Äppelrutor med smultäcke

Jag hade lite äpplen som började se lite småtråkiga ut i skalen som jag var tvungen att ta hand om, vad gör man då…
Bakar och tar med till arbetskompisarna är alltid ett bra alternativ i min bok och så blev det. Här kombineras sockerkaksmet med kanelsmakande äppelbitar och ett frasigt smultäcke och den kommer att serveras med vaniljsås imorgon. Receptet kommer från bloggen recepten.se som drivs av Susanne Jarl.

Sockerkaka
100 gram smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl

Fyllning
4-5 äpplen
3 msk strösocker
3 tsk kanel

Smultäcke
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma

Smält smöret och låt det svalna, sätt ugnen på 175° och klä en ugnsform på cirka 30x20cm med bakplåtspapper. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och bakpulver tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och vetemjölet, blanda antingen på lägsta hastigheten på elvispen eller för hand. Häll i smeten i formen och fördela den över hela.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre klyftor, häll de i en bunke tillsammans med strösocker och kanel. Rör om ordentligt så alla bitar blir täckta med socker och kanelblandningen. Tryck i äppelbitarna i smeten, om det finns socker och kanelblandning kvar i bunken sprids den över äpplena.

Smält smöret eller låt det ligga framme i rumstemperatur så det blir lite mjukt. Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med smöret. Det ska bli en smulig deg, fördela smuldegen över kakan.

Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.




Napolitansk pizzadeg

Barnen önskade sig pizza en av dagarna nu när v var långlediga, jag hade ingen jäst utan fick köpa det och hann då inte göra den vanliga kalljästa pizzadegen. Jag började kolla runt lite, jag ville ha en deg som jäser länge i rumstemperatur för att få fram smakerna, efter lite letande hittade jag detta receptet på ICAs hemsida. Riktlinjerna för en napolitansk pizzabotten är att den är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Degen jäste verkligen bra och smakade riktigt gott, jag fick dock inte den att bli så tunn som jag hade tänkt mig. För testa att göra fler mindre pizzor nästa gång, det går kanske bättre då.

4 gram jäst (eller 1 tsk torrjäst)
700 gram vetemjöl, jag valde Tipo ”00” från Ramlösa kvarn
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjöl och vatten. Blanda på låg hastighet cirka 5 minuter, häll i salt och olivolja och blanda ytterligare 5 minuter på medelhastighet.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i fyra bitar (för 4 port) och rulla till jämna bollar.
Gnid in degen med olivolja så den inte torkar och jäs i 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen.

Baka ut pizzorna på ett mjölat bakbord, försök trycka ut pizzorna som pizzabagare eller kavla ut de med en kavel. Gör pizzorna riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja alltid med tomatsås och riven ost.

Kör pizzorna i cirka 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter, använd gärna pizzasten för att få en fin knaprig botten.




Gräddig pulled pork med pasta

När v gör tacos blir det alltid en massa kött över, oavsett om vi gör det på köttfärs eller som förre helgen på pulled pork. För det mesta gör jag pulled pork burgare dagen efter som sedan med lite pommes frites eller klyftpotatis blir matlådor att ta med. I dag ville jag testa något annat och hittade detta receptet på Vin- och matguiden som är upplagt av Andreas Gustavsson. I denna rätt blir det köttet tillsammans med lite soja och rödlök som sätter smaken med en liten ton av vitlök. Väldigt gott och så smidigt att laga.

Cirka 500 gram pulled pork
3 dl vispgrädde
1 rödlök
2 klyftor vitlök
2 msk japansk soja
1 msk mald spiskummin
Några droppar tabasco chipotle (på grund av barn som inte gillar stark mat valde jag att strunta i denna)

Koka pastan enligt förpackningen, strimla rödlöken och finhacka vitlöken och fräs på löken i lite olja, tillsätt pulled pork och rör runt tills det blir varmt.
Häll i grädden och övriga ingredienser, smaka av. Låt det småputtra en stund under tiden du kokar pastan.
Servera med lite inlagd rödlök.




Havretosca i långpanna

Snart ska jag byta arbete, vandra vidare med nya uppgifter inom samma område och för att fira det kommer jag att baka lite då och då och ta med till mina nuvarande kollegor. Jag börjar med denna kolasmakande tosca som görs i långpannan där socker kaka kombineras med toscan fint. Jag gillar att baka i långpanna, både lätt att ta med och det räcker till många. Receptet kommer från recept.se och där finns även tips att toscan blir lite mer knäckigt om man blandar ner flagad mandel i smeten, det får jag testa nästa gång.

150 gram smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Toscasmet
150 gram smör
2 dl strösocker
6 msk ljus sirap
3 dl havregryn.

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret, vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten, häll i mjölken i smöret och rör till sist ner det i smeten. Häll ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och värm under omrörning tills den smält ihop till en kräm. Ta ut kakan och bred toscasmeten över kakan, grädda ytterligare ca 10 minuter.

Ta ut och skär kakan i rutor.




Kockens potatisgratäng

En enkel men god potatisgratäng gjord på fast potatis som kokas i gräddmjölk innan den gratineras lite snabbt, passar perfekt till det mesta. Jag gör inte potatisgratäng så ofta som jag borde, hela familjen gillar potatisgratäng och det är lätt att göra med. Här kommer receptet från Köket.se och är upplagt av Nils Emil Ahlin som har massvis med recept på köke.se att bli inspirerad av. Denna rätt går ypperligt att förbereda fram till gratineringen om man vill spara tid när maten lagas.

10 potatisar (jag valde 1 kg mindre potatis istället)
½ liter gräddmjölk (50 % grädde och 50 % mjölk)
1 klyfta vitlök
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°, skär potatis i 1 centimeter tjocka skivor, jag använde min matberedare så de bliv lite tunnare än så. Koka dem sedan i gräddmjölk smaksatt med salt, peppar och pressad vitlök, koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 minuter.
Häll upp potatis och gräddmjölk i en ugnsform när den nästan är klar, strö över osten och gratinera i ugnen tills din potatisgratäng fått vacker färg, cirka 15 minuter.




Saftiga frallor

Varje helg bakar jag frallor till kommande veckans frukost på jobbet, jag föredrar att ha med frallor då det känns mer som en ordentlig frukost. Jag har plockat recepten jag använder från många olika bloggare men detta är första gången jag bakar frallor med havregrynsgröt som degvätska. Receptet hittade jag efter lite letande på Fredriks fika och konsistensen direkt ut från ugnen var riktigt bra, provsmakningen kommer att ske imorgon på jobbet.

2 ½ dl vatten
1 dl havregryn
2 ½ dl mjölk
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 msk honung
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Koka upp vatten med havregryn och låt sjuda en minut. Dra av från plattan och rör ner mjölken. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner rumsvarmt smör, honung, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna av bunken, cirka 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela i lagom stora delar till frallor (jag fick ut 15 ordentligt stora frallor. Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och skåra de på toppen.
Baka mitt i ugnen 10-12 minuter till bröden fått fin färg och känns lätta när du känner på dem. Låt svalna på galler.