skölj av sillen och skär den i lagom stora bitar. Varva rödlök, dill och sill tills burken blir full, häll i kryddnejlika, kryddpeppar och vitpeppar och fyll sedan burken med lagen. Förslut och förvara sillen i kylskåp gärna minst 2 dagar innan den serveras.




Kycklingpasta med rödlök och soltorkade tomater

Ensam hemma med barnen och fullt upp med förberedelser inför julen då blir det bra ed något snabbt och lätt. Ofta blir det pasta av något slag, väldigt ofta pasta Carbonara men idag ville jag testa något nytt. Dagens rätt är vad som fanns i kylen och skafferiet och resultatet blev väldigt bra och mättande. Jag gjorde en rätt stor sats så nu har vi matlådor att ta med till jobbet de sista dagarna innan julledigheten börjar.

750 gram kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
3 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 msk kycklingfond
1 burk strimlade soltorkade tomater
400 gram pasta av valfri sort
Parmesan

Hacka vitlök och rödlök fint, värm en gjutjärnsgryta och stek löken mjuk i smör. När löken blivit mjuk hälls kycklingfärsen i, rör om utan att finfördela färsen allt för mycket. När färsen fått färg hälls grädde, dijonsenap och kyckling fond i, låt koka upp och småputtra under tiden pastan kokar. Om såsen blir för tjock kan du hälla i mer grädde eller pastavatten.

Smaka av med salt, peppar och socker, strö parmesan över innan rätten serveras.




Doppebröd

Till helgen ska vi ha dopp i grytan och då blir det brödbak innan, flera år har jag bakat antingen rågkakor eller andra sorters bröd men nu i ör blir det en vanlig limpa med smak av pomerans. Receptet hittade jag på recepten.se och hela lägenheten doftar just nu underbart. Receptet innehåller väldigt lite jäst för att degen ska få jäsa länge och utveckla mer smak, det är inget bröd man slänger ihop lite snabbt utan man måste låta degen jäsa ordentligt. Jag jäste degen totalt 3 timmar innan det gräddades, först 2 timmar för att degen skulle dubbla i storlek och sedan 1 timme när limpan är formad på en plåt. Jag gjorde degen på kall degvätska och det var relativt varmt i köket, annars hade nog jästiden blivit ännu längre.

25 gram jäst
25 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
½ msk malda pomeransskal
1 ½ msk brödsirap
6-7 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts helt. Fortsätt köra maskinen och häll i sirap, smöret i minder kuber, pomeransskal och rågsikten (lite i taget). Häll i så mycket mjöl att degen släpper från bunken men fortfarande är mjuk och lite småkladdig. Häll i saltet och knåda degen i 5-6 minuter till. Låt degen jäs under bakduk eller plastfolie tills den har dubblat i storlek eller ännu hellre tills den blir 2 ½ gånger större.

Ta upp degen på ett bakbord och knåda den, fora den sedan till en avlång limpa (degen kommer i sista jäsningen inte växa på längden utan bara på bredden) och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en handduk över och låt jäsa till dubbelstorlek (45-60 minuter).

Sätt ugnen på 175° efter 30 minuter och grädda sedan brödet i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kolla med en termometer så innertemperaturen är 96-98°