Torskpasta

Söndag och med en fru som har problem efter en utdragning av en visdomstand, då blir det mat som är lätt att äta utan att tugga allt för mycket. Detta receptet har jag tänkt göra ett tag men det har alltid kommit annat som lockat mer. Nu var det dags att göra pasta med torsk, barnen föredrar lax men jag har torsk som favorit fisk. Jag har gjort en del rätt mer lax men kände att nu skulle jag testa barnens smaklökar och om de även skulle gilla denna rätt med torsk. Basen är väldigt enkel då såsen smaksätt av fisken och buljongtärning, frun gillar broccoli så jag dalade en broccoli i mindre bitar och koka den med pastan i slutet för lite mer smak.

4 torsk ryggfiléer
1 broccoli
400 gram pasta
5 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
Finhackad dill

Fyll en gryta med vatten som pastan ska koka i, dela broccolin i mindre buketter och värm grädden i en annan kastrull. Smula ner buljongtärningen och dela fisken i cm stora bitar och lägg i de när grädden börjar koka. Koka fisken i cirka 8 minuter, smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och häll i broccolin de sista 4 minuterna.

När fisken är färdig hälls dill i valfri mängd i och blandas i såsen innan servering




Kycklingpanna med senapssås

Receptet jag hade tagit fram till lördagens middag skulle vara på kycklingfilé men jag hade en del kycklingfärs jag ville använda istället. Så rätten jag gjorde inspirerades av detta receptet som jag hittade på recept.se men gjord på kycklingfärs istället för kycklingfilé. Resultatet blev över förväntan och båda barnen åt upp hela sin portion utan några invändningar. Ett enkelt välsmakande recept där såsen görs på skyn efter stekningen vilket binder ihop alla smaker på ett underbart sätt.

750 gram kycklingfärs
1 förpackning bacon

4 dl sky och vatten
2 msk fond (kalv- eller kycklingfond)
1 msk dijonsenap
1 krm paprikakrydda
1 tsk kinesisk soja
3 msk vetemjöl

3 msk klippt gräslök

Stek kycklingfärsen tills den börjar få lite färg, hacka inte sönder den utan låt den stekas i lite större bitar. Häll över kycklingfärsen i en gjutjärnsgryta, skär bacon i cirka cm bitar och stek de direkt efter kycklingen. Lät de stekas knapriga och plocka upp de med en hålslev och lägg i en skål för att använda till dekorering.

Skölj ur pannan med vatten och sila sedan ner vätskan i en kastrull, spara 4 dl och häll ut resten, tillsätt resten av ingredienserna till såsen och koka upp. Låt såsen koka någon minut så allt blandas och häll sedan såsen över kycklingfärsen i gjutjärnsgrytan. Värm grytan och låt allt sjuda i cirka 5 minuter.

Servera med valfritt tillbehör (jag valde tagliatelle) och garnera med bacon och gräslök (frivilligt)




Enhörningstårta

I helgen fyllde vår äldsta dotter 7 år och jag frågade som jag alltid gör en helg innan vad hon ville ha för tårta till sitt kalas. Svaret kom väldigt snabbt och utan tvekan – enhörningstårta. Min första tanke var ”och hur ska jag kunna göra en enhörningstårta?” men samtidigt triggade det mitt sinne att testa mina gränser. Vi tittade runt på internet efter olika bilder så hon fick beskriva hur tårtan skulle se ut. Viktigt var att tårtan skulle ha horn, regnbågsfärgad man och jordgubbar som fyllning. Jag fortsatte att kolla under veckan och hittade en beskrivning i bloggen ”Dagarna på Åkerdala” som verkade relativt enkel att göra. Där var det Ahlgrens bilar-fluff som fyllning men jag tyckte det lät allt för sött så jag valde istället vaniljkräm och jordgubbsfyllning med lite marsanpulver och färskost i (det receptet hittade jag på bloggen Cake by Mary)

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Jordgubbsfyllning
250 gram jordgubbar
¼ dl strösocker
Cirka 2-3 msk marsanpulver
200 gram färskost
½ dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Frosting
200 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
300 gram färskost

Dekoration
Sockermassa
Färgad frosting
Chokladknappar
Strössel pastellfärger

Enhörningshorn
Enhörningshornet består av tre delar med sockermassa som rullas ut till avlånga koner. Sedan snurras dessa om varandra för att få formen av ett enhörningshorn. Hornet måste torka i rumstemperatur ett par dagar innan det kan användas på tårtan

Sätt ugnen på 175°, spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, smöra och bröa kanterna. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och poröst, sikta i de övriga ingredienserna till tårtbotten och vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, ta ut tårtbotten och låt den vial någon minut, skär med en kniv utmed ytterkanten på formen och stjälp sedan upp den med ovansidan ner mot bänken.

Låt tårtbotten kallna ordentligt innan du gör fyllningen, jag använde detta receptet på vaniljkräm.
Mosa jordgubbarna och blanda ner sockret, rör i marsanpulver (använd så mycket att massan tjocknar). Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde tills blandningen blir riktigt fast, blanda ihop den med jordgubbsblandningen och rör om tills allt är väl blandat.

Skär tårtbotten i 3 delar och smeta lite av jordgubbsfyllningen på tårtfatet så botten står stadigt. Jag hade lite grädde som jag vispade upp och spritsade runt ytterkanten för att fyllningen inte skulle blöda igenom och färga kanterna. Första lagret var vaniljkräm som spreds ut till ett jämnt lager innan andra tårtbotten lade på. Samma sak med fyllning nummer 2, vispgrädde spritsades i ytterkant innan fyllningen breddes ut på tårtbotten. Lägg på toppen och förvara tårtan i kylen över natten så fyllningarna sätter sig ordentligt.

Vispa det rumsvarma smöret vitt och fluffigt i cirka 5 minuter, tillsätt florsockret och fortsätt vispa ett par minuter. Vispa ner färskosten och låt allt blanda sig väl.
Bred ett jämnt och slätt lager frosting över tårtan, jag valde att först göra ett lite tunnare lager, sätta in tårtan en stund i kylen för att sedan göra ett lager till för att försöka få tårtan så slät som möjligt.

Öronen görs av sockermassa som skärs ut i formen som ett löv som sedan nyps ihop i nedre delen. Öronen är så tunna att de kan torka under tiden som frostingen färgas i valfri färg med hushållsfärg.
Jag mätte upp mittpunkten av tårtan och i framkanten spritsade jag en rosa man som jag sedan använde som referenspunkt. Hornet fick med en liten rosa frosting att sättas fast i med hjälp av en grillpinne för att staga upp den lite extra. Manen spritsades i 3 olika färger på toppen och lite på kanten och sedan sprinklade jag strössel på ovansidan bredvid manen. Ögonen blev lite sockermassa som formades till ögon och sedan chokladknappar som pupiller, sist satte jag dit öronen strax framför hornet.




Fläskytterfilé i sockerkaksform

Jag gillar att testa både nya och lite äldre recept, fokus för min matlagning är alltid att jag vill lära mig nya saker som jag sedan kan använda när jag hittar på egna rätter. Detta receptet ska enligt Victoria på matplatsen.net vara ett vandringsrecept och jag har sett det på lite olika bloggar och matsidor. Fördelen med att som i receptet tillaga köttet och såsen tillsammans är att båda tar smak av varandra och köttet blir underbart saftigt. Sedan är det en rätt som sköter sig själv i ugnen så man kan pyssla med annat undertiden som maten lagas.

1 fläskytterfilé (ca 800-1000 g)
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
1 köttbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Sås
1 ½-2 dl vispgrädde
ca 2 msk mjöl
1 dl vatten
skyn från formen

Sätt ugnen på 175°, putsa fläskytterfilén och lägg den i en avlång sockerkaksform/brödform (Jag använde en på 2 liter). Blanda samman övriga ingredienser och häll det över köttet, tillaga köttet mitt i ugnen i 1 ½ timme.

Ta upp köttet ut formen och linda in i en bit folie, sila av skyn ner i en kastrull och tillsätt grädde och mjöl utrört i vatten. Koka samman såsen till önskad konsistens.
Ta fram köttet och skiva upp det i lagom tjocka skivor, lägg det på ett avlångt fat med kanter och häll på lite av såsen (jag dekorerade även med lite råa lingon). Det blir ganska mycket sås så häll upp resten i en såssnipa eller skål.

Servera med potatis, lingonsylt, inlagd gurka och en enkel god sallad.




Senapskyckling med bacon

Jag fick ändra lite i presentationen av denna rätt då jag av misstag fick kycklinglårfilé istället vanliga bröstfiléer, därför lät jag filéerna koka med i såsen för mer smak. Till kycklingen serverade jag klyftpotatis som hela familjen älskar och som till på köpet är så enkelt att göra. Jag hade ingen gräslök som det finns i receptet utan jag valde att hacka lite persilja och sprida över, det blev riktigt gott det med. Receptet hittade jag på recept.se som jag har hämtat en del recept från innan.

4 kycklingbröstfiléer
2 dl hönsbuljong
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk soja
1 msk dijonsenap
1 paket bacon
2 msk hackad gräslök/persilja

Stek kycklingfiléerna runtom i smör, salta och peppra. Häll över buljongen och koka upp. Blanda mjöl och grädde och vispa ner det i skyn, tillsätt soja och senap och låt rätten sjuda i cirka 8 minuter (eller tills kycklingen är genomkokt). Knaperstek bacon i en torr stekpanna och strö bacon och gräslök över kycklingen innan servering.




Rosa maränger till alla hjärtans dag

Efter maten i helgen hade jag en del äggvitor att använda till något och vad passar bättre än att göra rosa maränger när det är alla hjärtans dag? Receptet kommer från Brinken bakar där Emma Brink Rask visar hur man lyckas med bakverk och desserter. Jag är ingen expert på att spritsa, jag har blivit bättre men har väldigt mycket att lära och när man ser Emma spritsa maränger eller dekorationer på kakor och tårtor blir man bara förundrad. Jag borde öva mer på att spritsa men det känns som det är för sällan vi bakar något som man kan spritsa. Bloggen numera är mer riktad mot bröd och mat så det blir inte så ofta jag bakar småkakor eller kondiskakor där man kan spritsa grädde eller annan dekoration.

100 gram äggvita (3-4 äggvitor)
90 gram strösocker (1 dl)
120 gram florsocker (2 dl)
Röd eller rosa pastafärg
Strössel (om man vill)

Sätt ugnen på 80° varmluft eller 90° vanlig ugn, vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng, tillsätt färgen under tiden marängen vispas. Sikta ner florsocker och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en spritspåse med valfri tyll, spritsa maränger på plåtar med bakplåtspapper. Strö på strössel om du vill ha det på marängerna.

Grädda marängerna i 2 timmar, stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar 1 timme i den kallnande ugnen