Knäckig rabarberpaj med havregryn

Äntligen har vi fått tag i svenska rabarber, första rabarberpajen för säsongen är lite extra magisk och lyxig, klart det blev att leta fram ett nytt recept för denna händelse. Efter lite letande hittade jag detta som recept på Kokaihop som jag bara var tvungen att prova. Knäckig paj som får lite kolasmak av sirapen och grädden i kompnation med havregryn. I receptet har de skrivit att smöret kan ersättas med margarin, jag använder bara naturliga råvaror så jag gör pajen på svenskt smör.

500 gram rabarber
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap

Sätt ugnen på 150°, blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret tillsammans med sirap och grädde, blanda sedan ihop smörblandningen med de torra ingredienserna.
Skär rabarbern i bitar och lägg de i botten av en smörad form och bred på smeten.

Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, minst 40–50 minuter. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.




Fräsig torskrygg med champinjoner och crème fraiche

Dagens middag blev en verklig succé, hela familjen älskade rätten och hela familjen åt sig mätta. Genom att låta rätten sjuda länge får man mer smak och bättre konsistens på pastasåsen, jag lät rätten sjuda i 30 minuter men det borde gå att sjuda den längre om man önskar. Receptet kommer från bloggen Iransk mat och lite till och är på torsk, jag tror vilken vit fisk som helst skulle fungera om man inte har torsk hemma. Vi äter lite för lite fisk hemma, det är tur att barnen äter det mer regelbundet i skolan.

4 torsksryggfiléer
4-5 vitlöksklyftor
Cirka 200 gram färska champinjoner
1-2 dl skalade räkor (jag valde att utesluta räkorna)
3 tomater
1 burk hela tomater (jag hade krossade tomter hemma så jag tog det)
3-5 dl vatten (beror på hur mycket tid du har för att låta rätten sjuda färdigt)
2 dl crème fraiche
1 msk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 nypa chiliflingor (jag uteslöt detta)
1 nypa Socker
Salt och peppar

Hacka vitlöken fint, kvarta eller halvera champinjonerna, häll olja i en gjutjärnsgryta och stek tills champinjonerna släpps alla vätska. Hacka tomaterna och häll i de när champinjonerna är klara, häll samtidigt i burken med tomater, vatten, basilika, rosmarin, salt och socker. Låt nu rätten koka sakta i minst 15-20 minuter, ju längre tid du låter rätten sjuda desto mer smak och desto godare kommer den att bli. Häll i crème fraiche och blanda väl, skär torsken i fyrkanter, salta och peppra runt om och lägg sedan ner de i grytan. Låt sjuda några minuter under omrörning så torsken blir genomkokt, om du har i räkor värms de genom att han låter de sjuda med i pastasåsen tills de bara blir varma.

Servera med valfri pasta och lite sallad.