Laxbakelser

En läcker förrätt som kan användas året om till olika högtider, nu blev de förrätt till vårt nyårsfirande. Receptet kommer från Coop och den var väldigt lätta att göra, jag använde samma skagenröra som jag gör till Toast Skagen. Den blev rätt mäktig så man ska nog inte göra riktigt så stora bakelser som jag gjorde till oss. Dessa kommer jag att fortsätta göra då de var enkla och smakade väldigt bra.

12 ljusa brödskivor
Cirka 2 dl skagenröra
½ dl crème fraiche eller gräddfil
Dill

100 gram skivad gravad eller kallrökt lax
Dill
Lime eller citron

Ta ut 12 stora rundlar av brödet med t ex ett glas. Bred ut 2/3 av röran på 8 stora rundlar. Lägg ihop dem 2 och 2 och täck med resten av rundlarna. Tryck försiktigt till så att de fäster ihop. Bred crème fraiche eller gräddfil runt kanten på bakelserna. Tryck fast dill så att kanten blir grön. Fördela resten av röran ovanpå bakelserna och garnera med lax, citrusskal och dill.




Kalvfärsbiff

Härliga saftiga biffar gjorda på kalvfärs som serverades till vår nyårsmiddag, receptet kommer från Tjolöholms gård där vi köpte köttet. Här är de fyllda med finhackad gul lök, havssalt och vitpeppar som tillsamman med champinjon och löksåsen blev helt perfekt. Från början skulle vi gratinera kalvfärsbiffarna med kantareller men då vi inte fick tag i det köpte vi champinjoner och valde då att använda de i såsen istället.

500 gram kalvfärs
1 ägg
1 ½ dl mjölk
1 skiva bröd utan kanter
1 finhackad gul lök
1 tsk havssalt
1 krm vitpeppar

Blanda ägg och mjölk i en skål, lägg i brödet så det får dra till sig vätskan i cirka 10 minuter. Fräs löken lite snabbt så den blir mjuk och häll i den tillsammansmed kalvfärsen i äggblandningen. Rör om så allt blandas och forma biffar i lagom storlek. Bryn de i smör och olja i cirka 4 minuter per sida. Kolla så de blir färdiga i mitten innan de serveras.




Grissini

Grissini eller helt enkelt brödpinne är en italiensk förrätt som serveras antingen att knapra på innan maten på restaurangen kommer eller som tilltugg till soppa. Vissa recept är relativt svåra med lång jästid men detta som jag hittade på Zeinas kitchen jäser bara i 20 minuter. Vi använde de både som tilltugg till maten och senare på kvällen som snacks att dippa. Dessa kommer att göras fler gånger, hela familjen gillade dem och man kan variera garneringen till oändlighet.

15 gram färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
2 ½ dl ljummet vatten
Cirka 7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl olja
1 ½ tsk salt
1 tsk honung eller socker

Smula jästen och rör ut i vattnet, tillsätt övriga ingredienser och knåda en stund. Degen ska vara smidig och lättarbetad, tillsätt mer eller mindre mjöl om det behövs. Sätt ugnen på 200°, täck över degen och låt den jäsa i 20 min.

Dela degen och forma till ca 20 bollar, rulla bollarna till långa pinnar och skruva dom lite. Pensla med ägg och strö önskad garnering (jag använde havssalt och sesamfrön). Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter och låt de kallna på plåten.