Laxbakelser

En läcker förrätt som kan användas året om till olika högtider, nu blev de förrätt till vårt nyårsfirande. Receptet kommer från Coop och den var väldigt lätta att göra, jag använde samma skagenröra som jag gör till Toast Skagen. Den blev rätt mäktig så man ska nog inte göra riktigt så stora bakelser som jag gjorde till oss. Dessa kommer jag att fortsätta göra då de var enkla och smakade väldigt bra.

12 ljusa brödskivor
Cirka 2 dl skagenröra
½ dl crème fraiche eller gräddfil
Dill

100 gram skivad gravad eller kallrökt lax
Dill
Lime eller citron

Ta ut 12 stora rundlar av brödet med t ex ett glas. Bred ut 2/3 av röran på 8 stora rundlar. Lägg ihop dem 2 och 2 och täck med resten av rundlarna. Tryck försiktigt till så att de fäster ihop. Bred crème fraiche eller gräddfil runt kanten på bakelserna. Tryck fast dill så att kanten blir grön. Fördela resten av röran ovanpå bakelserna och garnera med lax, citrusskal och dill.




Kalvfärsbiff

Härliga saftiga biffar gjorda på kalvfärs som serverades till vår nyårsmiddag, receptet kommer från Tjolöholms gård där vi köpte köttet. Här är de fyllda med finhackad gul lök, havssalt och vitpeppar som tillsamman med champinjon och löksåsen blev helt perfekt. Från början skulle vi gratinera kalvfärsbiffarna med kantareller men då vi inte fick tag i det köpte vi champinjoner och valde då att använda de i såsen istället.

500 gram kalvfärs
1 ägg
1 ½ dl mjölk
1 skiva bröd utan kanter
1 finhackad gul lök
1 tsk havssalt
1 krm vitpeppar

Blanda ägg och mjölk i en skål, lägg i brödet så det får dra till sig vätskan i cirka 10 minuter. Fräs löken lite snabbt så den blir mjuk och häll i den tillsammansmed kalvfärsen i äggblandningen. Rör om så allt blandas och forma biffar i lagom storlek. Bryn de i smör och olja i cirka 4 minuter per sida. Kolla så de blir färdiga i mitten innan de serveras.




Grissini

Grissini eller helt enkelt brödpinne är en italiensk förrätt som serveras antingen att knapra på innan maten på restaurangen kommer eller som tilltugg till soppa. Vissa recept är relativt svåra med lång jästid men detta som jag hittade på Zeinas kitchen jäser bara i 20 minuter. Vi använde de både som tilltugg till maten och senare på kvällen som snacks att dippa. Dessa kommer att göras fler gånger, hela familjen gillade dem och man kan variera garneringen till oändlighet.

15 gram färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
2 ½ dl ljummet vatten
Cirka 7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl olja
1 ½ tsk salt
1 tsk honung eller socker

Smula jästen och rör ut i vattnet, tillsätt övriga ingredienser och knåda en stund. Degen ska vara smidig och lättarbetad, tillsätt mer eller mindre mjöl om det behövs. Sätt ugnen på 200°, täck över degen och låt den jäsa i 20 min.

Dela degen och forma till ca 20 bollar, rulla bollarna till långa pinnar och skruva dom lite. Pensla med ägg och strö önskad garnering (jag använde havssalt och sesamfrön). Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter och låt de kallna på plåten.




Julig äppelpaj

Äppelpaj med lite julsmaker blev en perfekt avslutning på julhelgen. Här är det svenska äpplen tillsammans med kardemumma och kanel som ger basen i pajen. Receptet hittade jag på Bong Touch of Taste när jag satt och letade runt efter andra recept. Överst i receptet skriver de lite skojfriskt ”I receptet för Julig äppelpaj behöver vi inte tillsätta Bong Touch of Taste fond för att boosta smaken. Ibland blir det helt enkelt bättre utan.”

4 äpplen skalade och tärnade
2 msk smör
1 msk farinsocker

150 gram smör, rumstempererat
100 gram havregryn
100 gram vetemjöl
100 gram riven kokos
2 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 äggula

Sätt ugnen på 200°, lägg smör, äpplen och farinsocker i en kastrull och låt det fräsa sakta i några minuter. Fördela sedan i portionsformar (eller som jag gjorde i en pajform). Blanda ihop de övriga ingredienserna i en bunke till en smulig deg, fördela den över äpplena till ett jämt lager (det blir rätt mycket smuldeg)-

Grädda i cirka 15-20 minuter tills pajen får en gyllenbrun yta.




Köttfärssås med tacosalsa

Slappa mellandagar innebär för oss lite enklare matlagning som till exempel tacos. Barnen äter mest av grönsakerna och brödet så det blir alltid en del tacokryddad köttfärs kvar när vi har ätit färdigt. Oftast har köttfärsen använts i en paj eller något annat enkelt och salsasåsen slängs utan att användas. Jag ville försöka använda även den i detta receptet. Vi hade både tacosalsa och ananassalsa kvar så båda fick bli tomatbasen i denna köttfärssås.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 gram tacokryddad köttfärs
1 burk tacosås (jag använde ½ burk chunky salsa och ½ burk ananas salsa)
2-2½ dl crèam fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond

Hacka löken grovt och fräs den i smör tills den blir mjuk, häll i tacofärsen tillsammans med tacosåsen. Rör om och häll sedan i crèam fraiche, tomatpuré och kalvfond, låt köttfärsen sjuda under tiden som pastan kokar och smaka av med salt, peppar och strösocker.




Enkel mjuk pepparkaka

Kakan ni ser på bilden är gjord i gårdagens julklapp från mina barn, en silikonform som ser ut som en pepparkaksgubbe. Jag har lite olika recept på mjuk pepparkaka i bloggen men jag har hittat ett till som jag ville prova och då blev formen perfekt att prova i. Satsen blev till en pepparkaksgubbe och ett 10-tal muffins, satsen går nog inte riktigt att halvera för att få till bara pepparkaksgubben. Receptet kommer från Fredriks fika där jag ofta spanar in bra kakrecept som är lätta att baka tillsammans med barnen.

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl grädde (eller mjölk)

Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en sockerkaksform (jag valde att ta lite av den smälta smöret och pensla på i silikonformen för att dekorationerna i formen skulle komma ut när jag tog bort formen). Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, ju länge du vispar desto bättre. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, smält smöret och häll i grädden i smöret. Blanda i de torra ingredienserna och smöret i seten och rör om tills smeten är välblandad.
Fyll formen till ­¾ och grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter, känn efter om kakan är färdig redan efter 35 minuter (alla ugnar är olika). De muffins jag gjorde direkt efter pepparkaksgubben gräddades i cirka 14 minuter. Glöm inte kolla med provsticka så kakan är färdiggräddad.

Låt kakan stå i minst 10 minuter innan den stjälps upp, dekorerar med lite Nonstop och pudra florsocker över.