Enkel blomkålsgratäng

Inget till matlådan imorgon och sent hem från jobbet, vad gör man då? Jag fick lite snabbt kolla vad som fanns i kylskåp och frys och resultatet blev denna blomkålsgratäng som kommer ätas med lite stekt korv imorgon till lunch på jobbet. Basen är väldigt enkel då det bara är blomkål, mjölk, mjöl och salt i den, som ersättning till en potatisgratäng som ibland kan bli lite för mycket passar denna enkla gratäng perfekt.

½ blomkålshuvud
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 175° och dela blomkålen i mindre buketter, koka de i vatten i 5 minuter och häll sedan av de i ett durkslag. Blanda mjölk och mjöl och koka upp det tills det tjocknar lite, häll blomkålen i en gratängform, salta och peppra innan såsen hälls över. Om den inte täcker kan du hälla på lite mer mjölk över.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills gratängen får fin färg.




Frallor på torrjäst

Ett nytt försök att använda torrjäst i bakning idag blev dessa frallor som jag hittade på Fredriks fika när jag sökte efter brödrecept. Förra gången följde jag råden som finns med på paketen och fick då en limpa som inte jäste så mycket som jag hade hoppats. Nu följde jag istället Fredriks anvisningar och fick frallor som jäste riktigt bra och som blev riktigt fina. Jag gillar frallor som är lite större så istället för 24 frallor som det är i receptet gjorde jag 12, precis lagom för en plåt.

2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
1 påse torrjäst (12 gram)
2 msk rapsolja
1 msk honung eller ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl special

Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm till cirka 40 grader (torr jäst kan ha varmare degvätska än färsk jäst). Häll i degvätskan i en bunke och därefter jästen, rör om tills jästen lösts upp sig. Tillsätt rapsolja, honung, salt och vetemjöl. och arbete dagen i cirka 10 minuter med maskin (dubbla tiden för hand). Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i 40 minuter.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den, dela den sedan i det antal frallor du vill göra. Runddriv frallorna så de blir lite spänst i degen och placera de på plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i 40 minuter, sätt ugnen på 250° en kvart innan frallorna jäst klart.

Strö över vetemjöl på toppen och snitta varje fralla, grädda sedan mitt i ugnen i cirka 10 minuter. låt de svalna på galler.




Kladdkaka med toscatäcke

Ibland måste man bara lyxa till det även en tisdag i mars, speciellt idag när det helt plötsligt började snöa… Kladdkaka gör vi relativt ofta då hela familjen gillar det, denna fick en liten fin touch med ett knäckigt toscatäcke på toppen. Kanske lite i sötaste laget men det betyder ju mest att man äter inte så mycket av den. Kanske ska testa med lite havssalt i toscan en annan gång. Receptet kommer från Fredriks fika.

15 gram smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tosca
75 gram smör
¾ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
175 gram mandel/mandelspån

Sätt ugnen på 175°, smörj en springform på cirka 20 cm i diameter, smält smöret i en kastrull. rör ner strösocker och kakao och knäck sedan i ett ägg i taget. Avsluta med att rör ner vetemjölet och häll sedan smeten i formen.
Blanda alla ingredienser utan mandeln i en kastrull, koka upp och låt sjuda 1 någon minut. Hacka mandlarna grovt, jag valde mandelspån istället) och rör ner i toscan. Fördela toscan över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Skaka lätt på formen i ugnen, mitten ska inte dallra när kakan är klar.

Låt kakan vila i 10 minuter i formen innan du tar loss formen och lägger kladdkakan på ett serveringsfat.




Indieninspirerad kyckling, potatis och blomkål

Idag ville jag göra mat som var enkel men som samtidigt blev väldigt god, smakrik och nyttig. Jag gillar att laga mat där alla ingredienser tillagas tills ammans och smaksätter varandra under tillagningen. Här är det kyckling, potatis, blomkål och gul lök som tillsammans med den indiska kryddan Garam masala rostas i ugnen tillsammans. Skyn som blir i botten av långpannan blir basen till en härlig gräddsås som bara stärks med lite fond, salt och peppar. Hela familjen gillade rätten och den kommer definitivt att göras fler gånger hos oss.

1 kg kycklingfilé
1 kilo fast potatis
1 blomkålshuvud
2 msk garam masala

2 msk vetemjöl
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond

Värm ugnen till 175°, dela kycklingfiléerna i mindre bitar, klyfta potatisen och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg allt i en långpanna med ett bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö garam masala över hela plåten. Blanda allt ordentligt så olja och krydda finns på alla bitar, fördela sedan delarna så alla ligger mot plåten.
Sätt in i ugnen i 15 minuter, ta ut plåten och rör om lite innan plåten åker in i 15 minuter igen. Ta ut plåten och plocka ur kycklingen i en form, lägg potatis, lök och blomkål i en mindre form och grilla de cirka 5 minuter så de får lite färg och yta.
Skyn från långpannan hälls i en kastrull tillsammans med vetemjöl och vatten, vispa ut mjölet och värm på såsen, när den kokar häll på vispgrädde, fond och soja. Låt såsen puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.




Mjuk limpa på vetemjöl special

Jag kollar en hel del på Youtube under tider när resterande familj sover, detta receptet hittade jag igår när jag klickade mig fram mellan olika filmer. Grunden är en väldigt enkel vit limpa, här gjord på torrjäst som jag inte har testat så mycket ännu. Nu i dessa tider när det kanske blir brist på en del råvaror och matvaror kan det vara bra att prova baka även på torrjäst som håller sig mycket bättre än den vanliga. Receptet är upplagt på Youtube i en kanal som heter Schnell Lecker Schön och det är ett bröd som inte görs i maskin utan knådas lite lätt för hand innan det jäser 1 gång.

300 gram vetemjöl special
30 gram strösocker
4 gram salt
10 gram torrjäst
2 dl mjölk (fingervarm)
2 msk rapsolja

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke, häll på olja och sedan mjölken, rör om med fingrarna och bearbeta degen i bunken tills den går ihop. Häll upp den på ett mjölat bakbord och knåda den ytterligare en liten stund. Kavla ut degen till en rektangel och börja rulla ihop degen från en av kortsidorna. När du har 10 cm kvar stannar du och skär skåror ända in till degrullen, dessa strimlor som bildas viras runt degen och fästs på undersidan. Låt degen jäsa i 10-15 minuter, sätt samtidigt ugnen på 200°

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter,




Fläskytterfilépanna med lingon

En snabb pastarätt blev kvällens middag som jag slängde ihop lite snabbt efter en eftermiddag ed plantering och planering av balkong och trappa. Receptet kommer från Nybergs deli, jag strimlade fläskytterfilén själv för att få de i den tjocklek jag vill ha de. Kombinationen med kött, champinjoner, grädde och lingon blir helt underbar och alla i familjen åt med god aptit.

700 gram fläskytterfilé
2 schalottenlök
300 gram champinjoner eller kantareller
3 dl grädde
2 msk kantarellfond
1 dl lingonsylt eller frysta lingon
1 tsk timjan

Strimla fläskytterfilén om du inte har köpt färdigstrimlad, bryn sedan köttet i smör i en gjutjärnsgryta eller en djupare stekpanna. Under tiden köttet bryns hackas schalottenlöken fint och champinjonerna halveras eller kvartas. När köttet fått lite färg hälls lök och champinjon ner i grytan. Låt det steka tills de lämnat all vätska innan grädde, fond och lingonsylt hälls i. Smaka av med salt och peppar och låt pannan puttra i cirka 10 minuter.

Servera med pressad potatis eller pasta