Kanelbullesockerkaka i långpanna

Jag älskar att baka mjuka kakor i långpanna, det blir en ordentlig sats och allt blir så enkelt att ta med sig direkt i formen. Till saken hör att jag fyller år imorgon och tänkte bjuda på något på jobbet, receptet hittade jag hos Lindas bak- och matskola nu i veckan när jag planerade helgens middagar. Jag har inte smakat på sockerkakan utan jag kommer posta imorgon om den blev uppskattad eller inte. Jag har gjort en vanlig sockerkaka med kanelbullesmak innan men ingen i långpanna innan nu.

2 ägg
4 dl strösocker
2 dl mjölk eller filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
200 gram smält smör
5 dl vetemjöl

1-2 msk kanel
3-4 msk strösocker

Sätt ugnen på 180°, vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda i resterande ingredienser och blanda tills du har en jämn smet. Häll smeten i en långpanna (cirka 25 x 35 cm) klädd med bakplåtspapper. Pudra över hälften av kanel och sockerblandningen på ytan, Ta en gaffel eller en slickepott och rör om ytan så kanelbullesmaksättningen kommer ner i smeten. Stör sedan över resterande kanel och sockerblandning över ytan.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 25-30 minuter, låt den svalna innan du skär den i rutor.




Kalkongryta med färska champinjoner och bacon

Återigen en gryta med kalkonfärs, denna gången med färska champinjoner och bacon, smaksatt med fond, gul lök, vitlök och dijonsenap. Maträtten är en jag har filat på ett tag och testat i lite olika varianter innan, nu börjar bitarna falla på plats och smaken är helt perfekt. Det är väldigt lite fett i denna då jag började steka bacon och lök tillsammans utan smör i gjutjärnsgrytan, sedan adderades fler ingredienser och fortfarande var det fettet från baconet som allt stektes i.

500 gram kalkonfärs
300 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
3 dl vatten
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
1 msk soja
½ msk paprikapulver

Kvarta eller halvera champinjonerna, hacka gul lök och vitlök fint, skär bacon i centimeterstora bitar. Sätt gjutjärnsgrytan på spisen och hetta upp den på hög värme, dela bacon rätt ner i grytan och häll sedan på den hacka gula löken. När löken blivit genomskinlig och lite mjuk hälls champinjoner och vitlök i. Fortsätt stek tills champinjonerna har vätskat ur sig vätskan, fördela i färsen. Hacka inte sönder färsen utan låt den stekas i lite större bitar. När allt fått lite färg hälls soja, paprikapulver och dijonsenap i innan vatten hälls över. Låt koka upp och sjuda några minuter, häll i grädden och smaka sedan av med salt och peppar.

Låt grytan koka ihop och reduceras lite så du får önskad konsistens på såsen, servera med ris, gelé och inlagd gurka.




Polarfrallor

Jag följer Lindas bak- och matskola på nätet och för några veckor sedan såg jag dessa frallor i hennes flöde, idag var det dags att baka frallor att ha till frukosten på jobbet kommande vecka. Jag kom då att tänka på dessa som jag bara var tvungen att prova, jag brukar baka frallor på vetemjöl men dessa gjordes på bara rågsikt och blev riktigt fina och välsmakande. Det finns ett par till recept som jag har liggandes från hennes blogg som jag kommer att testa under kommande veckor.

50 gram jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
¾ dl rapsolja
13-14 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken så den blir finger varm och häll den i bunken, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i olja och rågsikt (lite i taget) och blanda ihop allt till en smidig deg, låt degen knådas i 5 minuter häll sedan i saltet och låt degen knådas lika länge igen. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i cirka 40 minuter (till dubbel storlek)

Sätt ugnen på 250°, forma cirka 20 runda frallor och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck hål i de med baksidan av en träslev. Låt de sedan jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.

Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter, låt de svalna på galler.