Fläskytterfilépanna med lingon

En snabb pastarätt blev kvällens middag som jag slängde ihop lite snabbt efter en eftermiddag ed plantering och planering av balkong och trappa. Receptet kommer från Nybergs deli, jag strimlade fläskytterfilén själv för att få de i den tjocklek jag vill ha de. Kombinationen med kött, champinjoner, grädde och lingon blir helt underbar och alla i familjen åt med god aptit.

700 gram fläskytterfilé
2 schalottenlök
300 gram champinjoner eller kantareller
3 dl grädde
2 msk kantarellfond
1 dl lingonsylt eller frysta lingon
1 tsk timjan

Strimla fläskytterfilén om du inte har köpt färdigstrimlad, bryn sedan köttet i smör i en gjutjärnsgryta eller en djupare stekpanna. Under tiden köttet bryns hackas schalottenlöken fint och champinjonerna halveras eller kvartas. När köttet fått lite färg hälls lök och champinjon ner i grytan. Låt det steka tills de lämnat all vätska innan grädde, fond och lingonsylt hälls i. Smaka av med salt och peppar och låt pannan puttra i cirka 10 minuter.

Servera med pressad potatis eller pasta




Lyxiga frasvåfflor

I veckan var det våffeldagen och vi ville fira det samtidigt som vi lyxade till middagen mitt på dagen med våfflor efter arbete på balkongen och i förrådet. Detta blev lite lyxigare våfflor då de görs på riktigt smör, kolsyrat vatten och lite vispad grädde i. Receptet hittade jag efter lite letande på Aftonbladets matkanal – Godare och de blev verkligen härligt frasiga och välsmakande våfflor.

100 gram smör
1 dl vispgrädde
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1 krm salt
3 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten

Smält smöret och låt det svalna något, vispa under tiden grädden och ställ den åt sidan. Häll i mjöl, bakpulver, strösocker och salt i en bunke och blanda med en visp, vispa först ner mjölken och smöret. Vispa sedan ner det kolsyrade vattnet och vänd till slut ner den vispade grädden i smeten.

Gräda våfflorna och servera med vispgrädde, glass och sylt.