Tekaksfrallor

Barnen gillar mer och mer det bröd jag bakar numera, har gått över till att för det mesta baka frallor eller andra småbröd som de gillar. Limpor blir numera enbart rostbröd som skivas och fryses för att användas senare. Dessa frallor såg jag första gången för ett par veckor sedan och har tänkt baka de flera gånger men av en eller annan anledning har det inte blivit av. Så idag satte jag degen direkt när jag kom hem från jobbet och hade röjt upp i köket. Receptet kommer från Lindas bak- & matskola där jag har hittat massa inspiration genom åren, det ska bli intressant och höra vad barnen tycker om dessa på frukosten imorgon. Jag gjorde degen på kall degvätska som jag brukar göra och ändrar jäsningen.

50 gram jäst
6 dl mjölk, fingervarm (jag valde kallt vatten)
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
75 gram smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl (eller rågsikt)

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts helt. Tillsätt sirap, smör och vetemjöl, lite i taget mot slutet, när degen går ihop hälls saltet i och sedan knådas degen ett par minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Forma cirka 20 runda frallor, lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga de lätt med en gaffel. Sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° så jag fick använda den temperaturen istället), låt frallorna jäsa i 25 minuter under en bakduk.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter




Kladdkaka grande

Våra döttrar älskar att hjälpa till när jag bakar, äldsta älskar att knäcka ägg och häll i mjöl när jag bakar kakor och lilla älskar att rulla bullar och baka ut frallor. Det är underbart att ha hjälp i köket och samtidigt hoppas jag de lär sig lite av det jag visar för dem. Nu under veckan som gick kom äldsta dottern och vill leta upp recept på kladdkaka att baka till helgen, efter lite letande hittade vi denna på Tasteline som Mia Öhrn har lagt upp. Satsen är lite större än en normalsats så kladdkakan blir lite högre än vad man kanske är van vid, därav namnet kladdkaka grande. Receptet kommer från boken ”Bästa kladdkakorna

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Klä botten av en form (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper (jag smörade och bröade kanten för att vara säker på att få ut kladdkakan hel) och sätt ugnen på 200° över och undervärme.
Smält smöret försiktigt, vispa ihop ägg och strösocker lätt och rör sedan ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke, sikta ner det i smeten och rör ner det med en slickepott.

Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut av den nygräddad och lite lagom varm med lättvispad grädde eller glass.