Indieninspirerad kyckling, potatis och blomkål

Idag ville jag göra mat som var enkel men som samtidigt blev väldigt god, smakrik och nyttig. Jag gillar att laga mat där alla ingredienser tillagas tills ammans och smaksätter varandra under tillagningen. Här är det kyckling, potatis, blomkål och gul lök som tillsammans med den indiska kryddan Garam masala rostas i ugnen tillsammans. Skyn som blir i botten av långpannan blir basen till en härlig gräddsås som bara stärks med lite fond, salt och peppar. Hela familjen gillade rätten och den kommer definitivt att göras fler gånger hos oss.

1 kg kycklingfilé
1 kilo fast potatis
1 blomkålshuvud
2 msk garam masala

2 msk vetemjöl
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond

Värm ugnen till 175°, dela kycklingfiléerna i mindre bitar, klyfta potatisen och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg allt i en långpanna med ett bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö garam masala över hela plåten. Blanda allt ordentligt så olja och krydda finns på alla bitar, fördela sedan delarna så alla ligger mot plåten.
Sätt in i ugnen i 15 minuter, ta ut plåten och rör om lite innan plåten åker in i 15 minuter igen. Ta ut plåten och plocka ur kycklingen i en form, lägg potatis, lök och blomkål i en mindre form och grilla de cirka 5 minuter så de får lite färg och yta.
Skyn från långpannan hälls i en kastrull tillsammans med vetemjöl och vatten, vispa ut mjölet och värm på såsen, när den kokar häll på vispgrädde, fond och soja. Låt såsen puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.




Mjuk limpa på vetemjöl special

Jag kollar en hel del på Youtube under tider när resterande familj sover, detta receptet hittade jag igår när jag klickade mig fram mellan olika filmer. Grunden är en väldigt enkel vit limpa, här gjord på torrjäst som jag inte har testat så mycket ännu. Nu i dessa tider när det kanske blir brist på en del råvaror och matvaror kan det vara bra att prova baka även på torrjäst som håller sig mycket bättre än den vanliga. Receptet är upplagt på Youtube i en kanal som heter Schnell Lecker Schön och det är ett bröd som inte görs i maskin utan knådas lite lätt för hand innan det jäser 1 gång.

300 gram vetemjöl special
30 gram strösocker
4 gram salt
10 gram torrjäst
2 dl mjölk (fingervarm)
2 msk rapsolja

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke, häll på olja och sedan mjölken, rör om med fingrarna och bearbeta degen i bunken tills den går ihop. Häll upp den på ett mjölat bakbord och knåda den ytterligare en liten stund. Kavla ut degen till en rektangel och börja rulla ihop degen från en av kortsidorna. När du har 10 cm kvar stannar du och skär skåror ända in till degrullen, dessa strimlor som bildas viras runt degen och fästs på undersidan. Låt degen jäsa i 10-15 minuter, sätt samtidigt ugnen på 200°

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter,