Pasta med kalkonfärs, spenat, bacon och färska champinjoner

Efter att ha köpt hem lite kalkonfärs igen var det dags att testa min förmåga att sätt ihop en rätt med kalkonfärs som grund. Jag plockade lite av det som redan fanns i kylskåpet när jag planerade rätten och köpt sedan hem det som saknades i veckohandlingen. Smaksättningen blev salt, peppar, dijonsenap och lingonsylt samt en liten skvätt fond för att få till saken till det jag eftersträvade. Som bilden visar hade vi även broccoli till rätten, jag valde att låta små buketter av broccoli koka med i pastavattnet sista 3 minuterna innan pastan var färdig. Då barnen är lite avigt inställda till broccoli serverades den i separat skål bredvid.

500 gram kalkonfärs
1 paket bacon
300 gram färska champinjoner
1 lök (välj den sort du har hemma)
2 dl crème fraiche
4 dl matlagningsgrädde
70 gram babyspenat
1 msk fond
1 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt
400 gram pasta av valfri sort
1 broccolihuvud
Parmesan

Skiva bacon i cm-stora bitar, värm en gjutjärnsgryta och stek bacon snabbt på hög värme, häll i kalkonfärsen och stek tills allt fått fin färg. Halvera eller kvarta champinjonerna och finhacka löken, plocka upp färs och bacon och stek lök och svamp i olja tills svampen har släppt all vätskan. Häll tillbaka färs och bacon, häll i crème fraiche och fond tillsammans med matlagningsgrädden. Låt koka upp och koka samtidigt pastan al dente. Rör ner dijonsenap och lingonsylt innan pastasåsen smakas av med salt och peppar. samtidigt som ja la i broccoli i pastavattnet hällde jag i spenaten så den blev lite mjuk men samtidigt är lite krispig i stammen. Lyft i pastan och koka ihop rätten till bra konsistens, servera med riven parmesan, broccoli och en liten sallad till.




Baconlindad kycklingfilé med ugnsrostad potatis

Sista dagen på årets påsk ledighet och jag ville göra något enkelt men gott till familjen idag. Valet föll på att göra hela rätten i ugnen och bara piffa till den med en enkel gräddsås som jag brukar göra. Att tillaga både köttet och potatisen gör att de tar smak från varandra och man sparar dessutom in på disk, perfekt enligt min mening. Barnen gillade verkligen denna rätten och det blev en hel del matlådor kvar efter det hade ätit vilket var min tanke med inför veckan som kommer.

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
1 kg fast potatis

Sätt ugnen på 225°, dela kycklingfiléerna och linda delarna med bacon. Ta fram en långpanna, lägg i ett bakplåtspapper och häll ut potatisen, om det är stora potatis kan man klyfta de annars om de är mindre går det att tillaga de direkt. Häll på olivolja och salta med havssalt över potatisen. Rör runt så alla potatisar blir täckta av olja och lite salt, fördela de sedan i ytterkanten och placerade de baconlindade kycklingfiléerna i mitten. Eventuella bacon skivor som blir över kan med fördel delas i mindre bitar och fördelas över potatisen. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter, kolla med provsticka efter 15 minuter.




Krämig tacopasta med körsbärstomat

I fredags åt vi tacos och oavsett hur mycket eller hur lite köttfärs jag steker blir det alltid kvar känns det som. För det mesta brukar jag göra en tacopaj men idag ville jag testa att laga något annat på resterna, detta receptet hittade jag rätt nyligen på Matinspo med Emilia. Detta receptet kommer jag att göra fler gånger, kanske skruva lite på det lite mer kryddor med mera.

500 gram köttfärs (jag använde tacokryddad färs)
2 ½ dl crème fraiche
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 liten burk majs
3 dl riven ost
1 påsa tacokrydda
1 vitlöksklyfta
2 dl körsbärstomater
1 msk persilja

Värm en panna och stek köttfärsen i olja, pressa ner en vitlöksklyfta och stek färsen tills den fått fin färg. Tillsätt tacokryddan och ½ dl vatten, låt stekas ihop i några minuter. Jag använde rester från tacofredag så jag värmde färsen och hackade upp en vitlöksklyfta som fick stekas med när färsen värmdes innan vattnet hälldes i. Tillsätt crème fraiche och matlagningsgrädde, sänk värmen och låt det puttra i några minuter. Passa på att koka pastan så den är färdig när såsen kokat färdigt. Tillsätt sedan majs och hackade körsbärstomater och låt puttra ytterligare 3-4 minuter. Jag valde att halvera tomaterna istället och då jag inte gillar majs serverades det som tillbehör till maten istället.
Avsluta med att tillsätta den rivna osten och persilja, smaka av med salt och peppar och rör ner pastan precis innan servering.




Pasta med kycklinglårfilé, spenat och soltorkade tomater

För ett tag sedan köpte jag hem fel sorts kyckling, skulle varit kycklingfilé men hem kom det kycklinglårfilé istället. Nu blev det dags att använda den andra förpackningen som kom med i beställningen, jag hade rätt fria tyglar då ingen i familjen hade önskat något speciellt till påsk. Med lite av det som fanns i kylen och en lite som fick beställas hem blev dagens middag riktigt sakrik och lyckad. Barnen fick bestämma pastasorten så det blev deras favorit – fjärilspasta

750 gram kycklinglårfiléer
1 burk strimlade soltorkade tomater
150 gram färska spenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
1 msk fond
2 msk tomatpuré

Dela kycklingen i mindre bitar och stek den i en gjutjärnsgryta i omgångar. Under tiden du steker kycklingen hackas lök och vitlök fint, när kycklingen är färdig steks löken mjuk innan kycklingen hälls tillbaka i gjutjärnsgrytan. Häll på grädden och låt allt koka upp, smaksätt med fond, tomatpuré, salt och peppar och låt rätten sjuda under tiden du kokar pastan. När det återstår ett par minuter på pastan rör du ner spenaten, allt för att den ska ha lite krispighet kvar, pastan hälls av och blandas sedan med såsen innan servering. Om man vill kan man riva lite parmesan över precis innan servering.




Påskägg färgade med rödlök och ris

Vi målade inte påskägg när jag växte upp. om jag inte har helt fel för mig kunde man sätta en plastfilm runt ägget när man kokade det som under kokningen minskade och satt fast på skalet efter äggen kokat färdigt. Jag kommer även ihåg att mamma kokade ägg med lökskal och riskorn, jag försökte förra året med olika sorters lökskal men resultatet blev bara ägg som färgades bruna. Nu gjorde jag ett nytt försök och denna gången lyckades jag bättre, härliga ägg som skiftar i färg.

1 liter vatten
6 ägg
Skal från rödlök
Ris

Riv lagom stora bitar aluminiumfolie så du kan linda in 1 ägg i varje bit. Lägg lite skal från rödlök i mitten, häll på lite ris och placera ägget i mitten. Linda in ägget i aluminiumfolie så inte lökskal och ris kan komma ut. Placera paketen i en kastrull, fyll på med vatten och koka tills du får den konsistens du vill ha på ditt ägg. Kyl av paketen innan du plockar ut äggen.




Luftiga frukostfrallor med vallmo

Superenkla frallor som går snabbt att slänga ihop och som blev väldigt fluffiga och fina. Receptet hittade jag på Vin & matguiden när jag i veckan när jag letade lite recept. Receptet är upplagt av Michael Hoffman och han har flera andra recept jag kommer att prova framöver. Jag bakar nästan uteslutande med kall degvätska, detta receptet behövde jag inte ändra då det redan på kall degvätska. Jag kunde dra ner jästiden till 90 minuter tack vara vårsolen och en lägenhet som blir ordentligt varm när solen kommer fram.

50 gram jäst
1 kg vetemjöl special
½ dl olivolja
35 gram salt
6 ½ dl kall mjölk
Vallmofrö

Väg upp alla ingredienser först, smula jästen och häll på mjölken, rör om tills all jäst lösts upp. Häll i de övriga ingredienserna och kör i maskinen i 12-15 minuter. Det ska vara e relativt kladdig deg, när du rör degen ska den vara kladdig men släppa från ditt finger.

Ta upp degen på mjölat bord och baka ut frallorna i lagom storlek, Michael gjorde 30 frallor på degen jag gjorde betydligt större frallor och fick ut 18. Pensla ovansidan med vatten och doppa frallorna i vallmofrön. Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timar (här kan tiden skilja, allt beror på hur varmt du har det i köket)

Sätt ugnen på 250° och ställ in en form med vatten i botten av ugnen tills det börjar ånga, baka av frallorna i 7-8 minuter