Sockerkaka på ankägg

När vi var och hämtade ägg senaste gången fick vi med lite ankägg som bonus och idag bakade jag en sockerkaka på några av äggen. Receptet hittade jag på Apellgården när jag satt och letade efter recept, de flesta förslagen jag hittade var på sockerkaka eller pannkaka. Sockerkakan innehåller inget extra fett utan det blir en torr smulig sockerkaka som man är van sedan man växte upp och fick fika hos mormor och morfar.

3 ankägg
3 dl strösocker
1 dl kokhett vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°, smöra och bröa en form (gärna en lite större då sockerkakan blir stor, jag använde en av mina formar från Nordic Ware som rymmer 2 ½ liter). Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt samtidigt som du kokar upp vattnet. Blanda i vattnet och rör sedan ner mjöl och bakpulver tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädde i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kolla med provsticka att sockerkakan är torr inuti.




Baconlindade kycklingfärsjärpar med klyftpotatis

I veckan tipsade min mamma om en rätt hon hade hittat i sitt Facebookflöde, receptet kallades köttfärs på spett med potatis och var upplagt av Smarrig.tv. Nu vet jag inte vem som ligger bakom det kontot men det fanns väldigt många recept upplagda där. En del var saker jag direkt kan välja bort (försöker minska ner sockerintaget) men det fanns även lite andra intressanta recept där. Jag valde att göra järpar istället för kycklingfärsspett som sedan lindades med bacon. Jag använde 750 gram färs och ökade inte upp kryddorna i receptet med tanke på att barnen inte gillar stark mat, trots detta blev både potatis och järpar för starka för dem.

600 gram kycklingfärs
50 gram ströbröd
2 ägg
10 gram salt
5 gram svartpeppar
5 gram kummin
10 gram paprikapulver
2 förpackningar bacon
500 gram potatis
20 ml olja
10 gram salt
5 gram svartpeppar
10 gram herbes de Provence

Sätt ugnen på 180°, blanda kycklingfärs, ägg, salt, svartpeppar, kummin, paprikapulver och ströbröd till en smet. Forma järpar som lindas med baconskivor och placeras på en plåt med bakplåtspapper.

Klyfta potatisen i en bunke, häll på olja, salt, svartpeppar och herbes de Provence och blanda ordentligt. Placera potatisen mellan kycklingfärsjärparna och grädde mitt i ugnen i cirka 40 minuter.