Kladdkaka fylld med chokladbitar

Lilla dottern var hemma idag då det var planeringsdag i förskolan, när jag hämtade henne igår sa hon att idag skulle jag och hon baka kladdkaka. Jag har gjort lite olika kladdkakor det senaste och ville testa ett nytt recept och tillsammans letade vi fram detta som finns på Lindas bak- % matskola. I receptet använde Linda mjölkchoklad men för att lyxa till kladdkakan lite valde vi att använda både vit och mörk choklad. Kladdkakan blev väldigt god och kombinationen med kola tonerna i den vita chokladen med den lite mer sträva mörka chokladen blev perfekt.

175 gram smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
200 gram chokladkaka av valfri sort

Sätt ugnen på 180°, smöra och bröa en springform (cirka 24 cm i diameter). Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, blanda snabbt ihop allt till en slät smet. häll i smeten i formen och fördela den ut i kanterna, dela chokladen i lagom stora bitar och lägg de på ytan av kladdkakan.

Grädda mitt i ugnen i 22-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den, låt den svalna i formen och servera den sedan med lättvispad grädde.




Krämig potatisgratäng på mjölk

Söndagens middag räckte inte till så många matlådor som jag hade hoppats på så jag fick kolla vad som fanns färdigt i frysen. Det saknades fortfarande en del matlådor, som tur var så hittade jag lite av köttbullarna vi gjorde till jul med vitlök och ansjovis, Till detta blev det en enkel potatisgratäng där potatis och lök kokas lite i mjölk innan allt hälls i en form och gratineras med ost. Receptet kommer från Arla och resultatet blev en väldigt krämig och god potatisgratäng.

750 gram potatis
1 gul lök
2 ½ dl mjölk
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
1 ½ dl riven ost

Sätt ugnen på 225°, skala och skiva potatis och lök tunt och lägg de i en kastrull. Häll på mjölk, hackad vitlök, salt och peppar, låt koka i 2-3 minuter, smaka gärna av så sältan blir bra efter 2 minuter. Häll allt i en smord ugnsform och strö över osten. Tillaga mitt i ugnen i cirka 30 minuter.




Kycklingfärs med färskost, champinjoner och spenat

Pasta gör vi ofta på helgerna av lite olika anledningar, hela familjen gillar pasta och det blir oftast storkok vilket innebär att en del av matlådorna till kommande vecka blir fixade direkt. Nu blev denna rätten så god att det gick åt lite mer än beräknat till middagen, men det är ju bara kul att maten jag lagar efter eget huvud är uppskattad och att hela familjen äter sig mätta. Idag testade jag min pastamaskin som jag köpte på mellandagsrean, att något som bara innehåller ägg och mjöl kan bli så gott. Jag använde samma recept som när jag kavlade ut degen för hand.

750 gram kycklingfärs
2 vitlöksklyftor
150 gram champinjoner
3 dl vispgrädde
150 gram färskost
70 gram blad spenat
2 msk fond

Stek kycklingfärsen i en gjutjärnsgryta eller stor stekpanna så den blir genomstekt och får lite fin färg, mosa den inte för mycket utan låt den vara i lite större delar. Under tiden färsen steks hackar du vitlöken fint och halverar/kvartar champinjonerna. Häll i de med färsen och stek tills all vätska är bort från champinjonerna, häll på grädde, färskost och lite av spenaten. Låt allt sjuda ihop under tiden du kokar pastan, smaka av med salt, svartpeppar och strösocker. När pastan är nästan färdig hälls de sista spenatbladen i med pastan och lita pastavatten. Koka upp under omrörning och servera direkt.




Helstekt fläskkarré

Ett enkelt sätt att göra mat till fler eller se till att det finns färdiga matlådor att ta med till jobbet är att laga till fläskkarré, perfekt att göra i ugnen på låg temperatur. Karrén sitter mellan huvudet och kotlettraden på grisen, motsvarar med andra ord högrev. Karrén fungerar både perfekt att grilla på hög temperatur och att tillaga på lägre temperatur, vilket gör den perfekt att använda i maten. det finns en uppsjö recept på helstekt fläskkarré, detta är på låg temperatur och det hittade jag på Zeta.

800 gram fläskkarré
Havssalt
Svartpeppar

Krydda karrén rikligt med salt och peppar, sätt ugnen på 130° och bryn karrén i olja i en varm stekpanna tills den är gyllenbrun. Stek klart karrén i ugnen till cirka 75° (står 62 i receptet men kändes för tidigt), låta karrén vila en stund och dela den sedan. Köttet ska vara lite ljusrosa och köttsaften ska vara klar för att den ska vara färdig.

Servera med valfritt tillbehör, vi gjorde pressad potatis och gräddsås




Tekaksfrallor

Barnen gillar mer och mer det bröd jag bakar numera, har gått över till att för det mesta baka frallor eller andra småbröd som de gillar. Limpor blir numera enbart rostbröd som skivas och fryses för att användas senare. Dessa frallor såg jag första gången för ett par veckor sedan och har tänkt baka de flera gånger men av en eller annan anledning har det inte blivit av. Så idag satte jag degen direkt när jag kom hem från jobbet och hade röjt upp i köket. Receptet kommer från Lindas bak- & matskola där jag har hittat massa inspiration genom åren, det ska bli intressant och höra vad barnen tycker om dessa på frukosten imorgon. Jag gjorde degen på kall degvätska som jag brukar göra och ändrar jäsningen.

50 gram jäst
6 dl mjölk, fingervarm (jag valde kallt vatten)
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
75 gram smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl (eller rågsikt)

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts helt. Tillsätt sirap, smör och vetemjöl, lite i taget mot slutet, när degen går ihop hälls saltet i och sedan knådas degen ett par minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Forma cirka 20 runda frallor, lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga de lätt med en gaffel. Sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° så jag fick använda den temperaturen istället), låt frallorna jäsa i 25 minuter under en bakduk.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter




Kladdkaka grande

Våra döttrar älskar att hjälpa till när jag bakar, äldsta älskar att knäcka ägg och häll i mjöl när jag bakar kakor och lilla älskar att rulla bullar och baka ut frallor. Det är underbart att ha hjälp i köket och samtidigt hoppas jag de lär sig lite av det jag visar för dem. Nu under veckan som gick kom äldsta dottern och vill leta upp recept på kladdkaka att baka till helgen, efter lite letande hittade vi denna på Tasteline som Mia Öhrn har lagt upp. Satsen är lite större än en normalsats så kladdkakan blir lite högre än vad man kanske är van vid, därav namnet kladdkaka grande. Receptet kommer från boken ”Bästa kladdkakorna

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Klä botten av en form (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper (jag smörade och bröade kanten för att vara säker på att få ut kladdkakan hel) och sätt ugnen på 200° över och undervärme.
Smält smöret försiktigt, vispa ihop ägg och strösocker lätt och rör sedan ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke, sikta ner det i smeten och rör ner det med en slickepott.

Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut av den nygräddad och lite lagom varm med lättvispad grädde eller glass.